Hyppää pääsisältöön

Kirje tuntemattomalta naiselta

Joan Fontaine ja Louis Jourdan elokuvassa Kirje tuntemattomalta naiselta
Joan Fontaine ja Louis Jourdan Joan Fontaine ja Louis Jourdan elokuvassa Kirje tuntemattomalta naiselta Kirje tuntemattomalta naiselta,kino klassikko

Romanttiseen vanhaan Wieniin sijoittuva melodraama kuuluisasta pianistista ja häneen salaa rakastuneesta naisesta.
Teema sunnuntaina 15.5. klo 18.00. Myös Areenassa 14 päivää

Kirje tuntemattomalta naiselta avaa romanttisen elokuvan tyylitaiturin Max Ophulsin elokuvien sarjan. Sitä pidetään yhtenä Ophulsin kiistattomista mestariteoksista ja parhaana Ophulsin Hollywoodissa 1940-luvun jälkipuoliskolla tekemistä elokuvista. Elokuva perustuu samaan Stefan Zweigin novelliin, joka on tuttu suomalaisille Hannu Lemisen ohjaamasta elokuvasta Valkoiset ruusut (1943).

Kirje tuntemattomalta naiselta sijoittuu vuosisadan taitteen Wieniin. Kuuluisa konserttipianisti Stefan Brand (Louis Jourdan) on joutunut pulaan ja aikoo paeta kaupungista ennen aamulla odottavaa kaksintaistelua. Mutta ennen lähtöään Stefan saa tuntemattoman naisen lähettämän kirjeen, joka saa Stefanin näkemään itsensä ja koko elämänsä aivan uudessa valossa.

Kirjeen lähettäjä Lisa (Joan Fontaine) kertoo tavanneensa Stefanin jo 14-vuotiaana ja kokeneensa tuolloin teinityttömäisen ihastuksen. Tuo ihastus puhkesi elinikäiseksi rakkaudeksi Stefania kohtaan, mutta vaikka Stefan ja Lisa ovat vuosien kuluessa kohdanneet muutaman kerran uudelleen, ei Stefan itsekkyyksissään ole koskaan tunnistanut Lisaa edellisistä kohtaamisesta.

Ophuls on antanut tälle koskettavalle rakkaustarinalle kauniin ja runollisen ilmeen. Hänen kameransa suorastaan hyväilee ja säestää Lisan pohjattoman romanttista ihastusta hänen elämänsä suureen rakkauteen. Ophulsille ominaisesti elokuvasta välittyy sekä rakkauden tuottama suuri onni että yksinäinen kaipuu.

Hollywoodin pramean studiokoneiston tarjoamien lavasteiden ja pukujen turvin Ophuls on rakentanut elokuvaansa tyylikkään vision vanhasta Wienistä. Keisarillisen ajan Wien toimi niin monen Ophulsin elokuvan näyttämönä, että ohjaajaa itseään luultiin joskus wieniläiseksi. Todellisuudessa hän asui kaupungissa vain parin kuukauden ajan 1920-luvun puolivälissä.

Esittelyteksti: Vesa Nykänen

  • Kirje tuntemattomalta naiselta (Letter from an Unknown Woman), USA 1948. O: Max Ophuls. N: Joan Fontaine, Louis Jourdan.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa