Hyppää pääsisältöön

Näin maahanmuuttajien ja kantasuomalaisten riitoja ratkotaan!

nyrkit, riita, sovittelu,
nyrkit, riita, sovittelu, Kuva: Yle / Mikko Lehtola nyrkit, riita, sovittelu,

Naapuruussovittelija Miriam Attias uskoo enää yhteen asiaan tässä maailmassa: ihmisten väliseen vuoropuheluun. Hänellä on unelma, että jokaiseen suomalaiseen kaupunkiin saadaan oma naapuruussovittelija.

Sovittelija Miriam Attias kutsutaan hätiin, kun naapureiden ristiriidat äityvät pahaksi. Usein riitapukareina ovat kantasuomalaiset ja maahanmuuttajat, joiden käsitykset muun muassa pyykkitupa-asioista, yhteisten tilojen käytöstä, vuorokausirytmistä tai lasten kasvatuksesta poikkeavat.

En usko suvaitsevaisuuteen enkä kotouttamiseen

Miriam Attias sanoo, ettei hän usko suvaitsevaisuuteen eikä kotouttamiseen. Mikä niissä on vikana?

- Molempiin sanoihin sisältyy valta-asema. Sillä, joka suvaitsee, on valta suvaita tai olla suvaitsematta.

Attiaksen mukaan myös kotouttamis-sanalla on ylhäältä alaspäin tuleva sävy. Sana sisältää sen oletuksen, että meillä olisi jotkut oikeanlaista elämää määrittävät normit, joiden mukaan kaikkien pitää oppia elämään, jotta kaikki voisivat hyvin. Hänen mukaansa etuoikeutetussa asemassa elävät ovat sokeita toisenlaisille todellisuuksille ja asioille, jotka estävät toisten yhdenvertaisuutta.

- En usko, että on olemassa yhtä tapaa olla suomalainen. Helposti tulee yhtenäisyyden harha.

Mikä on maan tapa? Kulttuurihan on alati muokkautuva ja muuttuva.

Kieli ylipäätään sisältää Miriam Attiaksen mukaan paljon oletuksia siitä, miten asioiden pitää olla.

- Esimerkiksi maassa maan tavalla -hokema. Mikä on maan tapa? Kulttuurihan on alati muokkautuva ja muuttuva, niin ihmiskunta on kautta aikojen selvinnyt.

Sovittelutyö lähtee Miriam Attiaksen mukaan toisen ihmisen kuuntelusta. Pitää uskoa ihmisen hyvyyteen, muuten tätä työtä ei voi tehdä, Attias sanoo.

- Ihmiset saa parhaiten kotoutumaan vuoropuhelulla ja kuuntelemalla toista ihmistä. Puhun mieluummin rinnakkaiselosta ja kunnioituksesta kuin kotoutumisesta ja suvaitsevaisuudesta.

Suomen Pakolaisavun naapuruussovittelun keskuksen on käytössä restoratiivinen menetelmä, jossa perustuu ihmisten kuuntelemiseen.

- Kaikista vaikeinta on olla johdattelematta ihmisiä. Ei saa myöskään alkaa ratkaista asiaa toisten puolesta, Attias sanoo.

Menetelmän peruskysymykset

Mitä tapahtui?
Mitä siitä ajattelet?
Miltä tuntuu?
Mitä tarvitset ja toivot?

Miriam Attias kokee onnistuneensa työssään, kun hän saa ihmiset puhumaan itsestään ja omista kokemuksistaan.

- Siinä vaiheessa, kun ihmiset alkavat puhua itsestään, aseet laskeutuvat. Ei kiukkuisten ihmisten välille saa luotua yhteyttä.

Attiaksen mukaan riitojen sovittelu edellyttää sitä, että ihmisten väliset suhteet saadaan kuntoon.

- Sen jälkeen he itse pystyvät ratkaisemaan ongelmansa.

Restoratiivinen menetelmä

  • Menetelmä perustuu ihmisten kuuntelemiseen.
  • On käytössä myös muun muassa kouluissa, työyhteisöissä ja rikosten sovittelussa.
  • Restoratiivisen sovittelun liike kehitettiin Kanadassa 70-luvulla.
  • Norjalainen Nils Christie (1928 - 2015) on ollut keskeinen hahmo liikkeessä: “Konfliktien pitää pysyä ihmisten välisenä omaisuutena. Niitä ei saa ottaa ihmisiltä pois, koska silloin ihmisiltä poistuu myös vastuu hoitaa niitä itse."
miriam attias, naapuruussovittelija, Suomen Pakolaisapu
Naapuruussovittelija Miriam Attias miriam attias, naapuruussovittelija, Suomen Pakolaisapu Kuva: Kuva: Yle, A-studio: Talk. miriam attias, naapuruussovittelija, suomen pakolaisapu

Suomen Pakolaisavun naapuruussovittelu

  • Loma-ajat ovat naapuruussovittelijoiden ruuhka-aikaa.
  • Toimii tällä hetkellä Helsingissä, Tampereella ja Turussa.
  • Puolet selvitettävistä tapauksista on ns. monikulttuuriseksi koettuja konflikteja, mutta menetelmä sopii hyvin myös valtaväestön keskinäisiin konflikteihin.
  • Noin puolet riitatapauksista saadaan saman pöydän ääreen ja noin puolet saadaan sovittua. Vaikka sopua ei aina löydy, 90 % asiakkaista suosittelee palvelua muille.
Kommentit