Hyppää pääsisältöön

Näin teet helposti yrttilaatikon takapihalle

Yrttilaatikon mitat
Yrttilaatikon mitat Kuva: Sampo Severi yrttilaatikko

Pienelle pihalle tai parvekkeelle sopii hyvin yrttilaatikko, jossa voi helposti viljellä tuoksuvia mausteita kesäkokkailuja varten. Yksinkertaisimmillaan yrttilaatikoksi kelpaa kehikko ilman pohjaa. Yrttilaatikko on helppo rakentaa itse Puoli seitsemän näppärillä ohjeilla.

Yrttilaatikko syntyy valmiiksi sahatuista laudoista, ensikertalaiseltakin jopa tunnissa. Valitse raakapuuta, myrkkyjä sisältävä painekyllästetty puu ei sovellu yrttilaatikoksi.

Riittävä korkeus tulee, kun laittaa kaksi lautakerrosta päällekkäin. Älä jätä lautojen väliin rakoa, muuten mullat valuvat ulos. Laudat ruuvataan päistä ja pitkien sivujen keskeltä kiinni tukijalkoihin.

Jos haluat, että helposti leviävät yrtit kuten minttu eivät valloita laatikkoa kesän aikana, voit rajata yrtille varatun alueen laudoilla.

Helena Lappeteläinen rakentaa yrttilaatikkoa
Helena Lappeteläinen rakentaa yrttilaatikkoa Kuva: Jari Pussinen poraaminen

Öljy suojaa puuta

Rakenteen käyttöikä kasvaa, kun puun pintaan sivelee öljyä. Koska laatikkoon istutetetaan syötäviä yrttejä, niin muista napata kaupan hyllyltä ympäristöystävällinen vaihtoehto.

Nykyisin tarjolla on laaja kirjo sävytteitä. Värikartasta löyty niin ruskeaa, vihreää, harmaata, punaista kuin mustaa. Öljyn levittämisessä vierähtää tunti, sen kuivumisessa vuorokausi.

Yrttilaatikon sijoittelu

Jos kehikon asettaa pihan keskelle, niin korkeat yrtit kannattaa istuttaa keskelle. Jos laatikon upottaa taas aidan viereen, pisimmät yrtit kannattaa laittaa aidan vierelle. Näin niitä on helppo leikata pitkin kesää.

Rikkaruohot kuriin pohjustuskankaalla

Yrttilaatikon asennus on helppoa. Maan pinnalta kuoritaan aluskasvillisuus ja pohjalle levitetään puutarhakäyttöön tarkoitettu pohjustuskangas. Valmis yrttikehikko upotetaan jaloistaan maahan ja sisälle kaadetaan noin neljä isoa säkkiä multaa. Kankaan ansiosta rikkaruohot eivät pääse yllättämään.

Taululle kirjoitetaan suunnitelma yrteistä, joita laitetaan laatikkoon
Taululle kirjoitetaan suunnitelma yrteistä, joita laitetaan laatikkoon Kuva: Jari Pussinen yrttisuunnitelma

Yrttien sijoittelu

120x80cm kokoiseen laatikkoon mahtuu yllättävän paljon erilaisia yrttejä. Yrttikirjo on laaja. Puutarhoista, toreilta ja kaupoista voi löytää tuttujen persiljan, tillin ja sitruunamelissan lisäksi mm. curry-yrttiä, maustepelargoniaa, ananassalviaa ja vietnaminkorianteria. Eikä laatikkoa tarvitse yrteillä täyttää. Viereen voi istuttaa vaikkapa maissia, tomaattia tai chiliä. Lisäväriä vihreään yrttilaatikkoon saa kukilla. Parhaiten yrttien suunnittelu onnistuu alan ammattilaisen kanssa vaikkapa paperille.

Älä arastele yrttien käytössä

Yrttejä pitäisi leikata ja nauttia päivittäin, jotta maku ei kitkeröidy. Kesäaikaan leikattuja yrttejä voi säilyttää vaikkapa keittiön pöydällä maljakossa, kuin leikkokukkia konsanaan. Näin niitä on helppo ottaa ruuanlaitossa käyttöön. Yrttejä voi myös kuivata tai laittaa pakkaseen.

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän