Hyppää pääsisältöön

Nämä ovat kaikkien aikojen vaikutusvaltaisimmat laitteet – listalla legendaarinen Nokian 3210

Yhdysvaltalainen Time-lehti julkaisi listan viidestäkymmenestä vaikutusvaltaisimmasta teknisestä laitteesta, jotka ovat muuttaneet maailmaa.

Nokia 3210 // Kuva: Public domain

Jos sait ensimmäisen matkapuhelimesi noin 16 vuotta sitten vuosituhannen vaihteessa, se saattoi hyvinkin olla Nokian 3210-puhelin. Malli on edelleen toiseksi myydyin Nokian matkapuhelin. Sitä on myyty yli 160 miljoonaa kappaletta.

Se on samalla ainoa suomalaistuote, joka on valikoitunut Time-lehden 50 vaikutusvaltaisimman tuotteen tai vempaimen joukkoon – tosin vasta sijalle 34.

Timen listaus perustuu laitteisiin, jotka ovat muovanneet tai jotka todennäköisesti tulevat muovaamaan parhaillaan tai tulevaisuudessa käyttämiämme laitteita. Listalla on esimerkiksi Sony Walkman, joka on ensimmäinen kannettava kasettisoitin. iPod on taas merkittävä tuote siksi, että se teki olemassa olevasta tuotteesta valtavirtaa.

Alla Time-lehden listaamien vaikutusvaltaisimpien laitteiden top5-lista.

1. iPhone

iPhone toi kosketusnäytölliset älypuhelimet valtavirtaan. iPhonen kautta erilaiset mobiilisovellukset yleistyivät. Ensimmäinen iPhone julkaistiin vuonna 2007.

2. Sony Trinitron -väritelevisio

Sony Trinition oli ensimmäinen menestynyt markkinoilla ollut väri-tv. Trinitronin tekniikkaa käytettiin myöhemmin myös tietokonenäytöissä.

3, Apple Macintosh

Applen vuonna 1984 julkaisema Macintosh-tietokone oli ensimmäinen kaupallisesti menestynyt tietokone, jolla oli graafinen käyttöliittymä. Koneessa ei ollut tekstinäyttöä tai komentoriviä.

4. Sony Walkman

Kannettavien kasettisoitinten äiti. Myöhemmin ilmestyneet kannettavat CD-soittimet ja esimerkiksi iPodit pohjautuvat Sony Walkmaniin.

5. IBM Model 5150 -tietokone

Vuonna 1981 julkaistu IBM 5150 -tietokone ei ollut ensimmäinen markkinoille tullut henkilökohtainen tietokone. Sen ammattikäyttöön suunnitellusta standardista tuli kuitenkin menestys. Nykyään tästä standardista käytetään lyhennettä PC, personal computer.

Katso koko lista Time-lehden verkkosivuilta

Lue myös:

Tyhjennä Snapchatin palkintokaappi: näin saavutat kaikki trophyt

Apple hankki mielenkiintoisen patentin – tulevien MacBookien näppäimistö saatetaan korvata kosketuslevyllä

iPhone eurolla – tarjous, joka todella on liian hyvä ollakseen totta