Hyppää pääsisältöön

YleX Ensinäyttö: Erakossa jätti levy-yhtiönsä, palasi juurilleen ja tekee taas kaiken itse

Erakossa nousi Löysään hirteen -biisillä YleX:n soittolistalle 1,5 vuotta sitten ilman levytyssopimusta. Nyt yhden miehen yhtye on taas omakustanneartisti.

Kun Erakossa menee katsomaan keikkaa, hän haluaa ajatella, että biisien esittäjä laulaa omasta elämästään, omaa tarinaansa. Käytännössä se vaatii sen, että artisti on tehnyt itse omat kappaleensa. Ne eivät ole syntyneet muiden kynistä tai yhdessä muiden kirjoittajien kanssa biisileirillä.

Sellainen artisti Erakossa haluaa itsekin olla.

- Se on laatulupaus mun kuulijoille. Tulen kertomaan mun suulla mun musaa. Jos se ei natsaa isossa levy-yhtiössä, niin teen sen tällä lailla, Erakossa eli Niko Ailamo sanoo.

Tällä lailla – eli omakustanteena, ilman levytyssopumusta.

Erakossa solmi viime vuonna levytyssopimuksen Sonyn kanssa. Nyt sopimus on kuitenkin purettu, ja tuore Nollaus-kappale julkaistu jälleen omakustanteena – aivan kuten Löysään hirteen -debyytti vuoden 2014 loppupuolella.

"Tulen kertomaan mun suulla mun musaa. Jos se ei natsaa isossa levy-yhtiössä, niin teen sen tällä lailla."― Erakossa

Sonylla Erakossa kertoo olleensa jumissa. Artistin mukaan levy-yhtiö ei löytänyt käyttöä erilaiselle, valtavirrasta poikkeavalle artistille, joka yhdistelee suomirokkia ja EDM:ää. Viimeisen yhdeksän kuukauden aikana Erakossa ei saanut julkaistua yhtään kappaletta: hänen omat, itse tekemät biisinsä eivät kelvanneet, kansainvälisen biisin Suomi-coverille ei heltynyt lupaa, eikä Erakossalle käynyt levy-yhtiön ehdottama ajatus siitä, että hän tekisi biisinsä yhdessä muiden kanssa.

- Mä en ole sellainen artisti. Olen aina tehnyt musaa itse.

Erakossa on aina purkanut omat tuntonsa musiikin muotoon. Nyt hän joutui jättämään useat henkilökohtaisista asioista kertovat biisit pöytälaatikkoon. Tilanne oli vaikea: Erakossa sanoo jopa menettäneensä yöunensa tilanteen vuoksi.

- Se on tosi vaikea juttu tällaiselle, joka on koko elämänsä julkaisut musaa.

Erakossa jätti Sonyn huhtikuun alkupuolella. Päätös levy-yhtiöltä lähtemisestä tehtiin yhdessä, eikä Erakossa kanna kaunaa levy-yhtiötä kohtaan.

Toisaalta se, että Erakossa ei saanut julkaistua omia biisejään Sonyn kautta, tarkoittaa sitä, että hänellä on kolmekymmentä valmista demobiisiä, joita hän aikoo pudotella tasaisesti.

Ensimmäinen niistä, Nollaus, sopii hyvin artistin tämän hetken tilanteeseen. Se on kuitenkin tehty jo elokuussa, jolloin hän oli vielä tyytyväinen tilanteeseensa levy-yhtiössä.

- Siellä olisi ollut paremminkin tähän hetkeen sopiva biisi, joka kertoo paskanjauhannan Suomen mestarista. Mutta se on sellainen mollibiisi, joka sopii syksyyn, Erakossa sanoo.

"Nollaaminen on iso asia"

Nollaus ontäysin omaa käsialaa musiikkivideota myöten: Erakossa hoiti kaiken biisin kirjoittamisesta ja videon käsikirjoituksesta leikkaamiseen ja kappaleen markkinointiin.

Kappaleen nimestä voisi luulla, että kyseessä on ryyppäys- ja rälläysbiisi, jossa lotrotellaan alkoholilla tai alkoholissa. Sitä se ei kuitenkaan ole: artistin mukaan nollaus voi olla mikä tahansa tilanne, jota ympäristö – kuten kaverisi – voivat kokea kummalliseksi, mutta joka on henkilölle itselleen erittäin tärkeä riitti, joka johtaa hyvään lopputulokseen.

- Nollaaminen on iso asia. Kaikki tekee sen tyylillään. Se ei ole vain pää täyteen,vaan nollausta voi olla myös se, kun katsoo mökillä yksin järven pintaa.

Kappaleella viitataan nollaamiseen alkoholin avulla vain kerran, jolloin Erakossa laulaa "kokiksesta ja Jackista".

- Se oli sellainen Lemmy-heitto. Harmi, ettei Sony halunnut julkaista kappaletta Lemmyn kuoleman aikaan.

Lue myös:

Omakustanteella YleX:n soittolistalle – näin se onnistuu

Erakossa: "Voin pää pystyssä sanoa, että me ollaan hyviä livenä"

YleX Ensinäyttö: Niin kauheen kaukana on yhden miehen show

Erakossa: Kansa päättää, mikä musiikki saa huomiota

 • Kommentti: Lady Gaga ei ole vain idoli, vaan välitän hänestä kuin ystävästä

  Superfanin kommentti suhteestaan Lady Gagaan.

  Lady Gaga ei ole vain idoli, vaan välitän hänestä kuin ystävästä Lady Gagan fanittaminen on muuttunut vuosien mittaan ystävyyden kaltaiseksi välittämiseksi, mikä korostuu koronakriisin aikana, kirjoittaa musiikkitoimittaja ja Gagan superfani Markus Hilden. Meidän Little Monstereiden kevään mittainen odotus palkittiin perjantaina 22.

 • Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken

  Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista.

  Vesta uskoo, että korona on se kriisi, joka muuttaa kaiken Vesta haaveili nuorena terapeutin ammatista. Nyt kuulijat avautuvat hänelle haavoistaan. Vesta julkaisi uuden kappaleen Valonsäteet perjantaina 15. toukokuuta. Kakkoslevy Uskon tulevaan ilmestyy syksyllä.

 • YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius!

  Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola.

  YleX:n vuoden 2020 kesäkumibiisin esittää Tuure Boelius. Hengitä-biisin ovat tehneet Jurek ja Henna Sarriola. Boeliukselle tärkeää on, että kesäkumibiisin esittää julkisesti seksuaalivähemmistöön kuuluva artisti. Kesäkumeja on perinteisesti jaettu festareilla ja nuorten tapahtumissa, mutta koronaviruksen vuoksi niiden jakelu keskitetään nyt syksyn jälkeiseen aikaan. Kondomeja annetaan järjestöjen toimesta myös kouluterveydenhuoltoon, lastensuojeluun ja nuorisotyöhön.