Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Remonttialan yrittäjä: "Asunnonostaja ihastuu uusiin kiiltäviin pintoihin"

Hannu Pasanen ja toimittaja Maarit Åström-Kupsanen remontoidussa kylpyhuoneessa.
Hannu Pasanen ja toimittaja Maarit Åström-Kupsanen remontoidussa kylpyhuoneessa. Kuva: YLE Kuningaskuluttaja,Kodin remontointi

Hyväkuntoinenkin vanha kaapisto on asuntoa myydessä rasite, joka voi pilata koko kaupan. Vanhoja asuntoja myyntikuntoon remontoiva Hannu Pasanen tietää, että ostaja haluaa uudet ja kiiltävät kaapit ja kalusteet. Uusien tieltä puretuille vanhoille rakennustarvikkeille on vaikea löytää ottajaa.

Helsinkiläinen rakennusalan yrittäjä Hannu Pasanen ostaa, kunnostaa ja myy vanhoja kerrostalo-osakkeita. Jokaiseen Pasasen ostamaan asuntoon tehdään kokonaisvaltainen remontti, jossa kaikki vanhat kalusteet ja kodinkoneet puretaan ja tilalle asennetaan uudet kaapit ja kalusteet.

Pasasen mukaan 40 vuotta vanhojen hyväkuntoistenkin kaapistojen jättäminen myytävään asuntoon aiheuttaisi turhia kyselyitä ja saattaisi pilata kaupat.

- Suomalainen asunnonostaja ihastuu uusien kaapistojen kiiltäviin pintoihin, peililiukuoviin ja siistiin uuteen tiskialtaaseen, Pasanen summaa.

Ostaja ihastuu kaapistojen kiiltäviin pintoihin, peililiukuoviin ja uuteen tiskialtaaseen.

Asunnoista puretut kaapistot, lavuaarit ja pöntöt Pasanen toimittaa jätteenkäsittelyyn.

- Minä en ole havainnut, että niiden uusiokäytölle olisi kysyntää. Olen toki antanut niitä kavereille ja tutuille mutta se on pieni määrä.

Hannu Pasanen ja toimittaja Maarit Åström-Kupsanen remontooitavassa keittiössä.
Hannu Pasanen ja toimittaja Maarit Åström-Kupsanen remontooitavassa keittiössä. Kuva: YLE Kuningaskuluttaja,kierrätys,remontointi,Kodin remontointi

Käytettyjen rakennustarvikkeiden lahjoittaminen tai myynti ei ole juurikaan kiinnostanut remonttialan yrittäjiä.

- Mielelläni näkisin, että joku tarttuisi tällaiseen asiaan ja olisi rakentajien kanssa yhteydessä. Sovittaisiin kohde, josta voi tulla katsomaan ne mitä haluat, Pasanen sanoo.

Rakennusjätteen lajittelu tulisi halvemmaksi

Suomen Talokeskuksen linjasaneerausyksikön päällikkö Timo Haapean mukaan suurista putkiremonttikohteista purettavat lavuaarit, kaapistot ja vessanpytyt päätyvät lähes aina jätteeksi. Syynä on putkiremonttien kireät aikataulut ja raha.

- Kyllä tässä putkiremontissa aikataulu on ongelma. Ja minne varastoidaan vaikkapa yhdestä talosta irrotettavat 45 pesuallasta, Haapea pohtii.

Talokeskuksen Timo Haapea ja toimittaja Maarit Åström-Kupsanen remontoitavassa keittiössä.
Talokeskuksen Timo Haapea ja toimittaja Maarit Åström-Kupsanen remontoitavassa keittiössä. Kuva: YLE Kuningaskuluttaja,timo haapea,kierrätys,Putkiremontti

Lassila&Tikanojan mukaan edes syntypaikkalajittelu ei kiinnosta urakointifirmoja, vaikka se olisi halvempaa kuin rakennusjätteen yhteen dumppaaminen.

Hanojen metalli kiertää, koska sitä voi myydä hyvään hintaan.

Yritys kertoo tarjoavansa purkufirmoille palvelua, jossa lavuaarit ja vessanpöntöt lajiteltaisiin erikseen, jotta niiden posliini voitaisiin toimittaa eteenpäin teollisuuden tarpeisiin. Alennuksista huolimatta purkufirmat eivät ole innostuneet tarkemmasta lajittelusta.

Nyt posliini päätyy muun kiviaineksen mukana maanrakennusainekseksi ja kaapistot menevät puujätteenä hakkeeksi polttolaitokselle. Purettujen hanojen metalli sentään kiertää, koska sitä voi myydä romuttamoille hyvään hintaan.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.