Hyppää pääsisältöön

I Am Thor

I Am Thor. Dokumenttielokuva kehonrakentaja-hevirokkari Jon Mikl Thorista.
Jon Mikl Thor nuorena viikinkinä. I Am Thor. Dokumenttielokuva kehonrakentaja-hevirokkari Jon Mikl Thorista. teeman rockdokumentit,Jon Mikl Thor

Totuus on tarua ihmeellisempää: kuka kaipaa Spinal Tapia, kun tosielämä tuottaa sellaisia kohtalon kolhimia työn sankareita kuin kanadalainen muskelirokkari Jon Mikl Thor.
Dokumenttielokuva I Am Thor Teemalla 11.12. klo 21, Areenassa vuodenvaihteeseen asti.

Muskelirockia, alastomia tarjoilijoita, b-elokuvia, kidnappaus, manageriongelmia, itsemurhayritys, kuusi maksanutta katsojaa, burnouteja, avioero, bändi lähtee kotiin, aivohalvaus, koko rekvisiitta hukassa – mitä kaikkea voikaan yhdelle miehelle sattua?

Vancouverissa Kanadassa vuonna 1953 syntynyt Jon Mikl Thor tunnetaan nimeään kantavan, teatraalista muskelirockia edustavan bändin keulakuvana. Ryan Wisen dokumenttielokuvassa piirretään surkuhupaisan koskettava kuva sitä varsinaista suurta (Kissin ja Alice Cooperin tasoista) läpimurtoa jopa henkensä uhalla vielä nykyäänkin tavoittelevasta artistista, jonka suuruudesta suhteellisen harva on tietoinen.

Jo lapsena Jon haaveili supersankaruudesta. Hän vaihtoi koulussa teräsmiesasuun ja tuli verta vuotaen kotiin kavereiden heitettyä häntä päähän tiiliskivillä. Rock-musiikki kiinnosti, ei vanhempien tarjoama haitari.

Jonin veli oli kehonrakentaja, ja niin myös Jonista tuli sellainen, peräti Mr. Canada ja Mr. USA.

Vuonna 1973 Jon Mikl Thor aloitti kiertämisen perustamansa Thor-yhtyeen vokalistina. Lavashow'hun kuului muun muassa kuumavesipullojen puhaltamista puhki, tukevien metallitankojen taivuttelua, uima-asuja ja hevipuvustusta.

Uusi Thor syntyi vuonna 1977 debyyttialbumin Keep the Dogs Away myötä. Bändi esiintyi menestyksekkäästi muun muassa Englannissa ja pääsi alan lehtien kansiin (ikään kuin viikingit olisivat taas vyöryneet Britanniaan). Suuri menestys kuitenkin puuttui, miten sitä sitten mitataankin.

Vakavien mielenterveysongelmien takia Jon Mikl Thor vetäytyi bisneksestä vuonna 1987 ja yritti elää normaalia perhe-elämää peräti kymmenen vuoden ajan. Vanhat unelmat vetivät kuitenkin kuin huumeet takaisin lavalle ja levyntekoon. Vuonna 1998 käynnistyi yhä jatkuva Comeback Tour, joka johti muun muassa avioeroon.

Ohjaaja Ryan Wise on seurannut Thoria lähes 15 vuoden ajan. Hän oli mukana muun muassa vuonna 2009 bändin käydessä menestyksekkään Pohjoismaiden-kiertueen yhteydessä Tampereen Sauna Open Air -festivaalilla ja villillä levykauppakeikalla Helsingissä. Suomesta nähdäänkin runsaasti fanien intoa, samoin kuin Ruotsista.

Pulskistunut, vähän pitempään pääkallovyöhön pukeutuva ja yhä tangon vääntelyyn kykenevä Jon Mikl Thor tavoittelee kuitenkin unelmaansa henkensä kaupalla, pilleriarsenaalin kera. Lääkärit ovat varoittaneet, että hän voi kuolla lavalle.

Thorin Keep the Dogs Away -levy julkaistaan uudestaan 13. toukokuuta 2016, ja Thor: A Rock Odyssey -tapahtumaa New Yorkissa 14. toukokuuta mainostetaan Thorin elämän suurimpana live-show'na.

Jospa vihdoin kunnolla tärppäisi. Sen soisi tälle miehelle.

Esittelyteksti: Jyrki Nokkonen

  • I Am Thor. USA/Kanada 2015. Dokumentielokuva, ohjaus Ryan Wise. Tuotanto Blue Lame 61 Productions.
Hevirokkari Jon Mikl Thor yrittää paluuta. Kuva dokumenttielokuvasta I Am Thor.
Jon Mikl Thor yrittää paluuta. Hevirokkari Jon Mikl Thor yrittää paluuta. Kuva dokumenttielokuvasta I Am Thor. I Am Thor,Jon Mikl Thor,teeman rockdokumentit,heavy rock

Dokumenttielokuvan kotisivu

Thor: A Rock Odyssey Thorin kotisivulla

Uusintatiedot päivitetty 5.12.2016.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa