Hyppää pääsisältöön

Ilmeikäs käyntikortti ja hienovarainen teos

Mikko Heiniö sävelsi teoksensa Ilta—11 laulua sekakuorolle, klarinetille ja sellolle pari vuotta sitten turkulaisen Key Ensemble -kuoron sekä Tanssiteatteri Erin tilauksesta. Syntyi liki tunnin mittainen kokonaisuus, jossa vokaaliosat kuudella eri kielellä kirjoitettuihin runoihin ryydittyvät klarinetin ja sellon esittämin välisoitoin.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Heiniö tutkii erilaisia iltoja rakkauden, pimeyden, unen ja tanssin kautta. Lopputuloksena on pääsääntöisesti hitaasti kiertyvää ja tanssivaa musiikkia, jossa klarinetti- ja sellosolisteilla on merkittävä osuutensa—samaten lauluosuudessa on taajaan Key Ensemblen omien laulusolistien sekä koko kuoron vuorottelua. Muutamat riehakkaammin tanssivat hetket sekä rajummat soinnit—etenkin Pimeys-osuudessa Lorcan ja Baudelairen teksteihn—tarjoavat vaihtelua pääsääntöisesti pehmeän ja hidasliikkeisen musiikin keskellä.

Levy on kokonaisuudessaan kuoron omaa tuotantoa—jopa ääniteknikkona toimii kuorolaulajan ja solistin tehtäviensä ohessa tenori Mats Lillhannus. Puoliammattimaisesti toimiva Key Ensemble on johtajansa Teemu Honkasen johdolla noussut ihailtavan omatoimisesti yhdeksi maamme keskeisimmistä ja laadukkaimmista sekakuoroista. Kuoro laulaa kauttaaltaan varmasti, puhtaasti sekä terveesti laajalla dynamiikalla ja kuoron sopraano Maikki Säikkä vakuuttaa solistina; samaten klarinetisti Henna Jämsä sekä sellisti Erkki Lahesmaa punovat Illan kudelmia aistillisesti.

Persoonallinen sekä laadukas levyllinen Mikko Heiniön tanssilauluja on kaikin puolin kunnioitettava saavutus, etenkin kun kuoroille osoitettu julkinen tuki on ylipäätään olematonta verrattuna orkesterien vastaavaan. Omakustanteen pieneksi heikkoudeksi jää äänitys, joka toimii sinänsä oivallisesti hiljaisemmissa ja kamarimusiikillisissa jaksoissa mutta jää hieman tukkoiseksi ja yksiulotteiseksi voimakkaissa ja paksuissa tekstuureissa.

Mikko Heiniön Illan yksitoista tanssilaulua on hienovarainen, ilmeikkäästi laulajille sekä soitinsolisteille soitinnettu kokonaisuus. Se on tarkoitettu esitettäväksi tanssijoiden kanssa, ja sellaisenaan se on varmasti vaikuttava kokemus. Mutta teos kestää hyvin myös omillaan, ja se on levytettynä erinomainen käyntikortti tilaajalleen Key Ensemblelle.

Mikko Heiniö: Ilta, yksitoista tanssilaulua sekakuorolle, klarinetille ja sellolle. - Henna Jämsä, klarinetit, Erkki Lahesmaa, sello, sekä Key Ensemble, joht. Teemu Honkanen. (Fuga, FUGA-9409)

Kuuntele Uudet levyt 6.5.2016, toimittajana Ville Komppa.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.

 • Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.