Hyppää pääsisältöön

Ilmeikäs käyntikortti ja hienovarainen teos

Mikko Heiniö sävelsi teoksensa Ilta—11 laulua sekakuorolle, klarinetille ja sellolle pari vuotta sitten turkulaisen Key Ensemble -kuoron sekä Tanssiteatteri Erin tilauksesta. Syntyi liki tunnin mittainen kokonaisuus, jossa vokaaliosat kuudella eri kielellä kirjoitettuihin runoihin ryydittyvät klarinetin ja sellon esittämin välisoitoin.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Heiniö tutkii erilaisia iltoja rakkauden, pimeyden, unen ja tanssin kautta. Lopputuloksena on pääsääntöisesti hitaasti kiertyvää ja tanssivaa musiikkia, jossa klarinetti- ja sellosolisteilla on merkittävä osuutensa—samaten lauluosuudessa on taajaan Key Ensemblen omien laulusolistien sekä koko kuoron vuorottelua. Muutamat riehakkaammin tanssivat hetket sekä rajummat soinnit—etenkin Pimeys-osuudessa Lorcan ja Baudelairen teksteihn—tarjoavat vaihtelua pääsääntöisesti pehmeän ja hidasliikkeisen musiikin keskellä.

Levy on kokonaisuudessaan kuoron omaa tuotantoa—jopa ääniteknikkona toimii kuorolaulajan ja solistin tehtäviensä ohessa tenori Mats Lillhannus. Puoliammattimaisesti toimiva Key Ensemble on johtajansa Teemu Honkasen johdolla noussut ihailtavan omatoimisesti yhdeksi maamme keskeisimmistä ja laadukkaimmista sekakuoroista. Kuoro laulaa kauttaaltaan varmasti, puhtaasti sekä terveesti laajalla dynamiikalla ja kuoron sopraano Maikki Säikkä vakuuttaa solistina; samaten klarinetisti Henna Jämsä sekä sellisti Erkki Lahesmaa punovat Illan kudelmia aistillisesti.

Persoonallinen sekä laadukas levyllinen Mikko Heiniön tanssilauluja on kaikin puolin kunnioitettava saavutus, etenkin kun kuoroille osoitettu julkinen tuki on ylipäätään olematonta verrattuna orkesterien vastaavaan. Omakustanteen pieneksi heikkoudeksi jää äänitys, joka toimii sinänsä oivallisesti hiljaisemmissa ja kamarimusiikillisissa jaksoissa mutta jää hieman tukkoiseksi ja yksiulotteiseksi voimakkaissa ja paksuissa tekstuureissa.

Mikko Heiniön Illan yksitoista tanssilaulua on hienovarainen, ilmeikkäästi laulajille sekä soitinsolisteille soitinnettu kokonaisuus. Se on tarkoitettu esitettäväksi tanssijoiden kanssa, ja sellaisenaan se on varmasti vaikuttava kokemus. Mutta teos kestää hyvin myös omillaan, ja se on levytettynä erinomainen käyntikortti tilaajalleen Key Ensemblelle.

Mikko Heiniö: Ilta, yksitoista tanssilaulua sekakuorolle, klarinetille ja sellolle. - Henna Jämsä, klarinetit, Erkki Lahesmaa, sello, sekä Key Ensemble, joht. Teemu Honkanen. (Fuga, FUGA-9409)

Kuuntele Uudet levyt 6.5.2016, toimittajana Ville Komppa.

 • John Luther Adamsin äänimaisema pitää otteessaan

  John Luther Adamsin äänimaisema pitää otteessaan

  Yhdysvaltalainen John Luther Adams (s. 1953) tunnetaan vahvoja mielikuvia ja tilavaikutelmia tuovista äänimaisemistaan. Nyt päätöksensä saa 2010-luvulla valmistunut orkesteriteosten trilogia. Ensin oli Become River, sitten menestysteos Become Ocean, ja viimeisimpänä nyt ensilevytyksensä saanut Become Desert.

 • Mälkin ja HKO:n pirteää Bartókia

  Mälkin ja HKO:n pirteää Bartókia

  Maltillista levytystahtia ylläpitävä Helsingin kaupunginorkesteri on ylikapellimestarinsa Susanna Mälkin johdolla taltioinut Béla Bartókin varhaista näyttämömusiikkia.

 • Heinisen tuttuja uutuuksia

  Heinisen tuttuja uutuuksia

  Viime vuonna 80 vuotta täyttänyt Paavo Heininen tunnetaan sävellystuotantonsa lisäksi ennen kaikkea opetustyöstään. Heininen on arvostettu pedagogi, joka Sibelius-Akatemian sävellysprofessorin virassa toimiessaan oli taidemusiikin alueella merkittävä esteettisten suuntaviivojen määrittäjä Suomessa.