Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Keittiö- tai kylppäriremontti kierrätyskalustein?

Lavuaareja kierrätyskeskuksen hyllyssä.
Lavuaareja kierrätyskeskuksen hyllyssä. Kuva: YLE Kuningaskuluttaja,kierrätys,te,Kodin remontointi

Kylpyhuoneremontin voi toteuttaa kierrätyskalustein, kunhan noudattaa taloyhtiön perustasoa ja hyvää rakennustapaa. Putkiremontin yhteydessä osakkaalla on valinnanvaraa vähemmän. Käytettyjen rakennustarvikkeiden markkinat ovat vielä lapsenkengissä, vaikka yksittäisiä yrityksiä on alalle tullut.

Lainsäädäntö ei estä remontoijaa kierrättämästä. Käytettyjen rakennustarvikkeiden, kuten vesikalusteiden, hankinnassa on kuitenkin oltava tarkkana. Niin käytettyjen kuin uusienkin hanojen, lavuaarien ja wc-pönttöjen pitää Suomessa täyttää tietyt vaatimukset, neuvoo Ympäristöministeriön lainsäädäntöneuvos Kirsi Martinkauppi.

- Lähtökohtaisesti lainsäädäntömme ei estä remontoimista kierrätetyillä rakennustuotteilla. Olennaista kierrätettyjen rakennustuotteiden uudelleen käytössä on se, ovatko niiden ominaisuudet tiedossa vai eivät, sanoo Martinkauppi.

Rakennustuotteen ominaisuuksien tulee olla tiedossa.

Kun remontissa tai uudisrakentamisessa käytetään käytettyjä hanoja, lavuaareja ja wc-pönttöjä, rakennusvalvonta saattaa vaatia remontoijaa todistamaan niiden ominaisuudet. Rakennustuotteen ominaisuuksien tulee olla tiedossa, käytetäänpä sitten uutta tai kierrätettyä rakennustuotetta. Nämä tiedot pitäisi löytyä valmistajalta.

- CE-merkinnän piiriin kuuluvan lavuaarin ja vessanpytyn ominaisuudet kerrotaan suoritustasoilmoituksessa. Muiden rakennustuotteiden, esimerkiksi hanojen, ominaisuudet selviävät joko vapaaehtoisesta kansallisesta tuotehyväksynnästä (tyyppihyväksyntä, varmennustodistus, valmistuksen laadunvalvonta) tai jostain ulkomaisesta sertifikaatista tai viime kädessä rakennuspaikkakohtaisella kelpoisuuden osoittamisella.

- Tavallinen ihminen voi ostaa kierrätettyjä rakennustuotteita ja käyttää niitä, kunhan tuotteiden ominaisuudet ovat tiedossa ja dokumentoitu ja ne täyttävät olennaiset tekniset vaatimukset, Martinkauppi summaa.

Kierrätystarvikkeiden käyttäjän pitäisi siis pystyä tarvittaessa esittämään kyseiset dokumentit, jos rakennusvalvonta niin vaatii.

Sama koskee vaikkapa ulkomailta tilattuja hanoja. Jos niillä ei ole suomalaista tyyppihyväksyntää, rakennusvalvonta saattaa vaatia rakennuspaikkakohtaista testaamista - mikä tarkoittaa kalliita tutkimuslaitoksen testejä.

Kierrätysrakennustarvikkeiden käyttäminen on ekologista ja järkevää.

Martinkauppi itsekin kunnostaa omaa kotiaan kierrätetyin rakennustarvikkein.

- Kierrätysrakennustarvikkeiden käyttäminen on ekologista ja järkevää toimintaa. Kunhan on tarkkaana mitä ostaa ja tuntee tuotteen ominaisuudet.

Remontoijan tiedettävä taloyhtiön perustaso

Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnösen mukaan osakas saa asentaa omassa remontissaan kerrostaloasuntoonsa käytettyjä vesikalusteita, kunhan ne ovat taloyhtiön määrittämää perustasoa ja remontti tehdään hyvän rakennustavan mukaisesti.

- Jos asentaa käytettyjä vesikalusteita, se että ne ovat käytettyjä ei ole taloyhtiölle peruste kieltäytyä kunnossapitovastuusta. Olennaista on, että vesikaluste on taloyhtiön perustason mukainen, Pynnönen toteaa.

Se että vesikaluste on käytetty, ei ole taloyhtiölle peruste kieltäytyä kunnossapitovastuusta.

Jos asennettu hana tai wc-pönttö ei ole perustasoa ja on hyvin poikkeava, sen voi toki asentaa, mutta korjaus- ja kunnostusvastuu ei enää ole taloyhtiön vaan osakkaan. Sillä ei ole merkitystä, onko kaluste uusi vai vanha.

Pynnösen mukaan Kiinteistöliiton tietoon on tullut tapauksia, joissa osakkaat haluavat toteuttaa tavanomaisesta poikkeavan ja erikoisen kylpyhuoneen. Hanoja ja altaita on tilattu vaikkapa Italiasta. Tällaisessa tapauksessa taloyhtiö voi sanoa, että hana ei ole perustasoa, eikä taloyhtiöllä ole velvollisuutta vastata sen korjaamisesta ja kunnossapidosta.

- Jos tällainen hana alkaa vuotaa, ei osakas voi pyytää taloyhtiötä korjaamaan sitä, vaan hän on itse vastuussa hanan korjaamisesta.

Omaa remonttiaan tekevän osakkaan ei siis tarvitse kysyä taloyhtiön hyväksyntää tietyn malliselle hanalle. Tärkeämpää on selvittää, mikä on taloyhtiön vaatima hanan perustaso. Myös korjausilmoitus taloyhtiölle pitää tehdä.

Putkiremotissa takuu ei suosi kierrättäjää

Yleensä taloyhtiön putkiremontin yhteydessä kaikki vesikalusteet, lavuaarit ja muut kylpyhuoneen kalusteet uusitaan. Valtava määrä käyttökelpoisia lavuaareja, hanoja ja vessanpönttöjä sekä kiintokalusteita päätyy jätteeksi. Olisiko remontti mahdollista tehdä vanhaa säästäen tai kierrätyskalustein?

Rakennusmies heittää wc-pönttöä roskalavalle.
Rakennusmies heittää wc-pönttöä roskalavalle. Kuva: YLE/Maarit Åström-Kupsanen Kuningaskuluttaja,Kodin remontointi,jätteiden kierrätys

Hana ja wc-pönttö

Alle kolme vuotta vanhat hanat voidaan putkiremontissa taloyhtiön luvalla säilyttää.

- Kun hana jää urakasta pois, urakoitsija suorittaa taloyhtiölle hyvityksen tuotteesta, ja osakas sitten ottaa vastuulleen sen hanan, jos se siitä menee rikki, kertoo Suomen Talokeskuksen linjasaneerauspäällikkö Timo Haapea.

Käytännössä harva taloyhtiö kuitenkaan suostuu tähän, Haapea toppuuttelee. Jos käytetään vanhaa hanaa, urakoitsijan urakalle myöntämä kahden vuoden takuu ei ole voimassa, vaikka hana olisikin uudehko.

Jos käytetään vanhaa hanaa, urakoitsijan urakalle myöntämä takuu ei ole voimassa.

Käytännössä siis hana pitää vaihtaa uuteen. Ja jotta urakoitsijan antama takuu olisi voimassa, pitää uusi hana yleensä valita taloyhtiön antamista vaihtoehdoista.

Sama sääntö koskee myös vessanpönttöä. Taloyhtiö toki voi tehdä poikkeuksiakin.

Asunto-osakeyhtiölaissa hanat, koko wc-laite sekä vesikalusteiden poisto- tai viemäriputket kuuluvat yhtiön vastuulle osana yhtiön ylläpitämää vesi- ja viemärijärjestelmää. Niiden korjaus ja kunnossapito kuuluvat taloyhtiölle.

Lavuaari ja amme

Osakas voi säilyttää lavuaarin, altaan ja ammeen, jos ne saadaan ehjänä irroitettua. Tällaisessa tapauksessa urakoitsijalla ei kuitenkaan ole velvollisuutta niitä purkaa, saati kiinnittää uudestaan, vaikka monesti hän niin tekeekin. Ne hyvitetään osakkaalle, jos niitä ei ota uutena putkiremontin yhteydessä. Sama koskee myös muita mahdollisia kalusteita.

Osakkaalla on oikeus pyytää kylpyhuoneen kalusteet itselleen ja vaikka myydä ne eteenpäin.

Putkiremontissa osakkaalla on oikeus pyytää kylpyhuoneen kaikki kalusteet itselleen ja vaikka myydä tai lahjoittaa ne eteen päin. Kaikki tämä pitää muistaa tehdä etukäteen, muuten hana, lavuaari ja muu jäte siirtyy urakoitsijan omistukseen ja niiden hävittäminen hänen vastuulleen.

Lavuaarit, altaat, ammeet ja kaapistot sekä keittiönkaapit kuuluvat osakkaan vastuulle. Halutessaan osakas voi siis asennuttaa vanhan lavuaarin takaisin paikalleen.

Mistä löytää kierrätyskalusteita?

Käytettyjen rakennustarvikkeiden kysyntä ja tarjonta on kasvussa. Netin ja sosiaalisen median remonttitarvikekirpputoreilla yksityiset ihmiset vaihtavat, lahjoittavat ja myyvät ahkerasti monenlaista purkutavaraa ja ylijäämätarvikkeita. Tarjontaa riittää purkutalojen ikkunoista ja ovista seinälaattoihin, lavuaareihin, parkettiin ja jopa kokonaisiin keittiöihin.

Käytettyjä rakennustarvikkeita on myös vaihtelevasti myynnissä Kierrätyskeskuksissa ja muissa käytetyn tavaran kivijalkamyymälöissä. Esimerkiksi pääkapunkiseudun Kierrätyskeskuksessa käytetyt rakennustarvikkeet ovat erittäin kysyttyä tavaraa.

Kierrätyskeskuksen suunnitelmissa on yhteistyö isojen putkiremonttifirmojen kanssa.

- Viime vuonna Vantaan Koivukylän ja Espoon Nihtisillan Kierrätyskeskusten kassajärjestelmän läpi kulki 18 000 rakennustarviketta, kertoo Nihtisillan Kierrätyskeskuksen myymäläpäällikkö Pirjo Sorjonen.

Kierrätettyjä rakennustarvikkeiden kysyntä on nousussa, joten Kierrätyskeskuksen suunnitelmissa on herätellä yhteistyötä isojen putkiremonttifirmojen kanssa. Toistaiseksi lahjoitukset tulevat kotitalouksista.

- Meillä on suunnitteilla myös purkupalvelu. Systemaattisesti kävisimme purkamassa ja noutamassa tuotteet asiakkailta. Yritämme saada muutaman kumppanin, joilta tulisi useampi kappale vaikkapa lavuaareja kerrallaan, Sorjonen kertoo.

Lajiteltu remonttijäte murskeeksi ja polttoon

Jätteeksi päätyvien rakennustarvikkeiden uusiokäyttö on kirjavaa. Hanojen metalliosat kierrätetään hyvin tehokkaasti, koska ne ovat rahanarvoista materiaalia. Keittiönkaapit murskataan hakkeeksi, joka poltetaan energiaksi.

Remonttijätettä kauhakuormaajan kauhassa.
Remonttijätettä kauhakuormaajan kauhassa. Kuva: YLE/Maarit Åström-Kupsanen Kuningaskuluttaja,Kodin remontointi,jätteiden lajittelu
Rakennusjätteitä kaatopaikalla.
Rakennusjätteitä kaatopaikalla. Kuva: YLE/Maarit Åström-Kupsanen Kuningaskuluttaja,rakennustarvikkeet,kierrätys
Puutavarajätettä kaatopaikalla.
Puutavarajätettä kaatopaikalla. Kuva: YLE/Maarit Åström-Kupsanen Kuningaskuluttaja,jätteiden lajittelu

Lajitellut lavuaarit ja WC-pöntöt murskataan ja käytetään muun muassa maanrakennuksessa. Pääkaupunkiseudun jätteistä huolehtiva HSY käyttää mursketta kaatopaikan rakennusaineena. Kuusakoski yhdistää murskeen kiviainekseen ja seos hyödynnetään rakentamisen rakennekerroksissa, joissa se korvaa neitseellisiä materiaaleja esim. hiekkaa ja soraa. Lassila&Tikanoja myös kerää posliinia erikseen. Se toimitetaan Forssaan Uusioaines Oy:n pilottihankkeeseen, jonka tarkoituksena on tehdä murskeita ja jauheita teollisuuskäyttööön.

Lue lisää:

Remonttialan yrittäjä: "Asunnonostaja ihastuu uusiin kiiltäviin pintoihin"

Hyväkuntoinenkin vanha kaapisto on asuntoa myydessä rasite, joka voi pilata koko kaupan. Vanhoja asuntoja myyntikuntoon remontoiva Hannu Pasanen tietää, että ostaja haluaa uudet ja kiiltävät kaapit ja kalusteet.

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.