Kylpyhuoneremontin voi toteuttaa kierrätyskalustein, kunhan noudattaa taloyhtiön perustasoa ja hyvää rakennustapaa. Putkiremontin yhteydessä osakkaalla on valinnanvaraa vähemmän. Käytettyjen rakennustarvikkeiden markkinat ovat vielä lapsenkengissä, vaikka yksittäisiä yrityksiä on alalle tullut.
Lainsäädäntö ei estä remontoijaa kierrättämästä. Käytettyjen rakennustarvikkeiden, kuten vesikalusteiden, hankinnassa on kuitenkin oltava tarkkana. Niin käytettyjen kuin uusienkin hanojen, lavuaarien ja wc-pönttöjen pitää Suomessa täyttää tietyt vaatimukset, neuvoo Ympäristöministeriön lainsäädäntöneuvos Kirsi Martinkauppi.
- Lähtökohtaisesti lainsäädäntömme ei estä remontoimista kierrätetyillä rakennustuotteilla. Olennaista kierrätettyjen rakennustuotteiden uudelleen käytössä on se, ovatko niiden ominaisuudet tiedossa vai eivät, sanoo Martinkauppi.
Rakennustuotteen ominaisuuksien tulee olla tiedossa.
Kun remontissa tai uudisrakentamisessa käytetään käytettyjä hanoja, lavuaareja ja wc-pönttöjä, rakennusvalvonta saattaa vaatia remontoijaa todistamaan niiden ominaisuudet. Rakennustuotteen ominaisuuksien tulee olla tiedossa, käytetäänpä sitten uutta tai kierrätettyä rakennustuotetta. Nämä tiedot pitäisi löytyä valmistajalta.
- CE-merkinnän piiriin kuuluvan lavuaarin ja vessanpytyn ominaisuudet kerrotaan suoritustasoilmoituksessa. Muiden rakennustuotteiden, esimerkiksi hanojen, ominaisuudet selviävät joko vapaaehtoisesta kansallisesta tuotehyväksynnästä (tyyppihyväksyntä, varmennustodistus, valmistuksen laadunvalvonta) tai jostain ulkomaisesta sertifikaatista tai viime kädessä rakennuspaikkakohtaisella kelpoisuuden osoittamisella.
- Tavallinen ihminen voi ostaa kierrätettyjä rakennustuotteita ja käyttää niitä, kunhan tuotteiden ominaisuudet ovat tiedossa ja dokumentoitu ja ne täyttävät olennaiset tekniset vaatimukset, Martinkauppi summaa.
Kierrätystarvikkeiden käyttäjän pitäisi siis pystyä tarvittaessa esittämään kyseiset dokumentit, jos rakennusvalvonta niin vaatii.
Sama koskee vaikkapa ulkomailta tilattuja hanoja. Jos niillä ei ole suomalaista tyyppihyväksyntää, rakennusvalvonta saattaa vaatia rakennuspaikkakohtaista testaamista - mikä tarkoittaa kalliita tutkimuslaitoksen testejä.
Kierrätysrakennustarvikkeiden käyttäminen on ekologista ja järkevää.
Martinkauppi itsekin kunnostaa omaa kotiaan kierrätetyin rakennustarvikkein.
- Kierrätysrakennustarvikkeiden käyttäminen on ekologista ja järkevää toimintaa. Kunhan on tarkkaana mitä ostaa ja tuntee tuotteen ominaisuudet.
Remontoijan tiedettävä taloyhtiön perustaso
Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnösen mukaan osakas saa asentaa omassa remontissaan kerrostaloasuntoonsa käytettyjä vesikalusteita, kunhan ne ovat taloyhtiön määrittämää perustasoa ja remontti tehdään hyvän rakennustavan mukaisesti.
- Jos asentaa käytettyjä vesikalusteita, se että ne ovat käytettyjä ei ole taloyhtiölle peruste kieltäytyä kunnossapitovastuusta. Olennaista on, että vesikaluste on taloyhtiön perustason mukainen, Pynnönen toteaa.
Se että vesikaluste on käytetty, ei ole taloyhtiölle peruste kieltäytyä kunnossapitovastuusta.
Jos asennettu hana tai wc-pönttö ei ole perustasoa ja on hyvin poikkeava, sen voi toki asentaa, mutta korjaus- ja kunnostusvastuu ei enää ole taloyhtiön vaan osakkaan. Sillä ei ole merkitystä, onko kaluste uusi vai vanha.
Pynnösen mukaan Kiinteistöliiton tietoon on tullut tapauksia, joissa osakkaat haluavat toteuttaa tavanomaisesta poikkeavan ja erikoisen kylpyhuoneen. Hanoja ja altaita on tilattu vaikkapa Italiasta. Tällaisessa tapauksessa taloyhtiö voi sanoa, että hana ei ole perustasoa, eikä taloyhtiöllä ole velvollisuutta vastata sen korjaamisesta ja kunnossapidosta.
- Jos tällainen hana alkaa vuotaa, ei osakas voi pyytää taloyhtiötä korjaamaan sitä, vaan hän on itse vastuussa hanan korjaamisesta.
Omaa remonttiaan tekevän osakkaan ei siis tarvitse kysyä taloyhtiön hyväksyntää tietyn malliselle hanalle. Tärkeämpää on selvittää, mikä on taloyhtiön vaatima hanan perustaso. Myös korjausilmoitus taloyhtiölle pitää tehdä.
Putkiremotissa takuu ei suosi kierrättäjää
Yleensä taloyhtiön putkiremontin yhteydessä kaikki vesikalusteet, lavuaarit ja muut kylpyhuoneen kalusteet uusitaan. Valtava määrä käyttökelpoisia lavuaareja, hanoja ja vessanpönttöjä sekä kiintokalusteita päätyy jätteeksi. Olisiko remontti mahdollista tehdä vanhaa säästäen tai kierrätyskalustein?
Hana ja wc-pönttö
Alle kolme vuotta vanhat hanat voidaan putkiremontissa taloyhtiön luvalla säilyttää.
- Kun hana jää urakasta pois, urakoitsija suorittaa taloyhtiölle hyvityksen tuotteesta, ja osakas sitten ottaa vastuulleen sen hanan, jos se siitä menee rikki, kertoo Suomen Talokeskuksen linjasaneerauspäällikkö Timo Haapea.
Käytännössä harva taloyhtiö kuitenkaan suostuu tähän, Haapea toppuuttelee. Jos käytetään vanhaa hanaa, urakoitsijan urakalle myöntämä kahden vuoden takuu ei ole voimassa, vaikka hana olisikin uudehko.
Jos käytetään vanhaa hanaa, urakoitsijan urakalle myöntämä takuu ei ole voimassa.
Käytännössä siis hana pitää vaihtaa uuteen. Ja jotta urakoitsijan antama takuu olisi voimassa, pitää uusi hana yleensä valita taloyhtiön antamista vaihtoehdoista.
Sama sääntö koskee myös vessanpönttöä. Taloyhtiö toki voi tehdä poikkeuksiakin.
Asunto-osakeyhtiölaissa hanat, koko wc-laite sekä vesikalusteiden poisto- tai viemäriputket kuuluvat yhtiön vastuulle osana yhtiön ylläpitämää vesi- ja viemärijärjestelmää. Niiden korjaus ja kunnossapito kuuluvat taloyhtiölle.
Lavuaari ja amme
Osakas voi säilyttää lavuaarin, altaan ja ammeen, jos ne saadaan ehjänä irroitettua. Tällaisessa tapauksessa urakoitsijalla ei kuitenkaan ole velvollisuutta niitä purkaa, saati kiinnittää uudestaan, vaikka monesti hän niin tekeekin. Ne hyvitetään osakkaalle, jos niitä ei ota uutena putkiremontin yhteydessä. Sama koskee myös muita mahdollisia kalusteita.
Osakkaalla on oikeus pyytää kylpyhuoneen kalusteet itselleen ja vaikka myydä ne eteenpäin.
Putkiremontissa osakkaalla on oikeus pyytää kylpyhuoneen kaikki kalusteet itselleen ja vaikka myydä tai lahjoittaa ne eteen päin. Kaikki tämä pitää muistaa tehdä etukäteen, muuten hana, lavuaari ja muu jäte siirtyy urakoitsijan omistukseen ja niiden hävittäminen hänen vastuulleen.
Lavuaarit, altaat, ammeet ja kaapistot sekä keittiönkaapit kuuluvat osakkaan vastuulle. Halutessaan osakas voi siis asennuttaa vanhan lavuaarin takaisin paikalleen.
Mistä löytää kierrätyskalusteita?
Käytettyjen rakennustarvikkeiden kysyntä ja tarjonta on kasvussa. Netin ja sosiaalisen median remonttitarvikekirpputoreilla yksityiset ihmiset vaihtavat, lahjoittavat ja myyvät ahkerasti monenlaista purkutavaraa ja ylijäämätarvikkeita. Tarjontaa riittää purkutalojen ikkunoista ja ovista seinälaattoihin, lavuaareihin, parkettiin ja jopa kokonaisiin keittiöihin.
Käytettyjä rakennustarvikkeita on myös vaihtelevasti myynnissä Kierrätyskeskuksissa ja muissa käytetyn tavaran kivijalkamyymälöissä. Esimerkiksi pääkapunkiseudun Kierrätyskeskuksessa käytetyt rakennustarvikkeet ovat erittäin kysyttyä tavaraa.
Kierrätyskeskuksen suunnitelmissa on yhteistyö isojen putkiremonttifirmojen kanssa.
- Viime vuonna Vantaan Koivukylän ja Espoon Nihtisillan Kierrätyskeskusten kassajärjestelmän läpi kulki 18 000 rakennustarviketta, kertoo Nihtisillan Kierrätyskeskuksen myymäläpäällikkö Pirjo Sorjonen.
Kierrätettyjä rakennustarvikkeiden kysyntä on nousussa, joten Kierrätyskeskuksen suunnitelmissa on herätellä yhteistyötä isojen putkiremonttifirmojen kanssa. Toistaiseksi lahjoitukset tulevat kotitalouksista.
- Meillä on suunnitteilla myös purkupalvelu. Systemaattisesti kävisimme purkamassa ja noutamassa tuotteet asiakkailta. Yritämme saada muutaman kumppanin, joilta tulisi useampi kappale vaikkapa lavuaareja kerrallaan, Sorjonen kertoo.
Lajiteltu remonttijäte murskeeksi ja polttoon
Jätteeksi päätyvien rakennustarvikkeiden uusiokäyttö on kirjavaa. Hanojen metalliosat kierrätetään hyvin tehokkaasti, koska ne ovat rahanarvoista materiaalia. Keittiönkaapit murskataan hakkeeksi, joka poltetaan energiaksi.
Lajitellut lavuaarit ja WC-pöntöt murskataan ja käytetään muun muassa maanrakennuksessa. Pääkaupunkiseudun jätteistä huolehtiva HSY käyttää mursketta kaatopaikan rakennusaineena. Kuusakoski yhdistää murskeen kiviainekseen ja seos hyödynnetään rakentamisen rakennekerroksissa, joissa se korvaa neitseellisiä materiaaleja esim. hiekkaa ja soraa. Lassila&Tikanoja myös kerää posliinia erikseen. Se toimitetaan Forssaan Uusioaines Oy:n pilottihankkeeseen, jonka tarkoituksena on tehdä murskeita ja jauheita teollisuuskäyttööön.