Hyppää pääsisältöön

Kingfish on Just se somali, joka haluaa murtaa ennakkoluulot rap-brändillään

Tulokasräppäri Kingfish sanoo suoraan, että hän haluaa tehdä musiikillaan rahaa, koska päivätyöt eivät kiinnosta. ”Fisu” on vielä ihan tuore juttu, mutta pian hänet tietävät kaikki.

Kingfish // Kuva: YleX / Ninni Suomalainen

Kingfish, oikealta nimeltään Remzi Rafle, on tulokasräppäri, joka lupaa räjäyttää uusilla kappaleillaan vielä ennen kesää. Tapaamme Pasilassa, jossa räppäri on viettänyt merkittävimmät vuotensa. Nykyään Fisu asuu Helsingin Arabiassa. Uskonto on yhä iso osa Kingfishin elämää, mutta moskeija pidetään räppielämästä erillään. Istutaan siis moskeijan viereen puistonpenkille.

Kingfish on Hämeenlinnassa syntynyt, sittemmin helsinkiläistynyt rap-artisti. Hän ei ole koskaan ollut kovin kiinnostunut koulusta tai niin sanotuista päivätöistä. 24-vuotias Fisu on suorittanut peruskoulun jälkeen ammattikoulun ja armeijan. Autokoulu jäi kesken, vaikka ”siitä pitikin maksaa tonni”.

Kuva: Ninni Suomalainen / YleX

- Jos en tekisi musaa, olisin varmaan linnassa, räppäri toteaa.

Kingfishistä puhutaan nyt paljon juuri oikeiden ihmisten suulla, vaikka suuri yleisö Helsingin ulkopuolella on tuskin hänestä koskaan kuullutkaan. Instagramissa Kingfishiä eli @justsesomalia seuraa vasta vajaat 700, Facebookissa tykkääjiä on lähes 800. Julkaisuja kommentoivat kuitenkin niinkin nimekkäät räppärit kuin Mikael Gabriel, VilleGalle ja Musta Barbaari.

"Jos en tekisi musaa, olisin varmaan linnassa."― Kingfish

Ei ole mikään ihme, jos et ole vielä kuullut Kingfishistä. Hän on tehnyt musiikkia vasta reilun vuoden. Siinä ajassa on kuitenkin ehtinyt tapahtua paljon. Noin viikko sitten Fisu lämppäsi loppuunmyydyllä Helsingin Tavastialla amerikkalaisräppäri Ty Dolla $ignia. Kingfish esiintyy ensi kesänä Blockfesteillä, ja Mikael Gabriel haluaa hänet omalle Tasoi Records -levymerkilleen. Fisu on tehnyt Miklun kanssa myös biisejä. Koko kesä -niminen yhteiskappale julkaistaan vielä ennen kesää.

- Kaikki alkoi Tonni-biisistä kesällä 2015. Tein sitä ennen pari biisiä, mutta ne ei räjähtänyt. Tonnin musavideo julkaistiin marraskuussa, ja heti sen jälkeen Mikael Gabriel otti yhteyttä, koska se oli niin kova biisi sen mielestä.

Mikael Gabriel pyysi päästä mukaan biisin remixille, joka Fisun sanoin “räjähti”. Kappaletta on soitettu klubeilla ja radiossa.

- Tämä oli unelmalähtö. Katsotaan, mihin matka vie. Jotkut tekevät vuosia musaa, eivätkä vieläkään pääse mihinkään pisteeseen.

Räppärin mukaan Kingfishistä on kiinnostunut myös JVG:n VilleGalle, jolla on levymerkki PME Records. Fisu kuitenkin paljastaa, että hänellä on aika selvät sävelet Tasoi Recordsin kanssa.

- Mulla on niin paljon tasoi, että on pakko mennä Tasoille. Se on aikalailla sovittu juttu. On mulla jo hupparit ja kaikki himassa, mutta virallista julkaisua ei ole vielä tullut. Koko kesä -biisi sen kertoo. Kun se on tullut, niin viimeistään. MG on siinä mukana.

Suomiräpin ”tasoista” on ollut paljon puhetta erilaisten biiffien yhteydessä, joiden keskiössä on ollut Mikael Gabriel. Aikooko Kingfish osallistua myös jatkossa biiffigeimeihin, kun hänet kiinnitetään Tasoi Recordsille?

"Räppibiiffit on v*tun jees. Muuten olisi tylsää."― Kingfish

- En liity mihinkään, mutta jos menen Tasoihin ja musta puhutaan paskaa, niin liityn biiffiin. En kuitenkaan lähde etsimään mitään turhaa, kun itsellä on vielä matka edessä.

Siitä huolimatta Kingfish nauttii suomalaisräppäreiden julkisista riidoista.

- Räppibiiffit on v*tun jees. Muuten olisi tylsää. Missä söisit popcornia, jos kaikki vaan tekisi biisejä omissa oloissaan, eikä olisi mitään toimintaa?

Kotimaisessa räpissä tunnetummat artistit nostavat tulokkaita jatkuvasti. Muun muassa VilleGalle on ollut ollut Junon tuplaaja, Karri Koira Ruudolfin ja Heikki Kuula Pyhimyksen. Cheek puolestaan nosti aikoinaan Mikael Gabrielia. Nyt MG taas nostaa Kingfishiä ja Diisonia.

- Kyllä se vaikuttaa aika paljon. Olisin varmaan lyönyt läpi yksinkin, koska kukaan muu ei tee sitä mitä mä teen. Mutta se olisi ollut vuosien prosessi. On se nytkin, mutta se on helpompaa, kun on ihmisiä tukemassa.

Supisuomisomali haluaa muuttaa asenteita

Kingfish käyttää somea nimellä Just se somali ja kutsuu itseään myös ”supisuomisomaliksi”. Hän muistuttaa, että Suomeen on kasvanut jo kokonainen sukupolvi hänen itsensä kaltaisia supisuomalaisia somaleita.

- Jengi tuli tänne 90-luvulla. Olemme ensimmäinen suomalainen sukupolvi lapsia täällä. Nyt on ihan eri meininki Suomessa kuin silloin.

Kingfish haluaa omalla esimerkillään muuttaa kantasuomalaisten usein negatiivistakin kuvaa somaleista.

- Mun on pakko parantaa se maine. Vaihdoin nimen somessa @justsesomaliks heti, kun aloin saada vähän julkisuutta. Nyt voi sanoa, että Just se somali on kova jätkä. Siihen liittyy positiivinen mielikuva.

Fisun moskeijassa Pasilassa räppilaiffia ei katsota hyvällä, vaikka artistilla onkin positiivinen agenda.

- Kyllä mä ymmärrän sen, että he haluavat keskittyä kuoleman jälkeiseen elämään. He ovat uskovaisia ihmisiä, eivätkä kuuntele musiikkia, koska se on saatanallista.

Kuvassa oleva parkkipaikka Helsingin Messuskeskuksen takana oli aiemmin koriskenttä, joka oli Kingfishin kovassa käytössä. // Kuva: Ninni Suomalainen / Ylex

Kingfish on rap-urastaan huolimatta edelleen uskossa. Hän rukoilee moskeijassa joka perjantai. Musiikkiurastaan hän ei luovu, vaikka se onkin ristiriidassa uskon kanssa.

- Teen pahoja virheitä. Ihminen on sellainen, ei kukaan ole täydellinen tässä maailmassa. Eivät ne voi sulkea mua kuitenkaan pois, koska ne on tuntenut mut pienestä asti. Tulen olemaan yksi heistä aina. Ei kukaan sano, etten voi mennä moskeijaan.

Fisu tähtää siihen, että hän rikastuisi räpillä. Artisti tekee itse lyriikat, mutta biittejä hän ei osaa tehdä. Ne ovat tuottajan vastuulla.

- Tiedän, mikä on hyvä ja mikä ei, sanon tuottajalle, mitä haluan. En osaa termejä, mutta mulla on hyvä sävelkorva. Käyn kerran kuussa studiossa. En ole sellainen jätkä, joka hengaa siellä joka päivä.

Kingfishillä on kaupallinen motiivi tehdä hittejä, eikä häntä kiinnosta päivätyöt. Artisti puhuu musiikista bisneksenä ja tietää, että raha tulee keikoista ja brändistä.

- En halua olla hippi, joka tekee kotona musiikkia pöytälaatikkoon, enkä ole ikinä jaksanut olla missään normaalissa duunissa. Se ei natsaa. Olen ollut ammattikoulussa palkattomassa työharjoittelussa kuusi kuukautta. Se oli orjatyötä.

"En ole sadan tonnin mies vielä, mutta status on päällikkö."― Kingfish

Kingfish lupaa muuttaa somali-streotypiaa, mutta välttelee päivätöitä. “Supisuomisomalin” unelmat rahasta ja rap-elämästä muistuttavat puhetta Jenkkien musiikkiskenestä. Mutta kun katsoo Suomen nykyistä rap-kenttää, Mikael Gabrielia ja Cheekkiä, ei Kingfishin unelma tunnukaan niin kaukaiselta tai epäsuomalaiselta.

Kingfish ei ole vielä rikastunut musiikillaan, mutta hänen mukaansa meininki tulee muuttumaan seuraavien julkaisujen myötä.

- En ole sadan tonnin mies vielä, mutta status on päällikkö. Tykkään siitä. Mimmit fiilaa, niille pitäisi just tehdä enemmän musaa. Ei jätkillä ole väliä. Ne tulevat kuitenkin sinne, missä mimmit on. Onhan niitä bändäreitäkin, mutta en keskity niihin. Käyn pääni sisällä omaa sotaa siitä, mihin haluan viedä tämän jutun.

Lue myös:

Mikael Gabriel aiheutti taas räppibiiffin – tällä kertaa kohteena Kube

Kube on matkalla ug-piireistä valtavirtaan: "Multa odotetaan nyt isoa poppibiisiä, mutten halua antaa sitä"

22-vuotias Joonas Laaksoharju on ohjannut Cheekin musavideon ja tuottanut View’n huipputaustat – tällainen on Artem x Yonasin toinen puolisko

Paavo Arhinmäki oli 1980-luvulla Pasilan gangsta, joka kuunteli räppiä ja piti leveitä housuja, pystytukkaa sekä Afrikka-koruja

Mikael Gabrielilla ja Mäkillä biiffi – internet iski takaisin