Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Jenny ja läskimyytinmurtajat pääkuva

Miten rasva palaa? Voiko treenata väsyneenä? Läskimyytinmurtajat kysyvät ja Personal trainer Timo Haikarainen vastaa osa 1

Jenny Lehtinen ja Timo Haikarainen punttisalilla
Jenny Lehtinen ja Timo Haikarainen punttisalilla timo haikarainen,Jenny Lehtinen

11 tiukkaa kysymystä painonhallinnasta ja liikunnasta - kokenut personal trainer Timo Haikarainen vastaa. Millainen treeni kehittää lihasmassaa? Onko matalatehoisesta liikkumisesta mitään hyötyä? Tässä läskimyytinmurtajien Q&A.

Miten kannattaa vuorotella kuntosali aerobisen treenin kanssa?

Sekä tutkimustiedon mukaan, että satojen asiakastapausteni tuomalla käytännön kokemuksella uskallan sanoa, että hyvä peruslähtökohta on tehdä kaksi salitreeniä ja kaksi aerobista treeniä viikossa. Silloin nämä molemmat ominaisuudet kehittyvät nopeasti.

Jos haluat lisätä harjoitusmäärää, voit joko a) tehdä kolme salia ja kaksi aerobista, jos sinua kiinnostaa enemmän lihaskunto, tai b) kolme aerobista ja kaksi salia, jos sinua kiinnostaa enemmän aerobinen kunto.

Pidä viikkomallin sääntönä seuraavia:

 • ei voimaharjoituksia peräkkäisille päiville, jos harjoittelet koko kehon ohjelmalla,
 • jos treenaat viidesti viikossa, ota rytmiksi 3 treenipäivää, lepo, 2 treenipäivää, lepo.

Laihtumiseen ko. valinnoilla ei juuri ole merkitystä. Keskeisintä on ruokavalio.

Liikunta treeniin yhdistettynä ylläpitää lihasmassaasi ja parantaa terveyttäsi sekä auttaa parantamaan rasvanpolttotuloksia noin 20%.

Tsemppiä treeniin!

Kumpi tehokkaampaa - ruokavalio vai liikunta?

Tasapaino rules ok, mutta kumpi pudottaa paremmin painoa, ruokavalio vai liikunta? Ja kumpi tekee paremman fiiliksen ja lisää jaksamista? Minulla on tästä hypoteesi kyllä, ja kaikki ovat yksilöitä, mutta noin summittaisesti - jos energiatasot ovat matalat ja jaksaminen kortilla, kumpaan panostaa?

Aivan ehdottoman ehdottomasti ruokavalio. Kiistaton tutkimusnäyttö osoittaa, että ruokavalio tuo painonpudotustuloksista noin 70-80%. Liikunta tuo parhaillaan 20-30% lisähyödyn.

Pelkkä liikunta laihduttaa hyvin ylipainoisiakin lähtökohtaisesti vain 2-3 kiloa ensimmäisten 3-4 kuukauden aikana. Sen jälkeen laihtuminen pysähtyy lukuisten kompensaatiomekanismien takia. Tätä kuviota avaan enemmän kolumnissani.

Ruokavalio tuo painonpudotustuloksista noin 70-80%. Liikunta tuo parhaillaan 20-30% lisähyödyn.

Seuraava kommentti perustuu tutkimustietoon ja satojen asiakkaiden kanssa havaittuihin asioihin: Tee maltillinen määrä liikuntaa, palaudu siitä hyvin ja mieti liikunnan aiheuttaman kalorinkulutuksen ja rasvanpolton sijaa suorituskyvyn kohentamista eli pyri tekemään itsestäsi kestävämpi ja vahvempi.

Harjoituskertoja max 4-5 viikkoon lähtökohtana. Näin sinulla on hyvin voimavaroja panostaa ruokailuun ja kroppasi tekee itsestään tehokkaan ”rasvanpolttokoneen”, joka polttaa rasvaa hyvin koko ajan, 24/7. Ei pelkästään treenin aikana.

Jos satsaat treeniin ruokavalion kustannuksella, edessä on yleensä seuraava oravanpyörä: Koska pelkkä treeni laihduttaa niin huonosti, huonot tulokset johtavat siihen, että treeniä lisätään. Ja koska tulokset ovat huonoja, sitä lisätään yhä. Sitten alkaa yht’äkkiä tulla rasitusvammoja, alipalautumista, innostuksen lopahtamista jne. Tämä kannattaa siis välttää!

Yksilöllisistä eroista: Tämä asia toimii aivan ehdottomalla valtaenemmistöllä tutkitusti näin. Siksi kannattaa aina lähteä liikkeelle siitä, että asia on myös omalla kohdalla näin. Itse asiassa en näin äkkiä muista yhtään asiakasta, joka olisi laihtunut hyvin pelkällä liikunnalla.

Mistä ja millasilla määrillä kannattaa sohvaperunan aloittaa kuntoilu?

Tässä hyviä lähtökohtia:

 • Aloita matalalla teholla. Se lisää keskimäärin liikunnan jatkuvuutta, eli intoa jatkaa. Eli pääsääntöisesti ns. pitää-pystyä-puhumaan-puuskuttamatta –liikuntaa, kuten kävelyä, pyöräilyä tai kevyttä vesiliikuntaa.
 • Aloita maltillisista määristä, jotta voit toteuttaa fyysisen harjoittelun keskeisintä sääntöä, eli nousujohteisuutta. 20-30 min 2-3 krt viikossa on ok määrä alkuun. Siitä voit ensin lisätä kertojen määrän 3-4 kertaan, sitten keston 30-45 minuuttiin, siitä jopa tuntiin. Näin toteutat jo yleisten liikuntasuositusten mukaisen määrän, 2,5h matala/keskitehoista liikuntaa viikossa, mukavasti.
 • Matala teho lisää intoa jatkaa.
 • Kun olet saanut tällaisen startin vaikkapa kävelyllä tai pyöräilyllä (valitse lähtökohtaisesti itseäsi miellyttävä laji), voit alkaa miettiä treenin tehon nousujohteisuutta ja monipuolisuutta. Silloin voit ottaa lähtötilanteestasi ja mahdollisista rajoituksistasi riippuen mukaan kovatehoisempia lenkkejä ja kuntosali/lihaskuntotreeniä 1-2 krt viikossa.
 • Lisää arkiliikuntaa, jos pystyt. Alussa kuvaamiani minuuttikestoja voit kerätä myös pätkissä. Esim. 3x10 min pätkät vaikkapa työmatkaliikunnasta kohottavat tutkitusti kuntoa aloittelijoilla.
 • Tee lähtemisestä helppoa. Jos pääset kävelylle kotiovelta tai kuntosalille työmatkan varrella/kotinurkilla, tämä on lähtökohtaisesti hyvä juttu.
 • Etsi kokeilujen kautta mieluisia lajeja. Ei kannata pelätä, jos alussa tuntuu joskus jokin treeni epämiellyttävältä. Hehkutuksista huolimatta aloittelija ei aina mahtavaa liikunnan riemua esiin ensimmäisissä treeneissä. Mutta kun jatkat, tämä fiilis alkaa useammin ja useammin nostaa päätään –nopeastikin!

Tsemppiä treeniin!

Miten lähteä kohottamaan kuntoa tilanteesta, jossa pahimpana päivänä sohvalta ylös nouseminen hengästyttää?

Kuntoni on todella huono ja tahtoisin alkaa hiljalleen nostattamaan. Liikunta hengästyttää -> inhoan hengästymistä -> en liiku.

Hienoa, että sinulla on halu lisätä aktiivisuutta, vaikka kunto tuntuu heikolta!

Lähde liikkeelle arki-aktiivisuudesta.

Tee lähtemisestä helppoa. Kaikki liike on hyvästä.

Jokainen askel on kotiinpäin ja kaikki liike on hyvästä. Ota aluksi tavoitteeksi vaikkapa parit raput päivässä tai kävely rauhallisesti lähikauppaan.

Ymmärrän, että hankalat fiilikset hengästymisestä rajoittavat. Mutta muutoksen tekemiseksi opettele hengästymään pikku hiljaa hieman. Tarvitset sitä lopulta, jotta liikunta saisi aikaan toimintakapasiteettisia kasvua.

Olisin hieman naurettava satusetä, jos väittäisin sinulle, että ”ei tarvitse hengästyä ikinä, kävele vaan 200 askelta päivässä”. Näin ei ole. Mutta odota, kun pääset maltillisesta hengästymisestä pari kertaa ”yli”. Sitten vielä pari kertaa. Ja sitten vielä pari kertaa.

Yht’äkkiä huomaatkin, miten jaksat pompata siitä sohvalta ylös ja kipittää sinne lähikauppaan! Tämä on uskomattoman palkitseva fiilis –usko pois!

Kun olet tehnyt tätä 2-3 kk, voit lisätä mukaan jo kuntoliikuntaa, edellisessä sohvaperunan kuntoliikuntamääriä kuvaamassani vastauksessa olevia liikuntamääriä mukaillen.

Opettele sietämään hengästymistä.

”Ilmaisia lounaita” ei siis ole, mutta sinun ei tarvitse tehdä kunnon kohoamisesta kärsimysnäytelmää, vaan matka, joka tuottaa lopulta etupäässä onnistumisia!

Riittääkö matalatasoinen liikunta?

Edistääkö raskaampi liikunta (bootcamp, spinning, bodypump) laihtumista vai riittääkö matalampi liikuntataso (tanssi, reipas kävely) ?

Kovatehoisella liikunnalla on pieni ”synergistinen” vaikutus laihtumiseen sikäli, että se auttaa paremmin ylläpitämään lepokulutusta stimuloivaa lihasmassaa. Samoin se kohottaa voimakkaammin esimerkiksi hapenottokykyä, jolloin kaikista treeneistä saa enemmän tehoa irti, mikä taas lisää kulutusta.

Lisäksi se vaikuttaa hieman eri tavalla energiaravintoaineiden käyttöön.

Matalatehoinen liikunta polttaa enemmän rasvaa treenin aikana, ja sen jälkeen kroppa taas käyttää enemmän hiilihydraattia levossa. Kovatehoisessa treenissä tämä menee akuuttina vaikutuksena toisinpäin.

Jos liikunnan haluaa ”optimoida” tukemaan painonpudotusta, kannattaa yhdistää matalatehoinen ja kovatehoinen treeni.

Muista kuitenkin, että liikunnan kokonaisrooli painonpudotuksessa on hyvin pieni verrattuna ruokavalioon. Siksi esimerkiksi painonpudotusta tutkittaessa kovatehoisen ja matalatehoisen treenin välille ei ole saatu radikaaleja eroja, vaikka edellä mainitsemiani pieniä fysiologisia eroja löytyy.

Mutta kokonaisuuden kannalta tuen monipuolista treeniä. Esim. 2-3 matalatehoista ja 1-2 kovatehoista treeniä viikon varrelle.

Lihaskipu treenaamisen jälkeen - mistä se kertoo?

Onko normaalia, että lihakset ovat kipeät monta päivää treenin jälkeen? Kannattaako antaa treenistä tulleen lihaskivun aina loppua ennen kuin rasittaa samaisia lihaksia uudestaan?

Lihaskipu on normaalia alkuvaiheessa.

Kipu on tyypillisesti kovimmillaan noin 48 h kuormituksen jälkeen. Jos aloittaa uuden liikuntamuodon tai vaikkapa vaihtaa harjoitusohjelmaa, lihakset voivat kipeytyä aluksi jopa viikoksi.

Silloin kannattaa tehdä, toki järjen rajoissa, uusi harjoitus viimeistään 3-4 päivän päästä ja pyrkiä siitä säännölliseen rytmiin. Näin lihasten kipeytymisen pitäisi nopeasti hellittää, sillä lihaksissa on kivulta suojaavia mekanismeja. Ne aiheuttavat sen, että kovakaan säännöllinen treeni ei lopulta juuri kipeytä lihaksia.

Tämä suojaava vaikutus on akuutti ja se alkaa hiipua käytännössä merkittävästi noin viikossa. Jos aina huilaa lihakset täysin kivuttomaksi alkuvaiheessa, on riittävän säännölliseen rytmiin todella vaikea päästä.

Jos tekee hieman kipeillä lihaksilla 3-4 päivän päästä treenin, eivät ne enää juuri seuraavasta treenistä kipeydy.

Kun pääset vauhtiin, lihakset eivät siis enää pahemmin kipeydy. Tämä olisi toivottava tila, ja mikäli keho toimii normaalisti, siihen pääsee nopeasti.

Tässä linkki artikkeliini, josta voit halutessasi lukea aiheesta syventävää taustatietoa.

Mitä mieltä olet 7min pika treeneistä?

Olen neljän lapsen kanssa itsekseni arjen, kun mies on kaukana töissä, enkä siis ehdi mihinkään saleille tai hiki lenkeille. Tuo 7min on helppo nipistää päivästä kerran tai kaksi ja kännykkäappsejakin on. Mitä olet mieltä!

Riippuu täysin siitä, mitä treeni sisältää. Jos treenin teho on riittävän korkea, se kohottaa kuntoa.

Esimerkiksi täysillä tehdyt 30 sekunnin kuntopyöräsprintit 3-4 min palautuksella kohottavat tutkitusti nopeasti hapenottokykyä. Samoin kovatehoista lihaskuntotreeniä voi kerätä lyhyinä pätkinä.

Lähtökohta on kuitenkin, että mikäli et ole aivan aloittelija, näiden pätkien tulee olla aika rankkoja, jotta ne saavat kunnon kohoamista aikaan.

Lyhyet ja tiheät treenit ovat ok.

Ja treenin isommassa aikajaksossa kertyvä kokonaismäärä on tärkeää. Eli lyhyet ja tiheät treenit ovat ok juttu.

Vanhat mantrat tyyliin ”kunto alkaa kohota/rasva alkaa palaa vasta 20 min treenin aloituksesta” tms. eivät pidä paikkaansa. Kuormituksen kokonaisuuden analysointi on tärkeää.

Eli pikatreenit ok!

Kannattaako väsyneenä treenata?

Jos on paljon univelkaa lasten takia valvomisesta ja rajattu määrä aikaa päivässä, onko terveydelle ja hyvinvoinnille enemmän hyötyä tunnin käyttämisestä liikuntaan vai uneen? Voiko väsyneenä urheilusta olla enemmän haittaa kuin hyötyä?

Tämä on monisyinen valintapaikka, mutta pyritään kiteyttämään muutama asia:

 • Uni on AINA todella kriittistä jaksamiselle ja palautumiselle. Jos se on heikko, kaikki osa-alueet kärsivät. Treeniteho, treenistä palautuminen, hyvin syöminen on kiistatta vaikeampaa uupuneena.
 • Silti liikunta voi auttaa auttaa sopivasti ajoitettuna unen saamisessa. Tee mieluiten matalatehoista, ulkoilutyyppistä liikuntaa luonnon ympäristössä tunti pari ennen nukkumaanmenoa. Vältä kovia tehotreenejä erityisesti iltapäivnä jälkeen. Ne saattavat hankaloittaa nukahtamista ja heikentää unen laatua.
 • Väsyneenä liikkuminen voi altistaa tutkitusti vammoille. Lisäksi kovatehoinen treeni on univelassa stressori voimakkaan stressin päälle, ja se voi olla korsi, joka katkaisee kamelin selän.

Summa summarum: uni ykkösprioriteetiksi, liikettä maltilla lisää. Kovemmalla teholla sitten, kun uni normaalimpi.

Pienet vai isot painot salilla?

Kuntosalilla pitäisi tietää, että mitenkä paljon sitä painoa pitäisi sinne laitteeseen laittaa että oikein menisi. Toiset sanoo, että pienillä painoilla ja toiset on sitte tietenkin aivan toista mieltä. Että mitenkä se on, vähän vai reilusti? Ja jos reilusti niin niinkö paljon kuin jaksaa?

Liian pienet painot kuntosalilla eivät saa aikaan niitä vaikutuksia, mitä harjoittelulla luvataan olevan. Sikäli painojen pitää olla riittävän isot, muuten harjoittelusta saa lähinnä vain sosiaalista nautintoa. Siksi tässäkin asiassa kannattaa luottaa mielipiteiden sijasta arvokasta työtä tekevien liikuntatutkijoiden tutkimustuloksiin.

Mutta mikä sitten on riittävä paino?

Jotta koko lihas toimisi tehokkaasti, treenipainon pitäisi olla vähintään 60% siitä painosta, jonka jaksat nostaa kerran ylös. Käytännössä tämä tarkoittaa alle 15 toiston haastavia sarjoja.

Absoluuttinen paino on hyvin liikeriippuvaista, mutta lähde liikkeelle siitä, että valitset painoa lisäämällä kuorman, jonka jaksat juuri ja juuri nostaa 8-12 kertaa. Tämä vastaa myös (laadukkaaseen tutkimustyöhön perustuvia) yleisiä voimaharjoittelusuosituksia.

Pyri lisäämään painoja pikku hiljaa. Lihasvoima on helpoimmin kehittyvät fyysisen kunnon osa-alue. Jos pystyt 1-3 krt viikossa treenaamalla lisäämään useimmissa liikkeissä selkeästi harjoituspainoa ensimmäisen 1-2 treenikuukauden aikana, se kertoo, että toteutat treeniä oikein.

Jos olet kiinnostunut tähän liittyvästä hieman ”monimutkaisemmasta” teoriasta, tässä linkki kirjoittamaani juttuun aihetta sivuten.

Mikä on tehokkain läskinpolttosyke?

Millä sykkeellä polttaa parhaiten läskiä? Minulle sykemittari on mukava motivaattori. Väheneekö hyöty jos syke on liian korkea?

Absoluuttinen rasvanpolttonopeus on huipussaan sykkeellä, joka on noin 60-70% maksimisykkeestä. Silloin rasvaa palaa noin 0,6-0,7g minuutissa. Kun liikunnan teho nousee noin 90% maksimisykkeestä, rasvaa ei polteta enää juuri lainkaan, sillä lihastyön energiaa, ATP:ta, saadaan nopeammin hiilihydraateista.

Tuossa siis rasvanpolttosyke pähkinänkuoressa. Mutta..

Rasvanpolton suhteen tulee aina tarkastella sitä, mitä tapahtuu 24/7.

Miten rasvan saa palamaan 24/7?

Kroppamme on käsittämättömän fiksu. Jos teen treenin ”rasvanpolttosykkeellä”, kroppani havaitsee, että ”aha, nyt käytettiin reippaasti rasvaa, säästetäänpä sitä levossa ja poltellaan nyt vähän aikaan reippaammin hiilihydraatteja energiaksi!”. Jos taas teet kovatehoisen, lähes puhtailla hiilareilla kulkevan treenin 90-95% maksimisykkeestäsi, kroppa ajattelee ”Jassoo, nyt poltettiin reippaasti hiilareita. Pistetäänpä ruuan hiilarit jemmaan lihaksiin ja maksaan ja poltellaan tässä levossa reippaammin rasvaa energiaksi”.

Siksi kannattaa miettiä enemmän monipuolista kestävyysliikuntaa eri tehoalueilla. Painottaa ajallisesti peruskestävyyttä (60-70% max syke) ja kuorruttaa sitä vauhtikestävyysalueen (70-85% max syke) jopa maksimikestävyysalueen HIIT treeneillä (85-100%max syke). Näin lopulta myös rasva palaa tehokkaimmin.

Hyviä rasvanpolttohetkiä treenin aikana ja levossa!

Voiko liikkua halvasti?

Joskus liikunnan harrastaminen on rahasta kiinni. Onko sinulla antaa vinkkejä, mistä etsiä luotettavia/turvallisia jumppaohjeita kotiin ja vinkkejä lenkkipoluille? Muitakin ilmaisia lajeja voi vinkkailla.

Jos haluat luotettavia ohjeita, jotka perustuvat a) tutkimustietoon, b) eivät ole kaupallisesti värittyneitä treenin tai ruokavalion suhteen, suosittelen tutustumaan UKK-instituutin sivuihin. Sieltä löytyy kattavia ohjeita.

Myös kuntien liikuntatoimet tarjoavat usein hyvin huokeaa ja ammattitaitoista ohjausta.

Kaikille tsemppiä treeniin!

Timo

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.