Hyppää pääsisältöön

Nymfomaani (18)

Charlotte Gainsbourg on Joe elokuvassa Nymfomaani
Charlotte Gainsbourg on Joe Charlotte Gainsbourg on Joe elokuvassa Nymfomaani nymfomaani

Lars von Trierin kaksiosainen elokuva erään naisen seksuaalisuudesta.
Teema lauantaina 1.7. klo 23.05 ja 8.7. klo 23.15

Joe (Charlotte Gainsbourg) on nainen, joka on viettänyt äärimmäisen seksiriippuvaista elämää, suorastaan nymfomaani sanan vanhanaikaisessa merkityksessä. Hän kertoo elämästään mitään salaamatta sattumalta (jos se on sattuma) tapaamalleen Seligmanille (Stellan Skarsgård), joka yrittää ymmärtää Joen rajuja kokemuksia kulturellin ja aseksuaalisen keski-ikäisen miehen näkökulmasta ja työkaluilla, kirjallisuuden, taiteen, musiikin ja filosofian kautta.

Mikä on seksin ja rakkauden suhde? Joe on jo nuorena päättänyt irtisanoutua rakkaudesta ja mennä seksuaalisen halunsa vietävänä tunteiden estämättä, mutta hänkin on langennut rakkauteen. Joen tunteet Jerômea (Shia LaBeouf) kohtaan ovat nymfomanian vastapooli, joka merkitsee Joen epäonnistumista valitsemallaan rakkaudettoman seksin tiellä. Joe menettää kykynsä sekä tunteisiin että seksuaaliseen nautintoon, lopulta paikkansa koko järjestäytyneessä yhteiskunnassa.

Ohjaaja Lars von Trier ei ole elokuvaa oikeastaan kommentoinut, ja kriitikoiden käsitykset vaihtelevat. Filosofinen ja yhteiskunnallinen musta komedia (Suomen kuvalehden Kalle Kinnunen), kerrankin huumorintajuinen elokuva von Trieriltä (Guardianin Peter Bradshaw) vai pakkomielteisen taiteilijan iloton kiukuttelukohtaus (New Yorkerin Richard Brody)? Sisältö on provokatiivista ja herättää ehkä monessa niin voimakkaita tunteita ja ajatuksia, että katsojan reaktioiden erottaminen tekijän alkuperäisestä tarkoituksesta voi olla vaikeaa.

Elokuva nähdään Teemalla sen kansainvälisessä teatterilevityksessä olleena nelituntisena versiona kahdessa osassa.

  • Nymfomaani (Nymphomaniac), Tanska 2013. O: Lars von Trier. N: Charlotte Gainsbourg, Stacy Martin, Stellan Skarsgård, Shia LaBeouf, Christian Slater, Jamie Bell, Uma Thurman, Willem Dafoe

Lue lisää:

Seksin toukokuu Yle Teemalla

Yle Teeman toukokuu on täynnä seksiä! Tarjolla on laaja kattaus musiikki-, tiede- ja historiadokumentteja seksistä ja seksuaalisuudesta, sekä aisteja hiveleviä elokuvia yleisöä alati kiehtovasta aiheesta.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa