Hyppää pääsisältöön

Seberg, Sagan ja tristesse: Tervetuloa, ikävä Teemalauantaissa 7.5.

Jean Seberg on Cécile elokuvassa Tervetuloa ikävä
Jean Seberg on Cécile elokuvassa Tervetuloa ikävä Jean Seberg,Tervetuloa ikävä,Teemalauantai,tervetuloa ikävä

Teemalauantai on omistettu nuoruudelle ja ranskalaiselle eleganssille. Tervetuloa, näyttelijä Jean Seberg ja kirjailija Françoise Sagan. Kahden uuden tv-dokumentin välissä nähdään Otto Premingerin elokuva Tervetuloa, ikävä – ensi kertaa 20 vuoteen.

David Niven (Raymond) ja Jean Seberg (Cécile) elokuvassa Tervetuloa ikävä
Tervetuloa ikävä: David Niven ja Jean Seberg. David Niven (Raymond) ja Jean Seberg (Cécile) elokuvassa Tervetuloa ikävä Jean Seberg,tervetuloa ikävä,Teemalauantai,Tervetuloa ikävä
Deborah Kerr (Anne) ja David Niven (Raymond) elokuvassa Tervetuloa ikävä
Deborah Kerr ja David Niven. Deborah Kerr (Anne) ja David Niven (Raymond) elokuvassa Tervetuloa ikävä teeman elokuvat,Teemalauantai,Tervetuloa ikävä

Toukokuun ensimmäisen Teemalauantain tähti on Jean Seberg , amerikkalainen näyttelijä, joka antoi Ranskan uudelle aallolle kasvot. Hän näytteli naispääosaa Jean-Luc Godardin läpimurtoelokuvassa Viimeiseen hengenvetoon ja jäi lopussa haastavasti katsomaan suoraan kohti kameraa. Kuva on samalla tapaa unohtumaton kuin Jean-Pierre Léaud 400 kepposen lopussa.

Oman läpimurtonsa Seberg oli tehnyt jo vuotta aiemmin, Ranskan Rivieralle sijoittuvassa amerikkalaiselokuvassa Tervetuloa, ikävä. Se oli uutta aaltoa ennen uutta aaltoa, ja Godard sanoikin siirtäneensä Sebergin hahmon ikään kuin suoraan elokuvasta toiseen. Sebergiä ihailtiin Ranskassa, mutta Amerikassa häntä alettiin arvostaa näyttelijänä vasta kuusi vuotta myöhemmin, elokuvan Lilith myötä.

Jean Sebergin (1938–79) lyhyt elämä oli täynnä draamaa ja outoja käänteitä. Illan avaava tv-dokumentti Jean Seberg, ikuisesti selvittää Sebergin uran huippuja ja epäonnistumisia sekä yksityiselämän traagisia käänteitä. Kansalaisoikeusliikkeitä ja Mustia panttereita tukenut amerikkalaisnäyttelijä joutui FBI:n ajojahdin kohteeksi. Seberg kuoli hämärissä olosuhteissa Pariisissa vain 40-vuotiaana.

Anne Andreun ohjaamassa tv-dokumentissa Sebergiä muistelee liikuttavan avomielisesti myös Clint Eastwood, ja lopussa nähdään kohtaus Leos Caraxin elokuvasta Holy Motors, jossa Kylie Minoguen esittämä hahmo tekee Sebergille kauniisti kunniaa.

Jean Seberg. Kuva elokuvasta Viimeiseen hengenvetoon. Jean Seberg -dokumentin lehdistökuva.
Viimeiseen hengenvetoon. Jean Seberg. Kuva elokuvasta Viimeiseen hengenvetoon. Jean Seberg -dokumentin lehdistökuva. Teemalauantai,jean seberg ikuisesti
Jean Seberg elokuvassa Tervetuloa ikävä. Kuvakaappaus.
Tervetuloa, ikävä. Jean Seberg elokuvassa Tervetuloa ikävä. Kuvakaappaus. Jean Seberg,tervetuloa ikävä,Teemalauantai

Teemalauantain elokuva on Otto Premingerin ohjaama, nuoren Françoise Saganin menestysromaaniin perustuva Tervetuloa, ikävä (1958). Jean Seberg näyttelee pääosaa, muissa tärkeissä rooleissa ovat David Niven ja Deborah Kerr. Elokuvan tunnussävelmän laulaa Juliette Gréco.

Värikylläinen elokuva alkaa mustavalkoisin kuvin: Jean Sebergin esittämä nuori Cécile tanssii miehen kanssa mutta katsoo meitä, tai oikeastaan muistojaan. Iloinen kohtaus onkin täynnä surua, ja Cécilen ääni johdattaa meidät edelliseen vuoteen, iloon ja väreihin...

17-vuotias Cécile viettää huoletonta kesää Ranskan Rivieralla rikkaan leski-isänsä kanssa. Suhdekuviot sotkeentuvat, kun playboy-isä kiinnostuukin itsensä ikäisestä naisesta. Cécilelle se merkitsee sovinnaisen, sääntöjen kahlitseman elämän uhkaa.

Romaani ja elokuva tunnetaan meillä nimellä Tervetuloa, ikävä, mutta kyse ei oikeastaan ole ikävästä vaan tristessestä, surumielisyydestä, ja kohtalokkaasta tunteesta, että elämä on pilalla jo ennen kuin se kunnolla alkoi. Elokuvan edellisestä tv-esityksestä on 20 vuotta.

Francoise Sagan ja hänen poikansa. Kuva tv-dokumentista Francoise Sagan ja elämän kepeys.
Francoise Sagan ja hänen poikansa Denis Westhoff. Francoise Sagan ja hänen poikansa. Kuva tv-dokumentista Francoise Sagan ja elämän kepeys. Françoise Sagan,kulttuuridokumentti,Teemalauantai,kirjailijat

Illan päättää uusi tv-dokumentti Françoise Saganista (1935–2004), joka nousi maailmanmaineeseen vain 19-vuotiaana esikoisromaanillaan Tervetuloa, ikävä. Kirjan suorasukaisuus nuoren naisen seksielämän ja asenteiden kuvaamisessa oli vielä vuonna 1954 skandaalimaista.

Vuonna 2015 valmistunut dokumentti Françoise Sagan ja elämän kepeys kertaa Saganin oman elämän vaiheita, joissa olisi ollut aineksia moniin saganilaisittain "moraalittomiin" romaaneihin. Hän eli niin kuin tahtoi, piittaamatta muiden mielipiteistä.

"Raha ei tuo onnea, mutta itken mieluummin Jaguarissa kuin bussissa", Sagan totesi.

Teemalauantai 7.5.

  • Klo 21.00 Jean Seberg, ikuisesti (Eternelle Jean Seberg), Ranska 2013. Tv-dokumentti, ohjaus Anne Andreu.
  • Klo 21.53 Tervetuloa, ikävä (Bonjour tristesse), USA 1958. Ohjaus Otto Preminger. Pääosissa Jean Seberg, David Niven, Deborah Kerr.
  • Klo 23.23 Françoise Sagan ja elämän kepeys (Françoise Sagan, l'élégance de vivre), Ranska 2015. Tv-dokumentti, ohjaus Marie Brunet-Debaines.
Elokuvan Tervetuloa ikävä lopputeksteistä: tuottanut ja ohjannut Otto Preminger
Elokuvan alkutekstit suunnitteli Saul Bass. Elokuvan Tervetuloa ikävä lopputeksteistä: tuottanut ja ohjannut Otto Preminger Tervetuloa ikävä,teeman elokuvat,Teemalauantai,Saul Bass

Illan tv-dokumentit ovat katsottavissa Areenassa.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa