Hyppää pääsisältöön

Turvakodin johtaja: "Asiakkaat mukaan suunnitteluun"

Nukkekodilla leikkimistä.
Huoli lastensuojelusta ei ole ohi. Nukkekodilla leikkimistä. Kuva: Yle, Taisto Lapila kotileikki,leikkikalut

Oulun ensi- ja turvakodin toiminnanjohtajan Timo Peltovuoren mielestä lastensuojelun ongelmien ratkaisu on vielä pahasti kesken. Yhtenä merkittävimmistä ongelmista hän pitää työntekijöiden suurta vaihtuvuutta. MOT haastatteli Peltovuorta 25.4.2016 esitettyä ”Kodeistaan revityt lapset” – ohjelmaa varten.

Timo Peltovuori on tehnyt pitkän uran sosiaali- ja terveysalan järjestöissä. Hän on työskennellyt aktiivisesti lähisuhdeväkivallan ehkäisemiseksi, ja kehittänyt erityisesti niin sanottua matalan kynnyksen perhetyötä. Peltovuori on myös Mielenterveyden keskusliiton entinen toiminnanjohtaja.

Asiakkaat mukaan palveluiden suunnitteluun

Ensi- ja turvakotien liitto on valtakunnallinen lastensuojelujärjestö, joka tukee vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä. Tavoitteena on myös ehkäistä perhe- ja lähisuhdeväkivaltaa. Keskusjärjestö on Oulunkin ensi- ja turvakodin taustavoima.

Suurin osa nykyisistä turvakodeista on yhdistysten ylläpitämiä. Turvakotien rahoitus tulee valtiolta Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kautta. Ensi- ja turvakotien jäsenyhdistysten palveluita käyttää Suomessa vuosittain yli 10 000 henkilöä. Heistä lapsia on noin 4 000.

Peltovuoren mukaan tehokkuusajattelu on viime vuosina tunkeutunut myös lastensuojeluun.

Tiedonkulku tökkii edelleen

4 vuotta sitten 8-vuotiaan helsinkiläistytön surma järkytti syvästi suomalaisia. Perustettiin työryhmiä ja lupailtiin uudistuksia, jotta jatkossa kaikki olisi lastensuojelussa toisin.

Viranomaisten välinen kehno tiedonkulku herätti kovaa arvostelua, kun helsinkiläistytön surmatyön jälkipyykkiä pestiin. Timo Peltovuoren havaintojen mukaan tiedonkulussa on edelleen toivomisen varaa.

Kommentit