Hyppää pääsisältöön

Euroviisujen lippupolitiikkaa höllennetään: saamenlippu ei ole enää ISIS-lipun kanssa kiellettyjen listalla

Alkuperästen sääntöjen mukaan esimerkiksi norjalaiset eivät olisi saaneet tuoda saamenlippua Euroviisuihin, vaikka maan edustaja on saamelainen.

Agnete Johnsen edustaa Norjaa Euroviisuissa. // Kuva: EPA / Torstein Boe

Euroviisujen laulukilpailu on höllännyt lippupolitiikkaansa ja sallii nyt myös saamenlipun sekä Walesin lipun tuomisen Tukholman kisapyhätölle, Yle Uutiset kertoo.

Euroviisujen sääntöjen katsojat saavat tuoda kilpailupaikalle vain osallistujamaiden lippuja tai YK:n täysien jäsenmaiden lippuja, EU-lipun sekä sateenkaarilipun. Käytännössä sääntö tarkoittaa sitä, että kilpailupaikalle ei saa tuoda esimerkiksi Walesin, Palestiinan, Krimin, Baskimaan, Pohjois-Kyproksen, ISIS-terroristijärjestön tai saamenlippua.

Säännöstä muodostui kuitenkin ongelmallinen, sillä Norjan Euroviisuedustaja Agnete Johnsen on juuriltaan saamelainen. Vastaava ongelma kohdistui myös Iso-Britannian edustajaan, sillä maata edustavan duon Joe and Jaken toinen jäsen Joe Woolford on kotoisin Walesista.

Etenkin Norjan ja Ruotsin saamelaisvaikuttajat protestoivat lippusäännöksiä vastaan. Protestointi auttoi, ja nyt fanit voivat ottaa mukaansa sekä saamen että Walesin liput.

- Euroviisujen järjestäjät ovat sopineet, että lippupolitiikkaa löysennetään. Osallistujien kansalliset, alueelliset ja paikalliset liput sallitaan, mukaan lukien Walesin lippu (sillä yksi Iso-Britannian laulajista on Walesista) ja saamenlippu (sillä Norjan laulaja on alun perin saamelaista alkuperää), Eurovision Song Contestin Facebook-sivuilla kerrotaan.

Vuoden 2016 Euroviisut järjestetään Tukholman Globenissa 10.–14. toukokuuta. Suomea laulukilpailussa edustaa Uuden musiikin kilpailun voittanut Sandhja kappaleellaan Sing It Away.

Muokattu 8.5. klo 12:57 Sandhjan kappaleen nimi korjattu oikeaksi.

Lue myös:

Kasvanut Sandhja päästi irti artistikuvansa kontrolloinnista – ja voi nyt laulaa myös pepun pyörityksestä

UMK-tuottaja jyrähtää pistelaskukohusta: "Mitään virhettä ei ole tapahtunut"

UMK-voittaja Sandhja meinasi pyörtyä finaalin aikana – ja oli lähellä, ettei hän pystynyt esittämään voittokappalettaan uudelleen

Tässä on Suomen euroviisuedustaja 2016