Hyppää pääsisältöön

Näin Euroviisujen äänestys etenee

Euroviisufinaalissa äänet julkistetaan uudella tavalla. Ylläolevassa videossa asia selitetään seikkaperäisesti. Tuttuun tapaan omaa maataan ei voi äänestää Euroviisuissa.

Aikaisempina viisuvuosina asiantuntijaraatien ja katsojien äänet on julkistettu yhdessä. Vuodesta 2016 alkaen asiantuntijaraatien ja puhelinäänten pisteet annetaan erikseen finaalissa. Finaalissa raatien pisteet julkistaa kunkin osallistujamaan pisteidenantaja.

Järjestäjien mukaan muutos pisteiden julkistamiseen luo lisää jännitystä sadoille miljoonille katsojille Euroopassa ja maailmalla.

Kuinka paljon painoarvoa raatien ja yleisön pisteillä on?

Sekä raatien että katsojien äänet ovat painoarvoltaan 50 % lopputuloksesta.

Ketkä kuuluvat Suomen asiantuntijaraatiin?

Tänä vuonna viisihenkiseen ammattilaisraatiin kuuluvat tuottaja Jurek Reunamäki (raadin pj.), muusikko Jannika B, radiojuontaja Hanna Kinnunen, sanoittaja Heimo Hatakka sekä säveltäjä Jori Sjöroos.

Millä asteikolla pisteitä annetaan?

Osallistujamaiden asiantuntijaraadit antavat suosikkikappaleilleen 1 - 8, 10 ja 12 pistettä päivää ennen kumpaakin semifinaalia kenraaliharjoituksen perusteella. Yleisön kymmenen suosikkia saavat myös 1 - 8, 10 ja 12 pistettä, joista 12 pistettä menee suosituimmalle kappaleelle.

Milloin äänestys alkaa ja päättyy?

Äänestys alkaa kun viimeinen laulu on esitetty ja päättyy semifinaaleissa 15 minuutin kuluttua. Finaalissa äänestys päättyy kun juontajat niin sanovat.

Miten voin äänestää semifinaaleissa?

Semifinaaleissa niihin osallistuvien maiden katsojat antavat pisteensä virallisen sovelluksen, puhelimen tai tekstiviestin kautta. Myös rahoittajamaiden ja isäntämaiden katsojat saavat äänestää heille arvotussa semifinaalissa.
Suomesta käsin voi äänestää ensimmäisessä semifinaalissa 10.5., jossa Sandhja esiintyy.kappaleellaan Sing It Away.

Ketkä saavat äänestää finaalissa?

Finaalissa kaikki 42 osallistujamaata osallistuvat äänestykseen.

Miten äänet julkistetaan lähetyksissä?

Semifinaaliähetyksissä julkistetaan vain 10 jatkoon päässyttä. Asiantuntijaraatien ja puhelinäänten pisteet lasketaan yhteen EBU:n yhteistyökumppanin digame mobile GmbH:n toimesta. Tuloksen ilmoittaa ohjelman lopussa Eurovision laulukilpailun "Executive Supervisor", vastaava valvoja. Paikka on ollut vuodesta 2011 lähtien hallussa norjalaisella TV-tuottajalla Jon Ola Sandilla.

Finaalissa raatien pisteet julkistaa kunkin osallistujamaan pisteidenantaja. Suomen antamat 12 pistettä lukee ääneen uutisankkuri Jussi-Pekka Rantanen. Puhelinäänestyksen pisteet kaikista maista yhdistetään ja shown juontaja aloittaa pisteiden julkistuksen maasta, joka on saanut yleisöltä vähiten pisteitä. Viimeisenä kerrotaan eniten puhelinääniä saanut maa, jolloin koko kilpailun voittaja selviää vasta shown viime hetkillä.

Mistä näen miten osallistujamaat äänestivät?

Finaalin jälkeen maakohtaisten juryjen äänet ja puhelinäänestyksen tulokset ovat luettavissa verkkosivulta eurovision.tv