Hyppää pääsisältöön

”Ei paskaa, ei ikäviä tyyppejä” – The Hearing oppi artistiksi mokailemalla lavalla

YleX:n viikon albumina soi The Hearingin Adrian. Artisti kertoo tarvitsevansa sooloprojekteja vastapainoksi yhdessä tekemiselle.

The Hearing eli Ringa Manner. // Kuva: Heta Saukkonen

Millaista olisi olla lämppäriartistina 30 Seconds To Marsille? Hartwall Arenalla? Yksin? Ilman sound checkiä?

Sen tietää Ringa Manner, artistinimeltään The Hearing. Hän heitti siihenastisen uransa jättimäisimmän keikan pari vuotta sitten, kun 30 Seconds To Mars saapui esiintymään Helsinkiin. Jättiläisbändin lämppäriksi päässeellä Mannerilla ei ollut mahdollisuutta testata lavalla kunnolla omaa settiään ennen keikkaa.

Keikan ensimmäiset sekunnit ovat kuumottavia: Kuuluuko yleisölle mitään? Kuuleeko Manner itse monitoreista omaa esiintymistään?

Kaikki toimi.

- Helpotus alkoi vallata, että kyllähän tästä selvitään. Sitten tajusin, että se on ihan sama, kuinka monta ihmistä yleisössä on. En pysty esiintymään silmät auki. On ihan sama, esiinnynkö viiden hengen hääjuhlassa vaiko Hartwall Arenalla, koska en näe mitään, kun laulan.

Mutta jos kaikki olisi mennyt pieleen, ehkä kaikista maailman artisteista juuri The Hearingilla olisi ollut hyvät eväät siitä selviämiseen. Hän on nimittäin kuulunut bändiin, jonka kantava idea oli siinä, että soittajat mokaavat.

Kansainvälistä vaihtoehtoelektroa tekevä Manner oli mukana vuonna 2006 perustetussa Pintandwefall-bändissä, jossa kaikki soittivat sellaisia soittimia, joita eivät oikeastaan osanneet soittaa. Ideana oli, että mennään mokaamaan lavalle. Mannerille Pintandwefall oli ”ihan älytön rokkikoulu”: täynnä käytännön taitoja sekä oivalluksia luovasta työstä.

- Kaikkea oppii samalla kun tekee. Jos ei ole aiemmin tehnyt jotain, ei voi olla täydellinen. Ja kun lähtökohta on se, ettei voi olla täydellinen, tulee väkisinkin mokanneeksi, ja se on tosi vapauttavaa.

Sooloa tarvitaan, jotta voi tehdä yhdessä

The Hearingin albumi Adrian soi tällä viikolla YleX:n Viikon albumina. Manner tunnetaan paitsi sooloartistina myös ahkerana fiittaajana. Hän on ollut tekemässä musiikkia esimerkiksi Big Pharman, Saran ja Rooxxin kanssa.

The Hearing kuitenkin tunnetaan ennen kaikkea sooloaktina, joka vetää keikkansakin yksin. Jos tunnetaan – Suomessa Hearing ei ole mikään koko kansan suosikki tai lauantai-iltojen viihdeohjelmien artisti.

Se ei ole ihme. The Hearingin musiikki ei ole kryptisen sisäänpäin kääntynyttä tai monimutkaisuutta itsearvona korostavaa, mutta ei se myöskään ole helppoa tusinatavaraa tai trendikkyyden perässä säntäilevää bilepoppia. Manner kertoo, että soolomusiikki on hänelle se alue, jossa saa toteuttaa itseään vailla musiikillisia tai sosiaalisia kompromisseja.

Kovin montaa kriteeriä The Hearingilla ei kuitenkaan ole sille, miten musiikkia tehdään. Hän määrittelee linjansa seuraavasti: ei saa tehdä paskaa, eikä pidä tehdä ikävien tyyppien kanssa.

- Täytyy aina pystyä taiteellisesti seisomaan edes jotenkin niiden juttujen takana, joita tekee. ”En tee ikävien tyyppien kanssa” tarkoittaa taas sitä, että haluan ympäröidä itseni mahtavilla tyypeillä, Se on onnistunut toistaiseksi ihan täydellisesti.

Kuuntele The Hearingin haastattelu Uuden musiikin aamuvuorossa.

Lue myös:

30 STM:n suomalainen lämppäriartisti: Silkka ihmismäärä jännittää