Hyppää pääsisältöön

Euroviisuennuste: Venäjä porskuttaa jatkoon, Suomella loppukiri edessä

Euroviisujen ensimmäinen semifinaali lauletaan tiistaina. Koko kisojen ensimmäinen esitys on Suomen Sandhjan Sing It Away. Mutta jääkö tämä samalla myös viimeiseksi Sandhjan esiintymiseksi Tukholman suurella lavalla?

Ylen kumppani, analytiikkayhtiö Accuscore, ennustaa jälleen finaaliin menijät. Euroviisujen ennustamisessa eivät päde kaikki samat lainalaisuudet kuin jalkapallo-otteluiden tai vaalien ennustamisessa. Maan aiempi menestys ei vaikuta tulevaan samalla tavalla kuin urheilutapahtumissa, vaikka eri maiden äänestyskäyttäytymistä voidaankin melko hyvin ennustaa.

Ennustemallissa muuttujina ovat mm. YouTuben katsontakerrat ja niiden muutos viime aikoina, musiikkipalveluiden streaming-määrät, sosiaalisen median maininnat, vedonlyöntikertoimet ja eri maiden historiallinen äänestyskäyttäytyminen. Vaikka naapuriapua pyritäänkin minimoimaan arpomalla osa naapurimaista eri semifinaaleihin, ei voida olettaa Suomen saavan Bosnia & Herzegovinalta yhtä monta pistettä kuin Virolta.

Molempien semifinaalien pistemäärät paljastetaan vasta finaalin jälkeen. Alla näkyy ennuste tiistain semifinaalin pistemääristä.

Ennustetaulukko Eurovision laulukilpailu 2016 Semifinaali 1:n finaaliin pääsijöistä
Ennustetaulukko Eurovision laulukilpailu 2016 Semifinaali 1:n finaaliin pääsijöistä Kuva: Yle, Accuscore infografiikka,Taulukko,Euroviisut,accuscore

Eräs koko kisan suurimmista suosikeista, Venäjän Sergey Lazarev kappaleellaan You Are the Only One, näyttää keräävän suurimman pistepotin ainakin semifinaalissa.

Toinen lähes kaikilta mailta ääniä keräävä kappale on Maltan Ira Loscon Walk on Water, joka suuntaa suurella todennäköisyydellä finaaliin.

Alankomaiden, Armenian ja pienen tauon jälkeen mukana olevan Tšekin äänimäärät riittänevät myös finaaliin. Kroatia, Unkari, Islanti ja Bosnia & Herzegovina käyvät kovinta kisaa viimeisistä paikoista finaaliin.

Vaikka Suomi sai arvonnasta hieman vetoapua Ruotsin äänestäessä tiistain semifinaalissa, ei Sandhjan pistemäärä tämän ennusteen mukaan valitettavasti riittäisi finaaliin. Suomi saa pisteitä todennäköisimmin Islannilta, Unkarilta, Virolta ja Ruotsilta, mutta muilta mailta pistepotti jää pieneksi. Myös naapurimme Viron Jüri Pootsmannin Play jäänee finaalin ulkopuolelle vaikka saanee Suomesta hyvät pisteet.

Suomen suosikit ovat naapurimaidemme Viron ja Venäjän sekä Islannin lisäksi Alankomaiden edustajan Douwe Bobin kappale Slow Down.

Ennusteet ovat ennusteita, yllätykset ovat tämän kilpailun suola ja kaikki on varmaa vasta kun äänet on annettu ja tulokset julkaistu. Viime vuonna Accuscore ennusti Pertti Kurikan Nimipäivien pääsyn finaaliin, mutta toisin kävi. Toivotaan siis ennusteen menevän väärin erityisesti Sandhjan osalta finaalipaikan muodossa.

Mitä mieltä sinä olet ennusteesta, kuinka tulee käymään tiistain semifinaalissa? Kommentoi alle.

Kommentit