Hyppää pääsisältöön

Ensimmäiset euroviisut järjestettiin 60 vuotta sitten - kuka silloin voitti?

Eurovision Laulukilpailu 2016 virallinen tunnus
Eurovision Laulukilpailu 2016 virallinen tunnus Euroviisut,eurovision laulukilpailut 2016,Tukholma

Kevät toi, kevät toi… kaksi varmaa kevään merkkiä ovat jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut ja Eurovision laulukilpailu. Mutta kuka muistaa vielä kaikkien aikojen ensimmäisen euroviisuvoittajan?

Vuonna 1950 perustettu Euroopan yleisradiounioni päätti järjestää jäsenmaiden kesken yhteisen kilpailuhenkisen ohjelman. Mallia otettiin Italian San Remosta jossa oli vuodesta 1951 järjestetty iskelmälaulukilpailuja.

Ensimmäiset euroviisut järjestettiin 60 vuotta sitten 24. toukokuuta vuonna 1956 Luganossa Sveitsissä. Paikaksi oli valittu melko pienikokoinen teatteri Teatro Kursaal ja osallistujamaita oli seitsemän: Sveitsin, Luxemburgin, Hollannin, Belgian, Saksan liittotasavallan, Italian ja Ranskan yleisradioyhtiöt olivat lähettäneet kilpailuun omat edustajansa.

Vuoden 1956 euroviisuissa jokaisella maalla oli kaksi kilpailusävelmää, jotka oli valittu, aivan kuten nykyäänkin, televisioidussa karsintakilpailussa. Mutta koska jokaisella maalla oli kaksi edustuskappaletta, saattoi kilpailijoitakin olla kaksi.

Lisäksi jokainen osallistujamaa lähetti kilpailuun kaksi tuomaria. Tosin Luxemburgilla ei ollut omia tuomareita matkassa, vaan heitä edusti kaksi sveitsiläistä tuomaria ja näin ollen tuomaristossa istui yhteensä neljä sveitsiläistuomaria. Liekö tämä ratkaissut kilpailun, kun voittajaksi julistettiin isäntämaa Sveitsiä edustanut Lys Assia ja kappale Refrain. Voittajan lisäksi muita sijoituksia ei sinä vuonna julkistettu. Seuravana vuonna sääntöjä muutettiin niin, että jokaisella maalla oli vain yksi edustuskappale ja myös jokaisen laulun sijoitus ja pistemäärä julkaistiin.

Ensimmäisten euroviisujen voittaja Lys Assia täytti maaliskuussa 92 vuotta ja esiintyy yhä. Hän edusti Sveitsiä myös vuoden 1957 euroviisuissa ja sijoittui viidenneksi. Osallistujamaita oli tullut kolme lisää ja kilpailun suosio nousi tasaisesti vuosi vuodelta.

Eurovision laulukilpailut ovat vuoden 1956 kisoista muuttuneet melkoisesti, kun sääntöjä on säädetty matkan varrella kilpailuun sopiviksi. Hyvä esimerkki siitä on vuoden 1969 kilpailu, jossa voitto jaettiin neljän maan kesken, koska kaikki neljä saivat saman pistemäärän. Seuraavana vuonna sääntöjä oli muutettu niin, ettei vastaavaa tilannetta enää päässyt syntymään.

Suomi osallistui euroviisuihin ensimmäisen kerran vuonna 1961, eli 55 vuotta sitten. Laila Kinnunen lauloi kappaleen Valoa ikkunassa ja sijoitus oli kymmenes, kun osallistujamaita oli 16.

Monen mielestä kilpailu menetti kiinnostavuutensa kun vuonna 1999 euroviisuissa luovuttiin orkesterin käytöstä. Siitä lähtien musiikki on tullut taustanauhalta. Siitä huolimatta kilpailun suosio on vain kasvanut ja se on paisunut kuin pullataikina. Tänä vuonna osallistujamaita on 42 ja ennen kuin finalistit ovat selvillä on käyty myös kahdet karsinnat, ja näin ollen kilpailu on jaettu kolmelle päivälle.

Tämän videon kautta voi palautella mieleen muita viisuvoittajia vuosien varrelta.

Tutustu myös Ylen euroviisusivustoon.

 • Anssi Kelan lyriikka vakuutti ja liikutti

  Anssi Kela löysi vanhan menestysreseptin

  Tällä kertaa kokonaan kotimaisessa Levylautakunnassa oli mukana monen hittiartistin uutta tuotantoa. Uusia lauluja olivat kuuntelemassa Diandra, Samuli Laiho ja Pekka Laine. Äänestyksen tulos ja kommentit 1. Anssi Kela: Ilves 26 pistettä (Anssi Kela) Diandra: Ei tätä voinut ruveta analysoimaan, jäi vaan kuuntelemaan. Tarina vei heti mukanaan.

 • Kylie Minoguen kantrivalssi ja Maj Karman rokkileka

  Kylie Minoguen kantrivalssi Levylautakunnan voittaja

  Levylautakunnan arvioille alttiiksi valikoitui viikon uutuuksista mm. Australian lahja pop-maailmalle, tuore laulaja-lauluntekijä ja kotimainen rokkijyrä. Arvionsa antavat Ylen Juha-Pekka Sillanpää, Susanna Vainiola ja Jyrki Koskenseppä. Äänestyksen tulos ja kommentit 1.

 • Kolme sointua riittää tangokuninkaillekin

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela ovat yhdistäneet voimansa duoksi, joka alkaa keikkailla yhdessä ja levyjäkin on tekeillä. Levylautakunnassa Marko ja Jukka saavat arvioitavakseen viikon uutudet. Tämän duon täydentää trioksi toimittaja Maija Salminen. Pisteet ja kommentteja 1.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua