Hyppää pääsisältöön

Kurkista pönttöön, jossa kasvaakin käki

Käki on loispesijä, joka käy salaa munimassa muiden lintujen pesiin. Vastakuoriutunut käen poikanen työntää muut poikaset ja munat ulos pesästä, se tarvitsee kasvattivanhempiensa jakamattoman huomion. Katso miten hurjalta näyttää käen poikasen elämä leppälinnun pöntössä.

Käki jättää jälkikasvunsa muiden kasvatettavaksi. Käkinaarat munivat vain niiden lintujen pesiin, joissa ne ovat itse kasvaneet. Linnut ovat varsin tarkkoja muniensa ulkomuodosta, niinpä käen täytyy osata jäljitellä tarkasti isäntälinnun munan muotoa ja väritystä. Naaraat ovatkin geneettisesti sopeutuneet munimaan juuri tietynlaisia munia.

Osa lintulajeista on oppinut tunnistamaan käen munan muita tarkemmin ja hylkäävät pesän, johon käki on käynyt salaa munimassa. Ihmeellistä onkin, ettei sama tunnistusmekanismi toimi poikasiin. Nimittäin suurikokoinen ja poikkeavan värinen käen poikanen ei herätä kasvattivanhemmissa mitään epäilyjä. Löytyyköhän sinunkin pöntöstäsi käen poikanen?

Kommentit
 • Kuka pöntössäni asuu?: Uuttukyyhky

  Koiraan soidinääni on kaksitavuinen ”huu-uh huu-uh…”.

  Kesykyyhkyn kokoinen uuttukyyhky on sinertäväharmaa. Rinta on viininpunertava, ja siivellä on kaksi mustaa poikkijuovaa. Koiraan soidinääni on kaksitavuinen ”huu-uh huu-uh…”.

 • Lintumaailman vähenevä "aatelisto": Käki

  Kukkuva soidinääni ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

  Käki on naakan kokoinen mutta paljon hoikempi, haukkamaisen pitkäpyrstöinen mutta lyhytjalkainen. Selkä on siniharmaa (naaraalla joskus punaruskea), vatsa tummaraitaisen valkoinen. Piilottelevan ja varovaisen käen huomaa helpoiten koiraan kukkuvasta soidinäänestä ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

 • Äänestä parhaat nimet viirupöllökaksosille!

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä sunnuntaina 21.5.

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä suorassa lähetyksessä sunnuntaina 21.5. Pöllönpoikasille tuli yli 500 nimipariehdotusta, joiden joukosta raati valitsi viisi suosikkiaan. Nyt te pääsette äänestämään lopullisesta valinnasta!

Uusimmat sisällöt - Miljoona linnunpönttöä