Hyppää pääsisältöön

Löydä luontosi – suora lähetys järven rannalta

TV1 perjantaina 27.5.2016 klo 21.05 - 23.05
Katsottavissa Yle Areenassa

Koko perheen viihteellinen luonto-ohjelma lähetetään suorana metsäjärven rannalta.

Kaksituntisen lähetyksen juontavat toimittaja, luontokirjailija ja -valokuvaaja Kimmo Ohtonen sekä juontaja, malli ja luontoihminen Viivi Pumpanen.

Kummelit innostuneet pönttötalkoista

Suora lähetys kokoaa yhteen julkisuudesta tuttuja ihmisiä ja artisteja, joita yhdistää rakkaus luontoon.

Kummelit ovat inspiroituneet Miljoona linnunpönttöä -kampanjasta. Ryhmä naurattaa uusin sketsein nyt ensi kertaa yhdessä Pirkka-Pekka Peteliuksen kanssa. Kummeleiden Timo Kahilaisesta paljastuu kaikki kansallispuistomme kolunnut todellinen luontoihminen ja valokuvaaja.

Metsähallituksen kansallispuistokummeista Saimi Hoyer, Matti Ristinen ja Lauri Tähkä avaavat omaa luontosuhdettaan ja vievät katsojat heille itselleen tärkeään luontopaikkaan.

Maukasta, mutta helppoa retkiruokaa valmistaa kokki ja erämies Markus Maulavirta. Musiikista lähetyksessä vastaavat mieskuoro Seminaarimäen Mieslaulajat sekä tämän vuoden Emma-ehdokas Aurora.

Sinivuokkoja kasvaa Ruissalossa.
Sinivuokkoja kasvaa Ruissalossa. Kuva: Niko Herlin/Wikimedia commons kasvi

Antaa kesän tulla!

Toukokuun lopulla kevät on edennyt aimo harppauksin. Pitkän maan kevään etenemistä seurataan lähetyksen aikana. Miltä näyttää tuntureilla, saaristossa, idässä tai lännessä?

Lähestyvä kesä houkuttelee rohkeampia jo veden varaan. Hauskimmat valokuvat talviturkin heittämisestä pääsevät mukaan lähetykseen. Osallistua voi sosiaalisessa mediassa tunnisteella #talviturkkihaaste tai lähettämällä kuva osoitteessa yle.fi/löydäluontosi.

Mun luonto -viihdeshown juontajat Kimmo Ohtonen ja Viivi Pumpanen istuvat sammaleisella kalliolla. Kuvassa myös Viivin saksanpaimenkoira.
Mun luonto -viihdeshown juontajat Kimmo Ohtonen ja Viivi Pumpanen istuvat sammaleisella kalliolla. Kuvassa myös Viivin saksanpaimenkoira. Kuva: Yle, Johanna Kannasmaa Kimmo Ohtonen,Viivi Pumpanen,saksanpaimenkoira,metsät,sammalet,munluonto

Viivi nauttii merenrannoista, Kimmo korpimetsästä

Juontajat Viivi Pumpanen ja Kimmo Ohtonen liikkuvat luonnossa päivittäin koirien kanssa.

Viivi tekee saksanpaimenkoira Lunan kanssa pitkiä lenkkejä pelloilla tai metsässä, myös Kimmo ottaa mäyräkoira Alman mielellään mukaansa luonnon helmaan.

Viivi kaipaa pohjoiseen

Luonto on ollut tärkeä osa sekä Viivin että Kimmon elämää jo pienestä asti. Viivi vietti lapsuuden kesiä perheensä kanssa Pyhäjoella tai Lapissa.

”Siellä hiljaisuus on kaunista ja yksinkertaisuus jotain suurta. On kiva kuunnella tuulen ääniä, tuntea se kasvoillaan ja haistaa kaikki metsän tuoksut. Ehkä tuntea sammaleen kosteus jos on satanut vettä ja vaikka vain makoilla pitkään mättäillä ihaillen luonnon monipuolisuutta”, Viivi kuvailee.

Kimmo viihtyy metsässä

Kimmolle metsä on lapsuuden maaginen paikka, jonne hän pakeni pelkoja ja kuvitteli itsensä kulkemaan menninkäisten, keijujen ja metsäneläimien kanssa. Lapsuuden pelot ovat häipyneet, mutta metsän taika on tallella.

”Luonto on minulle paikka, jonne menen muistamaan, en unohtamaan. Edelleen metsässä kulkiessani tunnen sen vanhan elinvoiman ja ne tutut olennot, jotka ovat yhä siellä. Erityisesti karhusta on muodostunut voimaeläimeni, joka on kulkenut mukanani lapsuuden kokemuksista asti”, Kimmo kertoo.

Mitä yhteistä on karhulla ja tanssilattialla?

Kimmolle itärajan korpimetsät edustavat villiä erämaata, jonne hän haluaa välillä kadota täysin yksin.

Luonto saa aikaan myös naurua ja iloa. Kimmo kokee huvittavimmat, kun luonto näyttää mahtinsa ja omat rajat tulevat vastaan. Eläinten persoonallisuuksien seuraaminen on hauskaa.

"Karhuja tarkkaillessa tajuaa, että niitä samoja luonteenpiirteitä pääsee seuraamaan, jos vaikka menee istumaan kuppilaan ja katsoo, mitä tanssilattian ympärillä tapahtuu", Kimmo nauraa.

Muualla verkossa:
Yle Luonto
Miljoona linnunpönttöä

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.