Hyppää pääsisältöön

Panama-papereiden yritysrekisteri julki - hae itse maittain

Panamalainen hiekkaranta.
Veroparatiisiyritykset tietokannassa Panamalainen hiekkaranta. Kuva: Yle, Ghadi Boustani Paratiisi,Panama,hiekkarannat

MOT julkaisee kansainvälisen tutkivien toimittajien järjestö ICIJ:n tekemän suuren tietokannan, josta löytyy yli 200 000 veroparatiiseissa toimivan yrityksen nimet. Tietokanta on englanninkielinen.

Julki tulevat näiden yritysten osakkeenomistajat, osoitteet ja myös osa yhtiöiden todellisista omistajista. Mukana on myös ns. välikäsiä, esimerkiksi lakimiehiä, joka ovat auttaneet asiakkaitaan perustamaan ja hallinnoimaan veroparatiisiyrityksiä.

Nyt paljastettavia yrityksiä on rekisteröity 21:een veroparatiisina tunnettuun maahan tai alueeseen kuten Brittiläisille Neitsytsaarille, Bahamaan tai esimerkiksi Nevadan-osavaltioon Yhdysvalloissa.

Aineisto on osa kaikkiaan 11,5 miljoonaa asiakirjaa käsittävästä tietovuodosta, joka on peräisin panamalaisesta asianajotoimistosta Mossack Fonsecasta. Nyt julkistettava tiedosto on peräisin MF:n itse pitämästä sisäisestä yhtiörekisteristä. Tietokanta sisältää myös yritystiedot toisesta veroparatiisivuodosta, niin sanotusta Offshore leaks, jota MOT tutki 2013.

Tietokannasta löytyy reilut 60 yritystä, joilla on linkki Suomeen. Niissä joko osakkeenomistaja, välikäsi tai omistaja on Suomen kansalainen tai hänellä on suomalainen osoite.

Näiden ohella Panama-papereista löytyy satoja muita suomalaisnimiä, jotka eivät löydy Mossack Fonsecan sisäisesti yritysrekisteristä eikä siis ICIJ:n tietokannassa.

Suurin osa yhtiöiden todellisista omistajista löytyy vuodetuista sähköposteista ja muista asiakirjoista. Tässä vaiheessa näitä ei julkaise ICIJ eikä myöskään Yle, vaan niitä tutkitaan edelleen ja uutisoidaan journalististen kriteerien perusteella.

10.5.2016 Lisätty tieto offshore-vuodosta.

Kommentit