Hyppää pääsisältöön

Tällainen on viljelijän tilipussi

Lehmät ulkoilevat pihattonavetassa Akaalla.
Lehmät ulkoilevat pihattonavetassa Akaalla. Kuva: Yle, Taisto Lapila lihakarjatilat,Pihattonavetta,Navetta,lihakarja,lehmät

Suomalaisten maanviljelijöiden tulot ovat pienentyneet viidessä vuodessa enemmän kuin missään muussa Euroopan unionin jäsenmaassa. Pudotusta vuodesta 2010 vuoteen 2015 oli yli 40 prosenttia, ilmenee Eurostatin tilastoista.

Tulojaan ovat viidessä vuodessa kartuttaneet kaikkein eniten Bulgarian, Unkarin ja Italian viljelijät. Suomalaisten ohella eniten tulojaan ovat menettänet saksalaiset.

Esimerkit koskevat todellisia tiloja niin sanotuilla päätuotantoalueilla. Laskelmissa on huomioitu vain maatalouden kassavirta. Esimerkkitilat ovat keskimääräistä selvästi suurempia tuotannollisesti ja taloudellisesti hyvin hoidettuja. Viljelijät ovat nuoria ja tehneet investointeja. Suomi on jaettu kahteen eli tukialueeseen, AB-alueeseen sekä C-alueeseen. C-tukialueella tarkoitetaan Pori-Tampere-Lappeenranta-akselin pohjoispuolella olevia alueita. AB-alueet ovat linjan eteläpuolella.

Vuoden 2015 kassavirta on laskettu suunnitelluilla lainanlyhennyksillä. Käytännössä lähes kaikki tilat ovat kuitenkin joutuneet lykkäämään lyhennyksiä joko osittain tai kokonaan.

Maitotilan kassavirtalaskelma vuodelta 2015
Maitotilan kassavirtalaskelma vuodelta 2015 Kuva: Yle, Mika Hokkanen lypsykarjatilat,maitotila,EU-tuet

Maidontuottajia oli vuonna 2015 Suomessa noin 8 300. Lypsylehmiä oli noin 285 000. Tilojen määrä oli vähentynyt edellisvuoteen verrattuna noin viisi prosenttia. Tukimyöhästymiset ovat koetelleet juuri maitotiloja.
Sikatilan kassavirtalaskelma
Sikatilan kassavirtalaskelma Kuva: Yle, Mika Hokkanen sikatilat,Kassavirtalaskelma,kassavirta

Sikatiloja oli vuonna 2015 Suomessa noin 1 340. Tilojen määrä oli vähentynyt edellisvuoteen verrattuna peräti kymmenellä prosentilla. Sianliha on tuotannon arvolla mitattuna toiseksi tärkein maataloustuote maidon jälkeen.
Viljatilan kassavirtalaskelma
Viljatilan kassavirtalaskelma Kuva: Yle, Mika Hokkanen viljatilat,kassavirta,kassavirta-analyysi

Kasvinviljelytiloja oli vuonna 2014 yhteensä noin 31 800 kappaletta. Viljeltyä alaa on Suomessa noin 2,23 miljoonaa hehtaaria. Siitä yli puolet on viljan sekä öljy- ja valkuaiskasvien viljelyssä. Eniten viljellään ohraa ja kauraa.
Lammastilan kassavirtalaskelma
Lammastilan kassavirtalaskelma Kuva: Yle, Mika Hokkanen lammastila,kassavirta,kassavirta-analyysi

Lammastiloja on Suomessa tällä hetkellä noin 750 kappaletta. Tukimyöhästymiset ovat koetelleet eniten juuri AB-alueiden lammastiloja. AB-alueen lammastiloille on uuhipalkkiota maksettu viimeksi joulukuussa 2014.
Kommentit