Hyppää pääsisältöön

Tutustuimme Euroviisujen biiseihin, jotta sinun ei tarvitsisi – ota nämä 10 haltuun

Kokosimme Tukholman Euroviisujen puheenaiheet ja vahvat voittajasuosikit.

Suomea edustaa Sandhja biisillä Sing It Away. // Kuva: Yle / Miikka Varila

Euroviisut ovat melkein täällä! Jo tiistaina kilpaillaan ensimmäinen semifinaali, jonka avaa Suomen Sandhja energiaa räiskyvällä Sing It Awayllä.

Kilpailuun osallistuu tänä vuonna 42 maata. Kaikkiin viisukandidaatteihin tutustuminen olisi aika pitkällinen projekti – ja siksi me tutustuimme heihin sinun puolestasi!

Ota nämä 10 viisuvetoa haltuun, ja olet jo varsin perillä alkavasta musiikkirupeamasta. Tälle listalle on koottu Euroviisujen ennakkosuosikit, puheenaihekappaleet sekä selkeimmät WTF-henkiset kokeilut.

1. Ruotsi saattaa taas voittaa

On hieman tylsää, että viime vuoden voittajamaa Ruotsi on jälleen voittajasuosikkien kärjessä. Mutta minkäs teet: Frans kappaleella If I Were Sorry kisaa ennakkospekulaatioiden perusteella ihan tosissaan Euroviisujen voitosta. Biisi nousi Spotifyn viraalilistalle useissa maissa jo ennen kuin häntä oli edes valittu Ruotsin edustajaksi. Ärsyttävää!

Ruotsin eduksi on kyllä sanottava se, että paitsi että biisi on hyvä, maa on jälleen keksinyt itsensä uudelleen: If I Were Sorry ei kopioi Måns Zelmerlöwin Heroes-hittikaavaa (kröhöm, Venäjä!) vaan luottaa simppeliin ja tarttuvaan melodiaan.

2. Venäjä otti Månsin opit käyttöön

Venäjä on aina pannut parastaan Euroviisuihin ja noussut yleensä aivan kärkikahinoihin viisufinaalissa. Kyynikot voivat syyttää nuoleskelevia naapurimaita äiti-Venäjää suosivista pisteistä, mutta itänaapurillamme on oikeasti ollut kovan luokan biisejäkin kilpailuihin lähetettäväksi.

Tänä vuonna Venäjää edustaa Sergei Lazarev kappaleella You Are The Only One. Venäjä vaikuttaa toistavan tarkasti Måns Zelmerlöwin voittoisaa konseptia viime vuodelta: tanssittavaa, mahtipontiseksi kasvavaa EDM:ää sekä tausta-animaatioita, joiden osaksi artisti itse sulautuu. Uppoaako toistamiseen?

3. Australia soi kuin teinidystopia

Australia sijaitsee suunnilleen niin kaukana Euroopasta kuin mahdollista, mutta Euroviisut ovat siellä iso juttu. Siis mukaan vaan viisuihin! Australia on tänä vuonna toista kertaa mukana kilpailussa, ja maata edustaa Dami Imin biisi Sound of Silence. Biisi kuulostaa siltä, että voisi soida jonkin dystopia-teinileffan lopputeksteissä – ajankohtaista! Jos Australia muuten voittaa viisut, kisoja varten ei tarvitse lähteä maapallon toiselle puolelle: viisut pidettäisiin silti Euroopassa.

4. Ukraina järjestää vuoden poliittisen kohun

Usein toisteltu ja ihan yhtä usein vääräksi todettu väittämä: Euroviisuissa ei tehdä politiikkaa. Tänä vuonna väittämän virheellisyyden osoittaa selkeimmin Ukraina, jonka laulu 1944 viittaa tataarien pakkosiirrätyksiin Mustanmeren rannalta Aasiaan. Tuhansia ihmisiä kuoli Josif Stalinin aloittamissa siirroissa. Kappaleen laulaja Jamala on itse Krimin tataari.

Biisistä luonnollisesti nousi kohu, ja Venäjä yritti kieltää kappaleen viisuissa. Protesti ei kuitenkaan mennyt läpi. 1944 ei ole kerännyt kiinnostusta vain värittyneen aiheen takia, vaan kaunis ja surullinen kappale esimerkiksi nousi Ylen viisuraadin suosikiksi.

5. Suomi on synkkien viisujen valopilkku

Kukapa olisi ikinä aavistanut, että kaikista maailman maista depressoitunut ja alkoholisoitunut Suomi olisi se, joka toisi iloa ja valoa Euroviisuihin? Niin on kuitenkin käynyt: Suomen viisuedustaja Sandhja on ensimmäisen semifinaalin harvoja riemua ja myönteisyyttä säteleviä kappaleita. Eurooppa, ottakaa opiksi suomalaisilta: kaikkein paras apu ahdistukseen ja ongelmiin on Sing It Away!

6. Tsekki pitää balladiosaston pystyssä

Vahvat ja joskus imelätkin balladit kuuluvat Euroviisuihin kuin kauneusleikkaukset Hollywoodiin. Tänä vuonna balladeja ei ole tehtailtu jonoksi asti, mutta vahvin niistä saattaa olla Tsekin Gabriela Gunčíkován I Stand. Kiintoisaa triviaa: biisin nimestä huolimatta kappaleen musavideolla lähinnä makoillaan.

7. Viro, Euroopan johtava hipsterivaltio

Virosta näyttää tulevan Euroviisujen hipster-takuumies. Viime vuonna nähtiin sellainen ihme kuin cool-tyylikäs viisu: Elina Bornin ja Stig Rästan Goodbye To Yesterday saattoi vedota urbaaneihin nuoriin aikuisiin jopa muutenkin kuin ironisesti. Tänä vuonna etelänaapuria edustaa Jüri Pootsmann kappaleella Play, joka vetelee siinä määrin samoista naruista kuin Goodbye To Yesterday, ettei ole yllätys, että tämänkin biisin taustala löytyy Stig Rästa.

8. Ranska päässee kielimyönnytyksillä menestykseen

Ranska ei ole Euroviisuissa juhlinut viime vuosina. Siksi on oikeasti jonkinmoinen viisuyllätys, että Ranska on tänä vuonna voittajaveikkailuissa ihan varteenotettava kandidaatti. Amirin J’ai chercé on mukavaa tanssipoppia sopivan juurevin kantriviittauksin Aviciin hengessä. Aivan ilmaiseksi Ranskan odotettu menestys ei ole tulossa, vaan maa on joutunut tekemään myönnytyksiä kielessä. Yleensä maan Ranskan viisubiisit on laulettu kokonaan ranskaksi, mutta nyt iso osa kappaletta on englantia.

9. San Marino on vuoden hämmentävin

Aivan ehdottomasti hämmentävin kokeilu saapuu piskuisesta San Marinosta. Serhatin kappale I Didn't Know kuulostaa B-luokan diskomusikaalin täytebiisiltä, jota Mariellan tanssiyhtye esittää tiistailähdöllä. Musiikkivideon ”näyttävät” peilipalloefektit saavat katsojan kysymään: miten tämä spektaakkeli taiotaan henkiin Globenilla? Lieventävänä asianhaarana kerrottakoon, että San Marinossa asuu runsaat 30 000 ihmistä – onhan yli 5 miljoonan Suomikin lähettänyt viisuihin kaikenlaista roskaa.

10. Puola droppailee huonoja mietelauseita

Puolalla oli todella hyvät lähtöasetelmat tämän vuoden Euroviisuihin. Kappaleen omissa karsinnoissa kisannutta Margaretin _Cool Me Downia_ pidettiin niin vahvana kandidaattina, että vedonlyöntitoimistot nostivat sen yhdeksi Euroviisujen voittajasuosiksi.

Mutta puolalaiset ottivat ohjat omiin käsiinsä ja lähettivätkin Tukholmaan Michal Szpakin Color Of Your Life -kappaleen, joka koostuu niin puolivillaisista mietelauseista, etteivät ne kelpaisi edes teepusseihin. Biisissä muun muassa lauletaan vapaasti suomennettuna:

Joka päivä meidän täytyy taistella tuulta vastaan

Meidän täytyy elää

Kaikki nämä asiat ovat vain tyhjää halua

Koska ei ole savua ilman tulta

Eikä tässäkään vielä kaikki: kappale päättyy tuplamodulaatioon.

Euroviisut kilpaillaan tänä vuonna Tukholmassa Globen-areenalla. Ensimmäinen semifinaali on tiistaina 10.5. kello 22, ja tässä semifinaalissa myös Sandhja kisaa pääsystä finaaliin. Toinen semifinaali pidetään torstaina 12.5. kello 22.

Viisujen voittaja valitaan finaalissa lauantaina 14.5. kello 22. Voit katsoa semifinaaleja sekä finaalia Yle TV2:ssa suorana lähetyksenä tai Yle Areenassa. Viisut selostaa Mikko Silvennoinen.

Lue myös:

Euroviisujen lippupolitiikkaa höllennetään: saamenlippu ei ole enää ISIS-lipun kanssa kiellettyjen listalla

Kasvanut Sandhja päästi irti artistikuvansa kontrolloinnista – ja voi nyt laulaa myös pepun pyörityksestä

UMK-voittaja Sandhja meinasi pyörtyä finaalin aikana – ja oli lähellä, ettei hän pystynyt esittämään voittokappalettaan uudelleen