Hyppää pääsisältöön

Leikkiikö Angry Birds maahanmuuttokriittisyydellä?

angry birds
angry birds Kuva: Rovio Angry Birds,KulttuuriCocktail

Suomalaisen Rovion tuottama Angry Birds-animaatio räpyttelee temaattisesti uskaliaalle alueelle. Lintujen saarelle rantautuu siirtolaisten tai venepakolaisten alus. Päähenkilö Red-lintu tajuaa ainoana, että siirtolaispossuilla ei ole aivan puhtaat jauhot pussissa. Laivan lastiruumassa on piilossa lisää siirtolaispossuja. Invaasion vaara on ilmeinen, ja sotahan siitä tulee.

Mitä tämä tarkoittaa?! Toivottavasti ei mitään tarkoituksellisesti poliittista.

Tämän hetken maailman kontekstissa nolo maahanmuuttokriittinen teema tulee varmasti nousemaan esiin katsojien mielissä ja elokuvan kritiikeissä. Ymmärrän toki, että lintujen ja possujen konfliktin juoniaihe tulee syntyjään Angry Birds –tietokone- ja mobiilipeleistä, joissa ammuskeltiin jättiläisritsalla linnuilla possujen häkkejä. Ja toki invaasioaihe on tuttu vaikkapa scifistä, eli se on osa populaarikulttuurin suurta perinnettä.

Toinen puoli juonesta käsittelee päähenkilön Redin aggression hallintaongelmia ja yksinäisyyttä.

Mutta uskonko elokuvan mahdollisuuksiin? Teknisesti Fergal Reillyn ja Clay Kaytisin ohjaama Angry Birds -elokuva on näyttävää 3d-animaatiota, niin kuin isolla tuotantobudjetilla pitääkin. Dialogi on nokkelaa, mutta kokonaistarina ei nouse Pixarin ja Dreamworksin parhaiden tietokoneanimaatioiden tasolle. Elokuvassa on hyviä aineksia ja särmää, mutta animaatio ei sittenkään ole kovin mieleen jäävän omaperäinen. Roviolla tulee olemaan suuri urakka, jos näistä aineksista aikovat leipoa kasaan jotain suurta viihdeimperiumia hiipuvan pelipuolen korvikkeeksi.

Helsingin Tennispalatsin elokuvanäytöksessä oli ennätysmäärä yleisöä. Keski-ikäisten kriitikkojen lisäksi katsomossa istui koululaisryhmiä. Erikoista ja ehkä huolestuttavaakin on tekijöiden kannalta se, että lapsiyleisö ei ollenkaan nauranut näytöksessä. Takanani yksi keski-ikäinen mies hekotteli. Elokuvaan on kirjoitettu slapstickin lisäksi aikuisille katsojille suunnattu taso kaksimielisyyksineen ja kulttuuriviitteineen. Törmäilyn ohella puhetta on yllättävänkin runsaasti.

Kommentit