Hyppää pääsisältöön

Puutarhaunelmia

Paula Ritanen-Närhi ja Heikki Koskinen juontavat kesän puutarhasarjaa.
Puutarhasarjaa juontavat Paula Ritanen-Närhi ja Heikki Laaksonen. Paula Ritanen-Närhi ja Heikki Koskinen juontavat kesän puutarhasarjaa. yle tv1

TV1 torstaisin 12.5. - 1.9.2016 klo 20.00 - 20.30, uusinta tiistaisin klo 16.20
Yle Areenassa 30 päivää

Puutarhaunelmia-sarjan todellisia tähtiä ovat tavalliset kotipuutarhurit, jotka kutsuvat katsojat vierailulle puutarhaansa. Kesän jaksoja juontavat puutarhatoimittaja Paula Ritanen-Närhi ja puutarhaneuvos Heikki Laaksonen.

1. jakso 12.5. Luonnollinen piha

Helsinkiläisen taidehistorioitsija Julia Donnerin kotipuutarhassa arvostetaan luontoa. Rivitalopuutarha on täynnä elämää ja se on vapaasti lasten käytössä: kaikkia kukkia saa poimia ja puissa saa kiipeillä. Voikukkaniityn keskellä on mukava lueskella kirjoja tai nauttia näkymästä. Kaikki mitä keväällä nousee, on aina vähän yllätys.

Heikki esittelee erilaisten kivipintojen ominaisuuksia ja niiden suunnittelun periaatteita. Hän vierailee vesipuistossa Kotkassa, putouskallion kivipuistossa, kivisellä yksityispihalla sekä paikallisella kiviveistämöllä. Viikon vieraana on ylipuutarhuri Marko Pesu Helsingin kasvitieteellisestä puutarhasta.

2. jakso 19.5. Rivitalon fengshui-piha

Helsinkiläisen 1960-luvun rivitalon yhteisen puutarhan tyyli on tarkkaa. Kaikki kukat ovat valkoisia, sinisiä tai mustia, ja menneitä vuosikymmeniä kunnioitetaan. Talon ylätasanteelta on upea näkymä puistomaiseen puutarhaan. Vanhoista uima-altaista on tehty istutusaltaat, jotka ovat nyt täynnä perennoja. Kusti Ristiluoman perheen oma rivitalopiha on osa kotia, tyylikkäältä ulkoterassilta löytyy talon toinen olohuone.

Erityisesti eksoottisimpien kasvien kohdalla pätee vanha sanonta: oikea kasvi viihtyy oikealla paikalla. Heikki tutustuu erilaisiin pienilmastoihin muun muassa Mustilan arboretumissa Elimäellä, josta löytyy hyviä kasvupaikkoja eksoottisille kaunottarille, magnolialle, alppiruusuille ja atsaleoille. Viikon vieras on puistopuutarhuri Märta Angervuori Axxell-puutarhaoppilaitoksesta.

3. jakso 26.5. Kukkiva kivipiha

Kuopion kupeessa sijaitseva Pöyhösten kotipiha on täynnä komeita kiveyksiä. Pihan suunnitteli ammattilainen, mutta sen rakensi perhe itse. Perennoja on käytetty monessa paikassa peittämään isoja alueita näyttävyyden aikaansaamiseksi. Pihapolut jakavat puutarhaa osiin, on muun muassa hyötypuutarha, koristetarha ja oman kodin rannassa sijaitseva rantasauna.

Heikki esittelee erilaisia puistojen vesiaiheita ja niihin valittuja kasveja. Samalla saadaan ohjeita vesialtaan tai puron suunnitteluun omaan kotipuutarhaan. Vierailu Kotkan Maretariumiin paljastaa, mitä kotimaisia kaloja voisi kasvattaa piha-altaassa. Viikon asiantuntijavieras on kokenut pihasuunnittelija Maija Pelkonen.

4. jakso 2.6. Ötökkäpuutarha metsässä

Kun biologi ja eläintieteilijä perustavat puutarhan, luvassa on aidosti luonnonmukainen puutarha, jossa viihtyvät kasvit ja eläimet. Leena ja Heikki Luodon puutarhassa luonnonkasvit saavat kukkia koristekasvien joukossa, ja talon reunalta löytyy jopa pikkueläimille tarkoitettu ikioma kukkapenkki. Yhteensä viisikymmentä lajia päiväperhosia on vieraillut pihalla.

Näyttävillä muureilla saadaan pihan korkeuseroja tasapainotettua sekä puutarhaan kulkuväyliä ja rajaavia elementtejä istutusryhmille. Heikki esittelee erilaisia muurivaihtoehtoja ja niiden materiaaleja lohkokivistä mukulakiviin ja nupukiviin. Käydään läpi myös hyvän muurirakenteen periaatteet. Viikon vieras on arvostettu puutarhakirjailija Pentti Alanko.

5. jakso 9.6. Keräilijän siirtolapuutarha

Juha ja Ritva Siilin jyväskyläläisen siirtolapuutarhan lomaparatiisissa on koristeena asukkaiden harrastuksen mukaisesti satakunta siiliä ja monta muuta mielenkiintoista yksityiskohtaa. Puutarha on kuin pieni huoneisto, sieltä löytyy suihkulähdealue, järvimaisema, japanilaishenkinen alue ja koristeelinen ruostemaa. Päärynäpuu, karviaispensas ja mustikat kukoistavat kasvihuoneen edustalla.

Pihan kovalla käytöllä olevat pinnat ovat usein näyttävimpiä pinnoitettuna. Kivi on arvokas pinnoite, joten kiveysten alla pohjatöiden merkitys korostuu. Heikki tapaa rakennusmestarin, joka kertoo hyviä vinkkejä kivipintojen käytännön toteutukseen. Viikon vieraana on viherrakentaja, puutarhuri Jouko Hannonen.

6. jakso 16.6. Intohimona puutarha

Ulvilan varjoisassa ja viidakkomaisessa puutarhassa tuhannet kasvit saavat kukoistaa juuri siellä, missä ne parhaiten viihtyvät. Intohimoinen kasvienkeräilijä Leila Lammi-Hiltunen on saanut paljon paljon lajeja ystäviltä ja tuttavilta, kasvattanut siemenistä tai noutanut taimet matkojen takaa. Kasvinharrastajan unelmapuutarhasta löytyy pieni suoalue, jossa kasvatetaan karpaloa ja juolukkaa.

Vaativan istutuksen onnistuminen lähtee pohjatöistä. Heikki neuvoo oikean kasvualustan valitsemisessa ja kasvien valinnassa. Parhaimmillaan taidokkaan perennaryhmän saa kukkimaan maalis-huhtikuun lumikelloista jopa joulukuun komeamaksaruohoihin. Viikon vieraana on nukarilainen kotipuutarhuri Krista Jännäri ikiomassa kotipuutarhassaan.

7. jakso 23.6. Soma pikkupiha

Pieninkin rivitalopiha voi olla kiinnostava ja monipuolinen. Vaikka pihapolku olisi vain kahden metrin mittainen, se luo tunnelmaa ja syvyyden vaikutelmaa. Nanna Salmen lahtelaispuutarhassa vanha omenapuu on pihan kuningatar ja suojaa varjossa viihtyviä kasveja. Värikäs kukkaloisto ei ole pääasia, vaan lehtien sävyt, puutarhan muodot ja huolella mietityt yksityiskohdat.

Hyvien portaiden rakentaminen on taitolaji, jossa turvallisuuden merkitys korostuu ulkoasun lisäksi. Heikillä on tarjota suunnitelun tueksi porrassääntö ja muutama muu hyvä vinkki. Lisäksi käydään läpi erilaisia materiaalivaihtoehtoja. Viikon vieraana on biologi FM, tietokirjailija Mattias Tolvanen.

8. jakso 30.6. Satoisa kasvitarha

Kun tontti kuuluu historialliseen alueeseen ja naapurissa on kartano, se velvoittaa miettimään uudenkin talon ja puutarhan tyylin tarkkaan. Kasvimaa on Johanna Hellmanin puutarhan sydän, se on siellä kokeillaan uusia ja vanhoja vihanneksia ilman ennakkoluuloja. Kasvissyöjä kerää omalta maaltaan montaa eri kaalilajia, kirjorevonhäntää ja punasikuria.

Patio on pihan pinnoitettu oleskelupaikka, eikä pihan pieni koko ole este komealle patiolle: hyvän pation saa jo 20 neliön pihaan. Seurataan kotkalaisen omakotitalon pation rakentamista ja kuullaan hyvät neuvot pation suunnitteluun. Viikon vieraana on puutarhuri Leena Nurmi, joka tavataan kotonaan kompostinhoitopuuhissa.

9. jakso 7.7. Ruusuvinkkejä

Pohjoisten lajien kasviasiantuntija Matti Kuljun ruusuvinkit. Terassipuutarha Helsingin keskustassa. Maalaispiha Vesannolla.

10. jakso 14.7. Käsityöläisen puutarha

Minkälainen on kukkataiteilija Jouni Seppäsen kotipuutarha? Entä käsityöläisen puutarha Tuusulassa? Perennapuutarha loistaa Kainuussa.

11. jakso 21.7. Kevätpuutarha Ahvenanmaalla

Kasvivärjäri Leena Riihelä värjää lampaanvillaa. Kevätpuutarha kukoistaa Ahvenanmaalla. Perhoskasveja puutarhaan. .

12. jakso 28.7. Puuhailijan puutarha

Tommi Järvinen esittelee lihansyöjäkasvejaan. Minkälainen on puuhailijan puutarha Nukarissa? Entä vaalittu perinnemaisema?

13. jakso 4.8. Vanhan talon pihapiiri

Vanhan talon pihapiiri Killinkoskella. Siirtolapuutarhurin viettää kesäpäivää Helsingissä. Nuorukaisen pihapuisto Kuivannolla.

14. jakso 11.8. Ruusuretkellä Hämeenkyrössä

Hämeenkyrön kauniissa kulttuurimaisemissa tavataan kahden upean ruusutarhan omistajat ruusuretken merkeissä. Heinäkuun alussa luonto on kauneimmillaan ja pensasruusujen kukinta parhaimmillaan. Maitotilallinen Lauri Korpijaakko kertoo pensasruusujen kasvattamisesta ja Liisa ja Mikko Rajala esittelevät kukoistavaa puutarhaansa ruusuretkeläisille.

Maiseman avaaminen mökkirannalla tai puutarhassa tarkoittaa, että ympäristöstä kannattaa nostaa esiin arvokkaan piirteet: känkkäräiset vanhat puut, avokallio, varvikko, kivet ja muut maisemalliset elementit. Heikki neuvoo, miten luonnonkasvillisuutta harvennetaan, mikä poistetaan ja mitä jätetään. Viikon vieraana on "ekopuutarhuri” Elisa Laine.

15. jakso 18.8. Harrastajavalokuvaajan kotipiha

Harrastajavalokuvaajan puutarhassa korostuvat kauniit yksityiskohdat. Elimäellä sijaitsevan Leena Härkösen tuulisen tilan kasvit ovat vankkajuurisia ja matalia. Ruusulaaksossa kasvaa neidonruusu sekä helenanruusu, joka tuoksuu hunajalle ja mirhalle – parhaimmillaan yksi köynnös tuoksuttaa koko pihan.

Sammaloituva kallio, niitty, perinteinen nurmikko tai maanpeittokasvit voivat luoda puutarhaan vihreää pehmeyttä. Heikki esittelee vaihtoehtoja puutarhan eläviksi pinnoiksi ja antaa perustamis- ja hoito-ohjeet. Viikon vieraana on emeritus ylipuutarhuri Arno Kasvi, jonka tapaamme Turun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa.

16. jakso 25.8. Vanhan talon tomaattitarha

Anne Lehtinen etsi kotia pidemmän aikaa, ja kunnes kaunis vanha hirsitalo vihdoin sattui kohdalle. Puutarhaan rakennettiin komea kasvihuone veljien avustuksella. Nyt sieltä löytyy peräti 31 eri tomaattilajiketta ja hedelmien värit vaihtelevat sinisestä valkoiseen ja vaaleanpunaiseen.

Veistokset tuottavat iloisia yllätyksiä puutarhassa, mutta miten valita materiaalit niin että ovat kestäviä ja huoltovapaita. Heikki neuvoo, mistä puutarhaveistoksen saa hankittua ja kyselee kuvataideopettajalta lisävinkkejä taiteen istuttamisesta puutarhaan. Viikon vieraana on yliopettaja Kaarina Hänninen, perinteisessä puutarhakoulun maisemissa Lepaalla.

17. jakso 1.9. Salainen puutarha

Espoolaisen Maritta Armisen haaveena oli F.H. Burnettin kirjan kaltainen salainen puutarha, ja aika lähellä sellaista jo ollaankin. Pieniä polkuja risteilee kukoistavien kasvien ja kukkaryhmien lomassa, kärhöt kiipeilevät telineissään ja itse tehtyä keramiikkaan on piilotettuna oksille, lehtien alle, kasvien lomaan ja kallion painanteisiin.

Puutarhan valaisussa saa laittaa luovuutensa peliin. Heikki neuvoo, miten luodaan viihtyisä, lähinnä epäsuora valaistus, minkälaisia kohteita ja kohtia kannattaa valaista ja mitä sähköasioita on hyvä miettiä jo etukäteen. Viikon vieraana on puutarhaopettaja Virpi Väre Lepaalla.

Sarjan jaksoja on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2010.

Lisää aiheesta:
Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa
Trendikäs parveke halvalla: unohda perinteiset kesäkukat ja käytä olohuoneesi viherkasveja

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.