Hyppää pääsisältöön

Tyrvään paratiisi ja passio

Taiteilijat Kuutti Lavonen ja Osmo Rauhala tekivät Tyrvään Pyhän Olavin kirkkoon 101 maalausta.
Taiteilija Osmo Rauhala maalasi viiden vuoden ajan alttarikuvia Tyrvään kirkkoon. Taiteilijat Kuutti Lavonen ja Osmo Rauhala tekivät Tyrvään Pyhän Olavin kirkkoon 101 maalausta. yle tv1

TV1 sunnuntaina 15.5.2016 klo 17.10 - 18.00
Yle Areenassa 30 päivää

Taiteilijat Kuutti Lavonen ja Osmo Rauhala maalasivat jälleenrakennettuun Tyrvään Pyhän Olavin kirkkoon viiden vuoden aikana 101 maalausta.

Tehtävään liittyi poikkeuksellisia vaatimuksia. Maalaukset tehtiin lämmittämättömään tilaan ja suoraan puulle. Taiteilijoiden piti myös kehittää oma pohjustus, jolla varmistetaan maalausten pitkä ikä.

Maalaustyöhön mahtui monenlaisia vaiheita, vastoinkäymisiä, onnistumisia, iloja ja suruja. Osmo Rauhala oli sairauden vuoksi puoli vuotta työkyvytön.

Kaksi erilaista taiteilijaa

Samassa tilassa kohtasivat kahden erilaisen taiteilijan taide ja työtapa; Lavosen nopea, figuratiivinen, märkää märille -tyyli ja Rauhalan hidas ja perusteellinen kerros kerrokselta -tyyli.

Rauhala maalasi alttarialueen kuvat, luominen ja paratiisi, sekä saarnastuolin. Lavonen vastasi lehterin peilien maalauksista: apostolit, viimeinen tuomio ja ristintie.

Toimittaja-ohjaaja Pekka Heikkilä kuvasi oman lapsuuden kotikirkkonsa nousun tuhkasta ainutlaatuiseksi kokonaistaideteokseksi.

Ohjelman on tuottanut Kirkon tiedotuskeskus. Dokumentti on esitetty edellisen kerran TV1:llä 2012.