Hyppää pääsisältöön

Vaivaako stressi, verenpaine, väsymys tai viha? Lähde luontoon!

Kuvassa lapsia ja toimittaja luonnossa.
Kuvassa lapsia ja toimittaja luonnossa. Kuva: Puoli seitsemän luonto

Tukimukset osoittavat luonnossa oleilulla olevan runsaasti positiivisia vaikutuksia terveyteen ja hyvinvointiin. Luonnossa ihmisen parasympaattinen hermosto aktivoituu, mikä saa aikaan rentoutumisen. Verenpaineen sekä pulssin on todettu usein laskevan, puolustusjärjestelmän solujen aktivoituvan ja monien negatiivisten tunteiden kuten vihan ja ahdistuksen vähenevän.

Hetkikin helpottaa

Mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta tehdä pitkiä metsäretkiä, myös jo pelkkä piipahdus luonnon keskellä esimerkiksi työ- tai kauppamatkan yhteydessä saa aikaan positiivisia vaikutuksia. Vaikka moni meneekin metsään nimenomaan rauhoittumaan itsekseen, lisää luonnossa oleilu myös sosiaalista hyvinvointia.

Kuvakin auttaa

Jos metsään meno on mahdotonta, voi luonnon positiivisista vaikutuksista nauttia onneksi myös sisätiloissa. Vaikka maksimaaliset terveys- ja hyvinvointihyödyt saavutetaan vain säännöllisillä ja tarpeeksi pitkillä ulko-oleskeluilla, on tutkimuksissa todettu myös pelkkien luontokuvien katselun mm. rauhoittavan mieltä, parantavan keskittymiskykyä ja vähentävän ahdistusta.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän