Hyppää pääsisältöön

Facebook sensuuriskandaalin keskellä – lue kohta kohdalta, mistä on kyse

Kohu jättiyhtiö Facebookin sensuurista ryöppyää kuin lumivyöry.

Toimitusjohtaja Mark Zuckerberg puhuu uuden Messengerin julkistamistilaisuudessa. // Kuva: Facebook

Alkuviikosta "posahti", Facebook on nyt manipulointisyytösten keskellä, ja keskustelu ryöppyää ympäriinsä: millainen on Facebookin valta massojen poliittiseen maailmankuvaan? Miten eettisiä ohjeita oikein noudatetaan ja mistä tapauksessa on oikein kyse?

1. Paljastus

Facebookin entiset työntekijät kertoivat Gizmodo-verkkosivustolle manipuloineensa trendaavien uutisten listaa työntekijöiden poliittisten mieltymysten mukaan. Gizmodon haastateltavien mukaan listaa hallinnoivat uutiskuraattorit, jotka sensuroivat ja manipuloivat listaa niin, että konservatiiveja koskevia uutisia ei päästetty listaukseen vaikka ne algoritmin mukaan olisivat olleet suosittuja.

Tämän lisäksi nimettömien haastateltavien mukaan kuraattoreita ohjeistettiin nostamaan tiettyjä aiheita listalle, vaikka ne eivät trendanneet lainkaan. Tätä tapahtui haastattelun mukaan rutiininomaisesti.

Trending-osio, jota syytökset koskevat, toimii vain englanniksi tietyissä maissa. Kyse ei siis ole Facebookin tavallisesta, Suomessakin näkyvästä uutisvirrasta.

2. Facebook kiistää syytökset

Pian esiin astui Facebookin työntekijä Tom Stocky, joka kertoi hänen tiiminsä olevan vastuussa listauksesta. Stocky kiisti manipulointisyytökset jyrkästi facebook-julkaisussaan ja kertoi, että että kuraattoreiden tehtävä on katsoa, ettei listalle nouse epäluotettavia tai harhaanjohtavia uutisia pelkän algortimin perusteella.

3. Miksi tästä kohistaan?

Facebook itse määrittelee listan muotoutuvan ”aiheista jotka ovat viime aikoina tulleet suosituiksi Facebookissa.” Nyt kuraattorien väitetty sensorimainen toiminta on saanut useat keskustelemaan Facebookin jopa pelottavaksi kuvaillun suuresta vallasta. Tieto on valtaa, ja valta on Facebookin käsissä.

Ihmiset ovat olleet tuohtuneita, sillä trendaavien uutisten on ajateltu muotoutuvan juurikin neutraalisti lukujen ja automaation perusteella. Nyt selvisi, että listan takana ovat ihan tavalliset ihmiset.

4. Mitä tästä puhutaan?

Jotkut eivät näe Facebookin kuraattoreiden käytössä ongelmaa, sillä trollijuttujen ja feikkiuutisten karsinta ei ehkä helposti automaatiolla ja algoritmillä toimi. Mediassa on myös pohdittu, onko ongelma edes paljastus vaan se ettei Facebook myönnä olevansa puolueellinen.

Osa haukkunut Facebookin perustajaa Mark Zuckerbergia ja hänen luomaa palvelua tekopyhäksi: haukkujen mukaan avoimuuden ja yhteydenpidon sijaan Facebookissa rakennetaan kuplia, joihin ihmiset eristäytyvät omaan todellisuuteensa, ja Facebook ruokkii tätä tarjoamalla tietynlaista liberaalia maailmankuvaa.

5. Lisäkysymyksiä pulppuaa: mitä Facebookin sisällä oikein tapahtuu?

Facebookin kiistämisen jälkeen pinnalle pulppuaa yhä lisää kysymyksiä: Keitä nämä kuraattorit ovat? Mitkä ovat nimettömien haastateltavien motiivit? Koskeeko Facebookia eettiset ja toimitukselliset säännöt, ja miksi ei koskisi? Milloin Facebook oikein panostaa enemmän läpinäkyvyyteensä? Miten kaikin tavoin sensuroiminen on vaikuttanut ihmisiin? Facebook on vielä asiasta hiljaa.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun yhtiön nimi ja sana manipulaatio esiintyvät samassa lauseessa. Pari vuotta sitten kuohutti, kun Facebookin uutisvirtaa manipuloitiin käyttäjien tunnetilojen tutkimiseen.

 6. Entä nyt?

Ei tämä ollut vielä tässä. Syytösten, kiistämisen ja vilkkaan uutisoinnin jälkeen senaattikin, eli Yhdysvaltain poliittiset päättäjät, on ilmoittanut haluavansa Zuckerbergilta vastauksia manipulointisyytöksiin liittyen.

Melko selvää on kuitenkin, että Facebookin valtaa ei tulisi vähätellä. Ehkä keskustelu yhtiön poliittisesta agendasta laajemmin tuli kuitenkin tarpeeseen, sillä se vaikuttaa myös Facebookin käyttäjiin.

Lue myös:

Miljoonat ihmiset WhatsApp-pannassa – viestipalvelu suljettiin Brasiliassa 72 tunniksi