Hyppää pääsisältöön

Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaali katsottavissa suorana lähetyksenä

Kuvakollaasi Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaaleille osallistuvista kirjailijoista
Kuvakollaasi Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaaleille osallistuvista kirjailijoista kirjallisuustapahtuma,Helsinki Lit

Helsinki Litissä kirjailija kohtaa kirjailijan. Yle Teema ja Yle Areena näyttävät keskustelut suorana.

Seitsemäntoista kirjailijaa kokoontuu 13.–14. toukokuuta jakamaan ajatuksiaan Savoy-teatterissa Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalilla. Konsepti on yksinkertainen, mutta sen lopputulokset tuskin ovat. Keskustelut eivät ole haastatteluja, eivätkä kirjailijat markkinoi teoksiaan. Sen sijaan he sukeltavat kirjallisuuden maailmaan, ja saamme seurata sitä lähietäisyydeltä.

Helsinki Lit 2016 Teemalla – ohjelma

Kisakatsomo: Festivaaliohjelman tauoilla suorassa lähetyksessä Hanna Kuusela, Juha Itkonen ja Aleksis Salusjärvi.

perjantai 13.5.

17.00 Alkusanat: Philip Teir + Sofi Oksanen
17.10 Sofi Oksanen – Masha Gessen (US)
Putin-kriittiset kirjoittajat puhuvat Venäjän nykytilanteesta. Två Putinkritiska författare om nuläget i Ryssland.
18.00 Tore Renberg (NO) – Philip Teir
Kirjailijat pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan romahduksen partaalla. Om smågangstrar, tonårskärlek och ett nordiskt välfärdssamhälle i kris.
19.10 Rosa Liksom – Mark Levengood (SE)
Ulkopuolisuudesta, kotimaasta, vieraudesta. Om utanförskap, fosterland och grannländer.
19.55 Jonas Hassen Khemiri (SE) – Riikka Pulkkinen
Kenen suulla kirjailijan on lupa puhua? Vem får skriva vad? Hur behandlar man främlingsskap i litteraturen och konsten?
20.45 (Vain Areenassa) Jarl Helleman -palkinnon jako

lauantai 14.5.

11.00 Tommi Kinnunen – Katri Lipson
Kotimaisen kirjakevään tähdet. Två av vårens inhemska författarstjärnor.
11.45 Hannu Väisänen – Hanna Saarikoski
Taiteesta ja Pariisista. Om konst och Paris.
12.30 Sadie Jones – Juha Itkonen
Populaarikulttuuri kulissina kaunokirjallisuudessa. Högt och lågt: när populärkulturen fungerar som fond för litteraturen.
14.15 Sara Stridsberg – Claes Andersson
Mielenterveys ja sen käsittely kirjallisuudessa. Om gränserna mellan normalitet och vansinne.
15.00 Helen Macdonald – Sirpa Kähkönen
Kaksi vahvaa, sydämellä kirjoittavaa kirjailijaa Helsinki Litin lavalla. Om sorg och hur man tar sig ur den, om vilda djur och litteratur.
15.45 Mark Levengood

Toista kertaa järjestettävän kansainvälisen kirjallisuusfestivaalin ohjelmisto koostuu kirjailijoiden ja kirjallisten henkilöiden välisistä keskusteluista ja kohtaamisista. Toukokuussa Savoyn lavalla nähdään ajankohtaiset kansainväliset tähdet Sadie Jones (UK), Helen Macdonald (UK), Jonas Hassen Khemiri (SE), Sara Stridsberg (SE), Mark Levengood (FI/SE) ja Tore Renberg (NO).

Festivaalin juontaa näyttelijä Pekka Strang. Kisakatsomossa keskusteluja taustoittavat ja kommentoivat tutkija, tietokirjailija Hanna Kuusela, kirjailija ja kolumnisti Juha Itkonen toimittaja Aleksis Salusjärven johdolla.

Aitoja kohtaamisia

Maailma on kyllästymispisteessä informaatiosta. Sen sijaan kokemukselle ja kohtaamiselle jää entistä vähemmän tilaa. Kirjallisuuden mahdollisuus synnyttää kielen ja ajattelun tapahtumia on jäänyt taka-alalle.

Ei siis uutuusteosten markkinointia, ei aihevetoista kirjapuhetta, vaan kaksi kirjailijaa toistensa kanssa ja toistensa armoilla. Keskustelujen ideana ja mahdollisuutena on yllätys. Kirjallisuuden vapaus puhutella kuulijoitaan laaja-alaisesti säilyy, ja se voi tarkoittaa myös vastuun siirtämistä kuulijalle. Viime vuonna Peter Høeg sepitti täysin fiktiivisen kertomuksen, joka alkoi erkaantua todellisuudesta salavihkaisesti. Hänen fabuloiva puheryöppynsä yltyi aina absurdeihin mittasuhteisiin saakka, ennen kuin kävi selväksi hänen sekoittavan kirjallisuuden repertoaaria puheeseensa täysin fiktion ehdoilla.

Tänä vuonna kirjallisuuden maailmoja piirretään uusilla kynillä, mutta samoista lähtökohdista. Varmaa on ainoastaan se, että tulemme yllättymään. Tapahtuman paradoksi on siinä, että mikään sekä ei ole että on juuri sitä miltä se näyttää. Vastuu on yhtä lailla sekä kirjailijalla että kuulijalla.

Tapahtumaa voit seurata myös Helsinki Lit 2016 tapahtumasivulta.

Helsinki Litin omat sivut

Kommentit
 • "Meitä brutaaleja kirjailijoita on aika vähän", sanoo Rosa Liksom – ja nauraa

  Ihminen kiinnostaa mua todella paljon

  Ylitornialaisen perheen kuopus kasvoi kasvattamatta, ja kasvoi hyvin. Hänestä tuli palkittu kirjailija, kuvataiteilija, elokuvantekijä ja kunniatohtori, joka harrastaa purjehdusta, hiihtoa, retkiä ja junia. Rosa Liksom on maailmankansalainen. Hän on kiertänyt maailmaa nuoresta tytöstä. Yksi kirjailijanuran käännekohdista oli Finlandia-palkinto vuonna 2011.

 • Avaruusromua: Meri on vapauden symboli

  Metalliset kuulat ovat muistoja menneistä kokemuksista.

  Meren aallot lupaavat vaihtelua elämään. Ne lupaavat uusia asioita. Näin kertoo eräs unikirja meren symboliikasta. Metalli puolestaan symboloi unessa lujuutta ja päättäväisyyttä. Metalliset kuulat ovat muistoja menneistä kokemuksista, kertoo toinen kirja. Jokainen ihminen näkee vähintään kolme unta joka yö, sanovat unitutkijat. Kaikki näkevät unia, mutta kaikki eivät niitä muista. Unet puhuvat meille kuvin ja symbolein. Ja unet voivat myös muuttua musiikiksi. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Arkielämän taistelusignaalit eivät anna meille rauhaa

  Pitkien vapaiden jälkeen moni kokee arjen taisteluna.

  Vanhoissa lännenelokuvissa saapuvan ratsuväen tunnusmerkki oli signaalitorvi, mutta nykyajan soturin ympärillä on paljon erilaisia signaaleja varoittamassa ja ohjaamassa.

 • Avaruusromua: Muuttaako kulttuuri koneita vai koneet kulttuuria?

  Uudet laitteet vaativat käyttäjiltään uusia asioita.

  Nykyinen tekniikka vaatii käyttäjältään enemmänkin tietoa kuin taitoa. Tietoa siitä, mitä täytyy tehdä ja missä järjestyksessä. Uudet laitteet vaativat käyttäjiltään uusia asioita, uudenlaista osaamista. Kun taito korvautuu tiedolla, meidän suhteemme tekniikkaan muuttuu. Pelkän käytön osaaminen ei ole lainkaan yhtä hauskaa kuin tekeminen, kirjoittaa professori Timo Airaksinen. Avaruusromussa kuunnellaan poimintoja vuoden 2019 ulkomaisesta musiikista. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • "Meitä brutaaleja kirjailijoita on aika vähän", sanoo Rosa Liksom – ja nauraa

  Ihminen kiinnostaa mua todella paljon

  Ylitornialaisen perheen kuopus kasvoi kasvattamatta, ja kasvoi hyvin. Hänestä tuli palkittu kirjailija, kuvataiteilija, elokuvantekijä ja kunniatohtori, joka harrastaa purjehdusta, hiihtoa, retkiä ja junia. Rosa Liksom on maailmankansalainen. Hän on kiertänyt maailmaa nuoresta tytöstä. Yksi kirjailijanuran käännekohdista oli Finlandia-palkinto vuonna 2011.

 • Avaruusromua: Meri on vapauden symboli

  Metalliset kuulat ovat muistoja menneistä kokemuksista.

  Meren aallot lupaavat vaihtelua elämään. Ne lupaavat uusia asioita. Näin kertoo eräs unikirja meren symboliikasta. Metalli puolestaan symboloi unessa lujuutta ja päättäväisyyttä. Metalliset kuulat ovat muistoja menneistä kokemuksista, kertoo toinen kirja. Jokainen ihminen näkee vähintään kolme unta joka yö, sanovat unitutkijat. Kaikki näkevät unia, mutta kaikki eivät niitä muista. Unet puhuvat meille kuvin ja symbolein. Ja unet voivat myös muuttua musiikiksi. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Arkielämän taistelusignaalit eivät anna meille rauhaa

  Pitkien vapaiden jälkeen moni kokee arjen taisteluna.

  Vanhoissa lännenelokuvissa saapuvan ratsuväen tunnusmerkki oli signaalitorvi, mutta nykyajan soturin ympärillä on paljon erilaisia signaaleja varoittamassa ja ohjaamassa.

 • "Mun kädet tärisi ja sydän hakkas" – Egenlandin juontajien chätti paljastaa, mitä uusista kotimaan matkakohteista jäi mieleen

  Erilaisten matkakohteiden Egenland 5.1.2020 Areenassa.

  Luola Turun keskustassa, seinäkiipeilyä Vaasan vanhassa vesitornissa, burleskia Rovaniemellä ja suolentiksen MM-kisat. Egenlandin juontajat Hannamari Hoikkala ja Nicke Aldén ovat matkustaneet yleisön vinkkien perässä yli 100 erikoiseen paikkaan Suomessa. He laittavat itsensä likoon kolmannen kauden uusissa kohteissa. Mutta mitä he chättäävät kuvausten jälkeen?

 • Tekstiilitaiteilija Anna Maija Aarras: "Neulalla ja langalla voi luoda taidetta."

  Astma haastanut tekstiilitaiteilijan tekemisiä läpi elämän.

  Pitkän uran tekstiilitaiteilijan kapealla polulla kulkenut Aarras on rakastanut työtään intohimoisesti, vaikka astma on läpi elämän yrittänyt lannistaa ja rajoittaa taiteen tekemistä. Taide ja kiinnostus uuteen ovat kuljettaneet taiteilijaa niin Euroopan kuin Aasiankin maissa.

 • Avaruusromua: Muuttaako kulttuuri koneita vai koneet kulttuuria?

  Uudet laitteet vaativat käyttäjiltään uusia asioita.

  Nykyinen tekniikka vaatii käyttäjältään enemmänkin tietoa kuin taitoa. Tietoa siitä, mitä täytyy tehdä ja missä järjestyksessä. Uudet laitteet vaativat käyttäjiltään uusia asioita, uudenlaista osaamista. Kun taito korvautuu tiedolla, meidän suhteemme tekniikkaan muuttuu. Pelkän käytön osaaminen ei ole lainkaan yhtä hauskaa kuin tekeminen, kirjoittaa professori Timo Airaksinen. Avaruusromussa kuunnellaan poimintoja vuoden 2019 ulkomaisesta musiikista. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Mitä opit maailmalla? Kulttuurin kosmopoliittien tarinat koskettavat

  Mitä olet maailmalla oivaltanut?

  Where are you based, eli missä tukikohtasi on, kysyy taiteilija toiselta maailmalla. Kulttuurin tekijöiden tapa olla kansainvälinen on muuttumassa. Minna Joenniemi kysyy, millaisia tarinoita ja oivalluksia maailmankansalaiset tuovat kotiin tuliaisina.

 • Avaruusromua: Onko kaikki helppoa, kun meillä on koneet?

  Ne laskevat, ajattelevat ja muistavat meidän puolestamme.

  Me ajattelemme helposti kaiken tekemisen olevan nykyään helppoa, koska meillä on koneet ja laitteet apunamme. Kaikki on vaivatonta, kun koneet tekevät asiat meidän puolestamme. Ne laskevat, ajattelevat ja muistavat meidän puolestamme. Professori Timo Airaksinen kirjoittaa, että moderni maailma vaatii tosiasiassa aivan yhtä paljon taitoa kuin perinteinenkin maailma alkeellisine välineineen. Avaruusromussa kuunnellaan poimintoja vuoden 2019 kotimaisesta musiikista. Toimittajana Jukka Mikkola.