Hyppää pääsisältöön

Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaali katsottavissa suorana lähetyksenä

Kuvakollaasi Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaaleille osallistuvista kirjailijoista
Kuvakollaasi Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaaleille osallistuvista kirjailijoista kirjallisuustapahtuma,Helsinki Lit

Helsinki Litissä kirjailija kohtaa kirjailijan. Yle Teema ja Yle Areena näyttävät keskustelut suorana.

Seitsemäntoista kirjailijaa kokoontuu 13.–14. toukokuuta jakamaan ajatuksiaan Savoy-teatterissa Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalilla. Konsepti on yksinkertainen, mutta sen lopputulokset tuskin ovat. Keskustelut eivät ole haastatteluja, eivätkä kirjailijat markkinoi teoksiaan. Sen sijaan he sukeltavat kirjallisuuden maailmaan, ja saamme seurata sitä lähietäisyydeltä.

Helsinki Lit 2016 Teemalla – ohjelma

Kisakatsomo: Festivaaliohjelman tauoilla suorassa lähetyksessä Hanna Kuusela, Juha Itkonen ja Aleksis Salusjärvi.

perjantai 13.5.

17.00 Alkusanat: Philip Teir + Sofi Oksanen
17.10 Sofi Oksanen – Masha Gessen (US)
Putin-kriittiset kirjoittajat puhuvat Venäjän nykytilanteesta. Två Putinkritiska författare om nuläget i Ryssland.
18.00 Tore Renberg (NO) – Philip Teir
Kirjailijat pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan romahduksen partaalla. Om smågangstrar, tonårskärlek och ett nordiskt välfärdssamhälle i kris.
19.10 Rosa Liksom – Mark Levengood (SE)
Ulkopuolisuudesta, kotimaasta, vieraudesta. Om utanförskap, fosterland och grannländer.
19.55 Jonas Hassen Khemiri (SE) – Riikka Pulkkinen
Kenen suulla kirjailijan on lupa puhua? Vem får skriva vad? Hur behandlar man främlingsskap i litteraturen och konsten?
20.45 (Vain Areenassa) Jarl Helleman -palkinnon jako

lauantai 14.5.

11.00 Tommi Kinnunen – Katri Lipson
Kotimaisen kirjakevään tähdet. Två av vårens inhemska författarstjärnor.
11.45 Hannu Väisänen – Hanna Saarikoski
Taiteesta ja Pariisista. Om konst och Paris.
12.30 Sadie Jones – Juha Itkonen
Populaarikulttuuri kulissina kaunokirjallisuudessa. Högt och lågt: när populärkulturen fungerar som fond för litteraturen.
14.15 Sara Stridsberg – Claes Andersson
Mielenterveys ja sen käsittely kirjallisuudessa. Om gränserna mellan normalitet och vansinne.
15.00 Helen Macdonald – Sirpa Kähkönen
Kaksi vahvaa, sydämellä kirjoittavaa kirjailijaa Helsinki Litin lavalla. Om sorg och hur man tar sig ur den, om vilda djur och litteratur.
15.45 Mark Levengood

Toista kertaa järjestettävän kansainvälisen kirjallisuusfestivaalin ohjelmisto koostuu kirjailijoiden ja kirjallisten henkilöiden välisistä keskusteluista ja kohtaamisista. Toukokuussa Savoyn lavalla nähdään ajankohtaiset kansainväliset tähdet Sadie Jones (UK), Helen Macdonald (UK), Jonas Hassen Khemiri (SE), Sara Stridsberg (SE), Mark Levengood (FI/SE) ja Tore Renberg (NO).

Festivaalin juontaa näyttelijä Pekka Strang. Kisakatsomossa keskusteluja taustoittavat ja kommentoivat tutkija, tietokirjailija Hanna Kuusela, kirjailija ja kolumnisti Juha Itkonen toimittaja Aleksis Salusjärven johdolla.

Aitoja kohtaamisia

Maailma on kyllästymispisteessä informaatiosta. Sen sijaan kokemukselle ja kohtaamiselle jää entistä vähemmän tilaa. Kirjallisuuden mahdollisuus synnyttää kielen ja ajattelun tapahtumia on jäänyt taka-alalle.

Ei siis uutuusteosten markkinointia, ei aihevetoista kirjapuhetta, vaan kaksi kirjailijaa toistensa kanssa ja toistensa armoilla. Keskustelujen ideana ja mahdollisuutena on yllätys. Kirjallisuuden vapaus puhutella kuulijoitaan laaja-alaisesti säilyy, ja se voi tarkoittaa myös vastuun siirtämistä kuulijalle. Viime vuonna Peter Høeg sepitti täysin fiktiivisen kertomuksen, joka alkoi erkaantua todellisuudesta salavihkaisesti. Hänen fabuloiva puheryöppynsä yltyi aina absurdeihin mittasuhteisiin saakka, ennen kuin kävi selväksi hänen sekoittavan kirjallisuuden repertoaaria puheeseensa täysin fiktion ehdoilla.

Tänä vuonna kirjallisuuden maailmoja piirretään uusilla kynillä, mutta samoista lähtökohdista. Varmaa on ainoastaan se, että tulemme yllättymään. Tapahtuman paradoksi on siinä, että mikään sekä ei ole että on juuri sitä miltä se näyttää. Vastuu on yhtä lailla sekä kirjailijalla että kuulijalla.

Tapahtumaa voit seurata myös Helsinki Lit 2016 tapahtumasivulta.

Helsinki Litin omat sivut

Kommentit
 • Avaruusromua: Jättimainen harppaus

  Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi.

  Puoli vuosisataa sitten Apollo 11 -lennon komentaja, yhdysvaltalainen astronautti Neil Armstrong astui Kuun pinnalle vasemmalla jalallaan ja lausui ne legendaariset sanat. Kuussa ei ole käyty 47 vuoteen, mutta nyt Kuu taas kiinnostaa. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan pääjohtaja Jim Bridenstine on puhunut julkisesti miehitettyjen kuulentojen jatkamisesta. Hän sanoo, että tällä kerralla Kuuhun ei mennä vain jättämään lippuja ja jalanjälkiä ja tulla saman tien takaisin. Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kohta salamoi ja ukkostaa! – meteorologi Seija Paasosella on kyky kertoa taulujen säätiloista

  Maalausten taivaissa näkyy oikea sää – vai näkyykö?

  Mitä maalausten maailmasta löytyykään, kun alkaa rohkeasti tutkia niitä epätyypillisestä näkökulmasta! #taiteilijoidentaivaat Kun antaa jollekin pikkusormen, se vie – ainakin melkein – koko käden. Herätin henkiin yli 30 vuoden takaisen päähänpistoni tutkia maalausten pilviä ja säitä. Heittäydyin taiteilijoiden taivaiden, kankaille luotujen säiden, sateiden, ukkosten ja myrskyjen maailmaan.

 • Avaruusromua: Tangerine Dream ja pari ongelmaa Lontoossa

  Mitä tapahtui kun Tangerine Dream meni Lontooseen?

  Edgar Froese istuu aamiaisella Hyde Park -hotellissa Lontoossa. On lokakuu 1974. Hänen edessään on muroja, munakasta, appelsiinimehua, kahvia ja pari ongelmaa. Hänen yhtyeensä Tangerine Dream on juuri saapunut kaupunkiin, aloittaakseen sieltä ensimmäisen Iso-Britannian kiertueensa. Kiertueen avauskonsertti on maineikkaassa Rainbow-teatterissa, jonka lämpötila on seitsemän celsiusastetta. Lisäksi savukoneen käyttö on salissa kielletty. Itse asiassa koko kiertue on vaarassa. Mikä neuvoksi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Nojatuolimatka Kanadaan – aina ei tarvitse mennä paikan päälle

  Nojatuolimatkailu avartaa mieltä ja säästää luontoa

  On mahtavaa saapua uuteen maahan ja kaupunkiin ja kävellä sisään vieraaseen kulttuuriin. Aistit terävöityvät ja arkiset huolet haihtuvat, kun ennennäkemättömät maisemat avautuvat eteen. Hetken ajan tuntuu, että on aivan irrallaan arkitodellisuudesta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Avaruusromua: Jättimainen harppaus

  Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi.

  Puoli vuosisataa sitten Apollo 11 -lennon komentaja, yhdysvaltalainen astronautti Neil Armstrong astui Kuun pinnalle vasemmalla jalallaan ja lausui ne legendaariset sanat. Kuussa ei ole käyty 47 vuoteen, mutta nyt Kuu taas kiinnostaa. Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan pääjohtaja Jim Bridenstine on puhunut julkisesti miehitettyjen kuulentojen jatkamisesta. Hän sanoo, että tällä kerralla Kuuhun ei mennä vain jättämään lippuja ja jalanjälkiä ja tulla saman tien takaisin. Nyt on tarkoitus jäädä Kuuhun pysyvästi. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kohta salamoi ja ukkostaa! – meteorologi Seija Paasosella on kyky kertoa taulujen säätiloista

  Maalausten taivaissa näkyy oikea sää – vai näkyykö?

  Mitä maalausten maailmasta löytyykään, kun alkaa rohkeasti tutkia niitä epätyypillisestä näkökulmasta! #taiteilijoidentaivaat Kun antaa jollekin pikkusormen, se vie – ainakin melkein – koko käden. Herätin henkiin yli 30 vuoden takaisen päähänpistoni tutkia maalausten pilviä ja säitä. Heittäydyin taiteilijoiden taivaiden, kankaille luotujen säiden, sateiden, ukkosten ja myrskyjen maailmaan.

 • Avaruusromua: Tangerine Dream ja pari ongelmaa Lontoossa

  Mitä tapahtui kun Tangerine Dream meni Lontooseen?

  Edgar Froese istuu aamiaisella Hyde Park -hotellissa Lontoossa. On lokakuu 1974. Hänen edessään on muroja, munakasta, appelsiinimehua, kahvia ja pari ongelmaa. Hänen yhtyeensä Tangerine Dream on juuri saapunut kaupunkiin, aloittaakseen sieltä ensimmäisen Iso-Britannian kiertueensa. Kiertueen avauskonsertti on maineikkaassa Rainbow-teatterissa, jonka lämpötila on seitsemän celsiusastetta. Lisäksi savukoneen käyttö on salissa kielletty. Itse asiassa koko kiertue on vaarassa. Mikä neuvoksi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Nojatuolimatka Kanadaan – aina ei tarvitse mennä paikan päälle

  Nojatuolimatkailu avartaa mieltä ja säästää luontoa

  On mahtavaa saapua uuteen maahan ja kaupunkiin ja kävellä sisään vieraaseen kulttuuriin. Aistit terävöityvät ja arkiset huolet haihtuvat, kun ennennäkemättömät maisemat avautuvat eteen. Hetken ajan tuntuu, että on aivan irrallaan arkitodellisuudesta.

 • Jättiläisaskeleet etsii ihmisiä ja maailmaa jazzin klassikkolevyjen takaa

  Jazzmusiikki kuljettaa mietteitä uusiin suuntiin.

  Viime vuoden lokakuussa etsin työhuoneellani musiikkia työntekoni taustalle. Kuulun siihen puolikkaaseen ihmiskuntaa, joka pitää musiikin kuuntelusta lukemisen tai työnteon taustalla. Mutta kun työssäni käytän sanoja, etenkin suomeksi lauletun musiikin kuunteleminen on aivan mahdotonta.

 • Painettu runo on vääjäämättä myös kuva, toteaa Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja, runoilija Anja Erämaja

  Anja Erämajan puhe Kajaanin Runoviikolla.

  Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja Anja Erämajan puhe palkintojenjakotilaisuudessa Kajaanin Runoviikolla 2019. Merkillinen talvi ja kevät, niin paljon kirjapaketteja. Niin monta maailmaa ja tapaa sanansa asettaa. Ja tämä mahdoton tehtävä, oli otettava kantaa, valittava. Oli kestettävä se, että valitsemalla yhden jättää toisen valitsematta.

 • Avaruusromua: Löylyn hengessä!

  Löylyssä on voimaa, henkeä ja sielua.

  Mikael Agricola käytti sanaa "löyly" jo 475 vuotta sitten. Löyly on sanana ja käsitteenä sitäkin vanhempi. Löyly-sana tulee kaukaa, ajalta jolloin saunatkaan eivät olleet sellaisia kuin nykyisin. Vanhimmat saunat olivat maakuoppia, joiden kattona oli eläimen nahka. Alun perin löyly ei tarkoittanut vain saunan kiukaan sihahtelua ja kuumaa vesihöyryä. Löyly tarkoitti henkeä, henkäystä tai sielua. Eikä se ollut sattumaa. Löylyssä on edelleen voimaa, henkeä ja sielua, kuten suomalaisessa musiikissakin. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Suomi vs USA – Viisi havaintoa stand up -keikoilta koomikon näkökulmasta

  Millainen on stand up -scene Yhdysvalloissa?

  ”Stand up ei toimi Suomessa” on vuosikymmeniä toisteltu hokema, jota kuulee edelleen. Yleensä niiden suusta, jotka eivät käy katsomassa stand up -keikkoja. Mutta mikä on sitten paremmin lajin syntysijoilla Yhdysvalloissa? Stand up -koomikko Kaisa Pylkkänen teki kiertueen USA:n länsirannikon komediaklubeilla ja yllättyi.

 • Teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom: Ooppera on lapsen näkökulmasta äärimmäisen tylsää

  Taiteilijaperheen esikoinen kasvoi johtajaksi.

  Oopperan maailmassa ja sen taikapiirin keskellä kasvanut teatteri- ja oopperaohjaaja Erik Söderblom on aina ollut rohkea mielipiteissään. Elämänintoa ja uteliaisuutta riittää edelleen kuin kaksikymppisellä, vaikka nuorekas boheemi olemus kätkeekin jo kuusikymppisen. Teattereita, oopperoita ja festivaaleja johtanut Erik Söderblom on monien visioiden mies.

 • Avaruusromua: Mistä se tuli?

  Mistä tuli ajatus?

  Mistä tuli ajatus? Tätä pohtii historiantutkija, professori Yuval Noah Harari. Hän muistuttaa meitä siitä, että me emme hallitse ulkopuolellamme olevaa maailmaa. Hän toteaa, että me emme myöskään hallitse sitä, mikä tapahtuu ruumiimme sisällä. Me emme myöskään hallitse omia aivojamme, hän sanoo ja huomauttaa, että tämän kaiken ymmärtäminen voi auttaa meitä. Miten tämä liittyy taiteelliseen luomiseen? Liittyykö tämä musiikkiin? Toimittajana Jukka Mikkola.