Hyppää pääsisältöön

"Jokavuotinen pudotuskilpailu stressaa lapsia ja vanhempia"

Futismutsi Espanjassa kertoo miten kovaa kilpailu on: "Voit olla kuka tahansa tai et kukaan. Voit olla lahjakas tai et, ja silti kysymättä mitään sinut voidaan laittaa rinkiin istumaan ja tiukkailmeinen mies voi osoittaa sinua sormella. Selittämättä millään tavalla, ilman sanoja, sormi osoittaa ettet ole tervetullut tähän yhteisöön."

Nouse ylös ja kävele ulos portista kohti seuraavaa seuraa. Andalusialainen try out -pudotuskilpailu on pahimmillaan juuri tätä. Parhaimmillaankin se on raskasta ja stressaavaa pitkän kauden päätteeksi. Joka viikko mennään uuteen seuraan ja katsotaan onko se sopiva.

Kausi päättyy Eetun joukkueen, miesten Tercera Divisiónin, osalta ensi viikonloppuna. Vielä pitkälle syksyyn liikehdintä eri seurojen välillä jatkuu vilkkaana.

Pretemporada eli preseason alkaa lyhyen tauon jälkeen yleensä heinäkuun lopussa täysillä hurjassa helteessä mitään armoa tuntematta. Viime kaudella Alhaurín de la Torressa treenattiin pahimmillaan +42 asteen lämpötilassa. Ja lukemat on mitattu varjossa.

Eetu penkillä oranssi paita
Eetu oranssissa paidassa testikauden aikana. Eetu penkillä oranssi paita Kuva: Yle futisvanhemmat

Viimeisiä pelejä pelattaessa ajatukset ovat jo seuraavassa kaudessa. Kausi on Espanjassa pitkä ja pelejä on pelattu lähes joka viikonloppu koko talven. Väsymys ja hermostuneisuus näkyy kaikissa ja kaikessa. Viimeiset ja tavallaan merkityksettömät pelit pitää vielä hoitaa alta pois, vaikka ajatukset ovatkin jo tulevassa. Valmentajat, pelaajat, vanhemmat, kaikki kentillä olevat ovat valppaina ja spekuloivat kuka pelaa missäkin seuraavalla kaudella.

Kysyin ihan suoraan agentilta mikä on se summa, jolla joku voisi ostaa pelipaikan lapselleen: tuhat euroa.

Puhelimet piippaavat ahkerasti ja pelaajien perään kysellään. Kilpajuoksu on julistettu alkaneeksi. Se, joka parhaiten kilpailussa menestyy, ei ole aina se paras juoksija. Suhteet, ikä, syntyperä, pituus ja muut ominaisuudet ratkaisevat lahjakkuuden ohella.

Ja kyllä, rahallakin on joskus ratkaiseva vaikutus. Kysyin kerran ihan suoraan espanjalaiselta valmentaja/pelaaja-­agentilta mikä on se summa, jolla joku voisi ostaa pelipaikan lapselleen. Hän vastasi epäröimättä ja välittömästi: tuhat euroa.

Suomalainen junnufutaaja Espanjassa on nyt huomioitu ja hänestä puhutaan.

Katsomossakin tunnelma on välillä kireä, kun vanhemmat jännittävät lastensa onnistumista testeissä. Try out ­-kausi on raskasta kaikille osapuolille. Tällä kertaa Eetu ei lähde kilpailuun mukaan vaan odottelee puhelimen piippauksia ja miettii rauhassa.

Suomalainen junnufutaaja Espanjassa on nyt huomioitu ja hänestä puhutaan. Pää kylmänä ja jalat maassa on mietittävä, mikä on parasta juuri tällä hetkellä juuri tälle futarille. Puhelin on jo piipannut.

Käytyään läpi tällaisen prosessin useampaan kertaan, futari on taatusti oppinut arvostamaan jokaista tilannetta arvokkaana tilaisuutena näyttää osaamistaan. Jokainen joukkueen treeneissä hyvin torjuttu pallo tai suoraan pelaajan jalkaan avattu pallo, on hän tavaramerkkinsä ja näyttömahdollisuus. Tärkeimpänä oppina takaraivossaan tämä tieto: “Hoida homma niin, että nimi jää mieleen.”

Missä tahansa maalivahti pelaa tai treenaa, hän on itsensä paras käyntikortti. Kausi pakettiin ja uutta kohti. Nos vemos!

Susan Wicklund

LUE myös muut Futismutsi Espanjassa -tekstit:

- "Espanjassa olen futismutsina pulassa - jatkuvaa prässiä ja puolustusta!"
- "Toteutin unelmani - asun Espanjassa futismutsina"
- "Potkut tuli joukkueesta – kun ei puhu tarpeeksi espanjaa"
- "Rasismia Espanjan kentillä - poikani henkeä uhattiin!"
- "Huutelut ja tappelut loppuvat aina välittömästi poliisien tuloon"
- "Voiko futarilla olla muuta elämää kuin jalkapallo"

LUE miten Susanista tuli Futismutsi Espanjassa: "Kaikki on mahdollista meille suomalaisillekin"

KATSO Futisvanhemmat-sarja Yle Areenasta - jaksot tiistaisin myös TV1:llä klo 20:

SEURAA Futisvanhemmat-sarjan henkilöitä Facebookissa ja osallistu keskusteluun.

 • "Halusin antaa Eetulle mahdollisuuden palata Suomeen"

  Futismutsi tarjosi pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen.

  Futismutsi Espanjassa Susan Wicklund ei halunnut olla tiikerivanhempi. Espanjan stressaava jalkapallokulttuuri sai hänet miettimään poikansa Eetun elämää, ja hän päätti tarjota pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen. Poika kokeili treenejä suomalaisessa seurassa, ja sai tehdä itse päätöksensä. Mitä poika valitsi? Ja miltä se tuntui äidistä?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Futisvanhemmat

 • "Halusin antaa Eetulle mahdollisuuden palata Suomeen"

  Futismutsi tarjosi pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen.

  Futismutsi Espanjassa Susan Wicklund ei halunnut olla tiikerivanhempi. Espanjan stressaava jalkapallokulttuuri sai hänet miettimään poikansa Eetun elämää, ja hän päätti tarjota pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen. Poika kokeili treenejä suomalaisessa seurassa, ja sai tehdä itse päätöksensä. Mitä poika valitsi? Ja miltä se tuntui äidistä?

 • Tutkija Berg: "Sosiaaliset jalat ohjaavat harrastuksia"

  Tutkija Päivi Berg tutkii mikä vetää nuoret harrastuksiin.

  "Valtaosalle tutkimistani tytöistä ja pojista merkittävää liikuntaharrastamisen aloittamisessa oli, että kaveri oli houkutellut heidät mukaan: sosiaaliset jalat olivat vetäneet heidän harrastuksen pariin." Tutkija Päivi Berg kirjoittaa siitä mikä vetää nuoret harrastusten pariin.

 • Atik: "Jalkapallo on opettanut ymmärtämään erilaisuutta"

  Futista pääsarjatasolla kolmessa sukupolvessa.

  Atik Ismail on nähnyt vuosikymmeniä futismaailmaa: "Jalkapallo on opettanut minulle yhteisöllisyyttä, oikean ja väärän, hyvän ja pahan erottamista toisistaan." Atik kirjoittaa muistojaan ja kertoo niistä kahdella videolla.

 • "Jokavuotinen pudotuskilpailu stressaa lapsia ja vanhempia"

  Futismutsi Espanjassa kertoo miten joukkueisiin karsitaan.

  Joka vuosi espanjalaisjoukkueisiin pyritään uudestaan ja paikoista kilpaillaan verisesti: "Selittämättä millään tavalla, ilman sanoja, sormi osoittaa ettet ole tervetullut tähän yhteisöön."

 • Tässä Ojaloiden sukusalaisuus: mokkapalojen resepti!

  Lisää oma reseptisi kommentteihin :)

  Futisvanhempien Vierumäen turnauksen kioskivastaavat, Ojalat, leipovat suussa sulavia mokkapaloja. Ja kauppa käy erinomaisesti. Nyt Kati Ojala paljastaa tähän asti suvussa kulkeneen salaisen reseptin! Sarjan kaikki jaksot Yle Areenassa ja tiistaisin TV1:llä klo 20.

 • "Voiko futarilla olla muuta elämää kuin jalkapallo"

  Futismutsi Espanjassa vertailee Suomea ja Espanjaa.

  Futismutsi Espanjassa yrittää löytää tasapainon: "Eetu pelaa futista tavoitteenaan ammattilaisuus. Aika ajoin noin korkealle asetettu tavoite saa pelaajan hermot ja voimavarat koetukselle. Silloin on vanhempien tehtävä muistuttaa siitä ettei jalkapallo ole ihan niin vakava asia kuin se välillä tuntuisi olevan."

 • Tutkija Berg: "Äidit leipovat mokkapaloja, isät valmentavat"

  Tutkija Päivi Berg pohtii vanhempien roolia junnu-urheilussa

  Tutkija Päivi Berg pohtii vanhempien sukupuolirooleja junnu-urheilun seuratoiminnassa. "Oletko koskaan tullut ajatelleeksi sitä, miksi lähes aina on niin, että poikia valmentaa mies ja tyttöjä nainen tai mies? Entä oletko junioritapahtumissa nähnyt pelkästään isien pyörittämää buffettia, ellei ole kysymys makkarakojusta?"

 • Juha Itkonen: Vanhemmat eivät voi valita lapsensa harrastusta

  Kirjailija Itkonen on tyytyväinen tanssivanhempi.

  Kirjailija Juha Itkonen kadehtii futiskulttuuriin kasvaneita äijiä, mutta antaa lapsilleen vapauden valita: "Poikani on innostunut. Hän oppii. Se on kaikkein tärkeintä, paljon tärkeämpää kuin se, olenko minä futisvanhempi vai tanssivanhempi."