Hyppää pääsisältöön

Maailmanmusiikkilista World Music Charts Europe juhlii 25 vuottaan

Bombino
Saharan Hendrix Bombino esiintyy Helsingissä 29.5. Bombino Kuva: Foto: Marije Kuiper etnoilta,Bombino

Maailmanmusiikkibuumin aikana toukokuussa 1991 Berliinissä alettiin ynnätä yhteen Euroopan radiotoimittajien kuukausittaisia world music -albumisoittoja. Tämä alan merkittävin lista ilmestyy edelleen joka kuukauden ensimmäisenä päivänä saksalaisella täsmällisyydellä. Toukokuun WMCE-lista on neljännesvuosisatajuhlalista.

Juhlalistaa hallitsee Afrikka, mutta Top-kymppiin mahtuu artisteja monelta mantereelta, Turkista, Irlannista, Tuvasta, Haitista ja Puolasta. Värttinän Viena on sijalla 14 ja uusi tulokas, Timo Alakotilan Piano-albumi sijalla 17.

1. Abbar El Hamada - Aziza Brahim, Länsi-Sahara

(Edellinen sijoitus listalla: 1)

Aziza Brahim on Länsi-Saharan konfliktin omatunto, pakolaisleireillä varttunut laulaja. Uusi levy Abbar el Hamada (Kiviaavikon yli) kuvaa saharalaisten maisemaa, ulkoista ja sisäistä. Paikalliset käyttävät asuinseudustaan sanoja Pirun puutarha. Calles de Dajla -videokappale on saanut innoituksensa rannikkokaupungin kaduista. Aziza Brahimin toissavuotinen Soutak-albumi oli varsinainen läpimurto, Euroopan radioiden maailmanmusiikkiohjelmien koko vuoden soitetuin levy. Siksi Aziza nähtiin meilläkin viime kesän Maailma kylässä –festivaaleilla.

2. Azel - Bombino, Niger

(Edellinen sijoitus listalla: 21)

Sahara-bluesin johtohahmoksi noussut, alueen alkuperäisasukkaisiin tuaregeihin lukeutuva kitaristi-laulaja Bombino saapuu Suomeen toukokuun viimeisenä viikonloppuna Maailma kylässä –festivaaleille Helsingin Kaisaniemen puistoon. Bombino, oikealta nimeltään Omar Moctar on uusi kitarasankari, kehuu Rolling Stone –lehti. Vaikka Bombino tunnetaan sähkökitaristina, Saharan Hendrixinä, tällä videolla nähdään uuden Azel (Puun juuret) -albumin akustinen kappale Inar (Jos vain tietäisit rakkauteni vahvuuden sinua kohtaan).

3. Konono No.1 Meets Batida - Konono No.1, Kongon demokraattinen tasavalta/Portugali

(Edellinen sijoitus listalla: 4)

Kongon pääkaupungissa Kinshasassa on jo pitkään muovannut särisevää ja pörisevää viidakko-teknoaan Konono No 1 –yhtye . Sen tavaramerkki on sähköistetyt peukalopianot. Äänenvahvistus hoidetaan käytetyillä auton varaosien ja megafonien avulla. Listalevynsä Konono No.1 on äänittänyt angolalais-portugalilaisen muusikko-tuottajan Batidan autotallissa Lissabonissa. Nlele Kalusimbiko -kappaleen videolla voi katsastaa paitsi kongolaista ruoanlaittoa, myös peukalopianoja täydessä touhussa keikalla.

4. Né So - Rokia Traoré, Mali

(Edellinen sijoitus listalla: 2)

Malilaisen sielukkaan Rokia Traorén järjestyksessä kuudes albumi Né So on kevään tapauksia. Bambarankielinen otsikko tarkoittaa kotia. Meditatiiviset afro-folk-laulut peilaavat laulajan omakohtaista identiteettiä sodan jaloista paetessa - ja kodin olemusta fyysisesti ja psyykkisesti. Diplomaatin tyttärenä Rokia Traoré toki on tottunut matkustamaan pienestä pitäen. Videolla nähdään levyn kappale Ilé (Sinä siellä).

5. Kobani - Ferhat Tunç, Turkki

(Edellinen sijoitus listalla: 7)

Turkin kurdi Ferhat Tunç taitaa olla piikki Turkin poliittisen johdon persuksissa. Oikeudessa tämä pitkän linjan kantaaottava laulaja on saanut vastata suorapuheisuudestaan useasti. Albumin nimi Kobani symboloi kurdien menestystä taistelussa ISIS:iä vastaan. Levy on tuotettu Norjassa ja äänitetty Istanbulissa ja Oslossa. Yhdellä kappaleella duettokumppanina on kuulu norjansaamelainen Mari Boine. Albumin teaser-videokokoelmalla tekijä esittää pätkiä albumin lauluista.

6. II - The Gloaming, Irlanti

(Edellinen sijoitus listalla: 8)

Vihreän saaren uudeksi ilmiöksi on noussut The Gloaming. Perinnettä tuoreella tavalla on yhtyeen resepti. Toissa vuonna viisikko julkaisi debyyttilevynsä. Sillä he nousivat oitis suureen suosioon, ei tanssijalkaa nostattavalla, vaan tunnelmallisella, päivitetyllä traditiolla. The Gloamingiin kuuluu kolme irlantilaista ja kaksi yhdysvaltalaista muusikkoa. Kitaristi ja tämän kakkoslevyn tuottaja ja pianisti, newyorkilainen Thomas Bartlett on avainasemassa: hän soittaa eri tavalla kuin folkissa on tapana. Videolle on kuvattu upea The Pilgrim's Song studioympäristössä.

7. Like a Bird or Spirit, Not a Face - Sainkho Namtchylak, Venäjä/Tuva

(Edellinen sijoitus listalla: 5)

Taitaa olla vuoden epätavallisin fuusiolevy tämä tuvalaisen kurkkulaulajan Sainkho Namtchylak’in uutuus Like a Bird or Spirit, Not a Face. Provokatoorisella kekseliäisyydellään, seitsemän oktaavin äänialallaan ja avatgarde-laulutyylillään veteraanin voi asettaa jonnekin Yoko Onon ja Björkin väliin. Uusi levy yhdistää Aasian arot ja Afrikan erämaan, kun mukana on Sahara-bluesin ykkösyhtyeen Tinariwenin rytmiryhmä. Tällä teaser-videolla Sainkho Namtchylak on pynttäytynyt vakuuttaviin suojavarusteisiin.

8.Every Song Has Its End - Various, Mali

(Edellinen sijoitus listalla: 30)

Länsi-Afrikan Malin musiikki on noussut viime vuosina mantereen kiinnostavimmaksi maaksi länsimaisille korville. Jos haluat kaivautua malilaisen musiikin juurille, nyt on tullut saataville aivan mahtava testamentti aiheesta. Paul Chandler –niminen tuottaja on kiertänyt laajan maan kyliä sekä äänittänyt ja kuvannut perinteisiä musiikkiesityksiä. Afel Bocoum, Kimsy Bocoum ja Hama Sankare kertovat 12-minuuttisella videolla I Sang a Lot for Mali mistä on kysymys.

9. Wa Di Yo - Lakou Mizik, Haiti

(Edellinen sijoitus listalla: 13)

Tämä albumi on onnistunut debyytti Haitin saarelta. Lakou Mizik –niminen yhdeksikkö tekee maittavan sekoituksen Afrikkaa, New Orleansia, Karibiaa – ja tietenkin voodoota. Lakou Mizik’in soittimisto on muheva: haitari, kaksi karnevaali-kornettia, viisi lyömäsoittajaa ja neljää laulajaa. Levyn nimi on Wa Di Yo (Kerro, että olemme edelleen täällä) viittaa kuusi vuotta sitten Haitiin iskeneeseen tuhoisaan maanjäristykseen. Videolla bändi nähdään karnevaalitunnelmissa.

10. Meridian 68 - DagaDana, Puola

(Edellinen sijoitus listalla: 9)

Kuulostaako tämä melodia tutulta? Ei ihme, sillä UNESCO lukee tämän kiinalais-tiibettiläisen Kangding-kaupungin rakkauslaulun maailman kymmenen suosituimman kansansävelmän joukkoon. Tällä saavutuksella laulu pääsi mukaan avaruusmatkalle kun USA lähetti 1990-luvulla satelliitin etsimään maapallon ulkopuolista älyllistä elämää. Esittäjänä tässä on pitkän linjan puolalainen yhtye Daga-Dana. Kiinan matkallaan he äänittivät edelleen avaruudessa kiitävän laulun Kangding Qingge (康定情歌), jonka tv-esitys on taltioitu videolle.

World Music Charts Europe

Kun 1980-luvun lopulla länsimaissa heräsi kiinnostus epätyypillisten maiden perinnepitoiseen pop-musiikkiin, sellaisiin artisteihin kuin Youssou N’Dour, Nusrat Fateh Ali Khan tai Gypsy Kings, ilmiön markkinointitermiksi keksittiin world music. Se suomennettiin oitis maailmanmusiikiksi.

Vuonna 1991 Euroopan yleisradiounioni EBU alkoi seurata maailmanmusiikin saamaa radiosoittoa. Kuukausittaisen listan nimeksi tuli World Music Charts Europe.

Miten WMCE sitten kerätään? Niin, että puolen sataa radiotoimittajaa noin 25 maasta (ne, joilla on säännöllinen world music –ohjelma) lähettää kerran kuussa listan kymmenestä eniten soittamastaan alan albumista pääkallonpaikalle Berliiniin. Siellä nämä listat ynnätään saksalaisella täsmällisyydellä: uusi lista, sen Top 20 julkaistaan kuukauden ensimmäisenä päivänä WMCE-verkkosivulla. Siellä voi katsella myös alan linkkejä, listapaneelin kokoonpanoa tai menneiden vuosien listoja jo miltei neljännesvuosisadan taakse.

WMCE-lista on hyvin arvostettu ja seurattu alan piireissä. Listapaneelin ainoa suomenkielinen jäsen Harri Tuominen soittaa raidan jokaiselta Top 10 -albumilta joka kuun ensimmäisenä tiistaina Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelmassa.

Etnoilta: Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelma joka tiistai, klo 20.30-21.30, Yle Radio 1 & Yle Areena