Hyppää pääsisältöön

17.5. Teeman Elävä arkisto: Kuninkaallisten vierailuja - Kuningatar Elisabet päätyi pikkukengissä metsään

SisältöEnglannin kuningatar Elisabeth II (1976).
Kuningatar Elisabeth vieraili Suomessa ensimmäisen kerran toukokuussa 1976. SisältöEnglannin kuningatar Elisabeth II (1976). Kuva: Yle Kuvapalvelu / Håkan Sandblom Elisabet (Yhdistyneen kuningaskunnan kuningatar),Yle Elävä arkisto

Englannin kuningatar Elisabet vietiin ensimmäisellä Suomen vierailullaan tutustumaan metsätöihin ja metsälounaalla hänelle tarjottiin muun muassa lettuja ja Koskenkorvaa.

Kuningatar Elisabet II vieraili Suomessa ensimmäisen kerran toukokuussa 1976. Hän saapui miehensä prinssi Philipin kanssa Helsingin Eteläsatamaan kuninkaallisella Britannia-jahdilla. Satamassa vastassa oli noin 20 000 innokasta ihailijaa sekä suuri joukko Suomen valtionjohtoa. Rivissä seisoivat presidentti Urho Kekkosen rinnalla muun muassa ministerit Kalevi Sorsa, Martti Miettunen ja Teuvo Aura. Nelipäiväisen vierailun aikana kuningatar kävi Helsingin lisäksi myös Turussa, Naantalissa, Ahvenanmaalla ja Jyväskylässä.

Jyväskylässä kuningatar koki todennäköisesti mieleenpainuvimmat hetket vierailustaan. Kuningatar vietiin tutustumaan puunkaatoon ja hänelle tarjoiltiin metsälounas, johon kuului muun muassa lettuja ja koskenkorvaa. Metsurinkypärää kuningatar Elisabet ei suostunut panemaan päähänsä, sillä se ei kuulu kuninkaalliseen protokollaan.

Englannin kuningatar Elisabet II ja prinssi Philip virallisella vierailulla Suomessa. Käynti Haukanmaan metsätyökeskuksessa, Elisabet II seurueineen kävelemässä metsässä.
Kuningatar Elisabeth tutustuu suomalaiseen metsään. Englannin kuningatar Elisabet II ja prinssi Philip virallisella vierailulla Suomessa. Käynti Haukanmaan metsätyökeskuksessa, Elisabet II seurueineen kävelemässä metsässä. Kuva: Kalle Kultala Elisabet (Yhdistyneen kuningaskunnan kuningatar),Yle Elävä arkisto

Hello Elisabeth!

Mirja Pyykön ja Armi Kyynäräisen Hello Elisabeth! -ohjelma voitti ajankohtaisohjelmien kategoriassa toisen palkinnon Monte Carlo -festivaaleilla Monacossa vuonna 1977.
Raportissa seurataan kuningatar Elisabetin Suomen vierailua ja ennen kaikkea kuninkaallisesta vierailusta hurmioituneita suomalaisia.

Vaikka ihmiset olivat tosissaan, olivat he myös hieman huvittuneita omasta kiinnostuksestaan.

"Raportista tuli neljän päivän satu suomalaiseen tapaan. Vierailussa oli paljon sellaista tahatonta komiikkaa. Vaikka ihmiset olivat tosissaan, olivat he myös hieman huvittuneita omasta kiinnostuksestaan. Meillä ei ole ihan hallussa kuninkaallinen protokolla - onneksi," muistelee Mirja Pyykkö haastattelussa 2007.

Valtiovierailu kolmessa näytöksessä

Vuonna 1969 valmistuneessa ohjelmassa seurataan Belgian kuningas Baudouin I:n ja kuningatar Fabiolan virallista vierailua Suomessa, sekä pohditaan valtiovierailujen merkitystä ja esitellään, mitä järjestelyjä vierailuihin liittyy.

Kuningattaren kosketus

Mediahulinan ja virallisten osuuksien keskeltä löytyy kaunis, pieni ja hyvin pysäyttävä kohtaus, kun kuningatar Fabiola haluaa käydä vanhainkodin vuodeosastolla. Kuningatar ja vuoteessa makaava mummo pitävät toisiaan tiukasti käsistä kiinni. Vanhus katsoo kuningatarta syvälle silmiin, kuningatar hymyilee lempeästi ja katsoo takaisin. Yhteistä kieltä ei ole, mutta sanaton yhteys on käsin kosketeltavissa.

Ruotsin prinsessa Victorian ensimmäinen valtiovierailu osui Suomeen

Viimeisenä, vaan ei todellakaan vähäisimpänä Teema tarjoaa rakkaan länsinaapurimme siniverisiä. Vuonna 1996 valmistuneessa ohjelmassa seurataan Ruotsin kuninkaallisia Kaarle XVI Kustaata, kuningatar Silviaa ja kruununprinsessa Victoriaa virallisella valtiovierailulla Suomessa.

Kruununprinsessa Victoria ja Daniel Westling häissään
Prinsessa Victoria ja Daniel Kruununprinsessa Victoria ja Daniel Westling häissään Kuva: Wikipedia commons / proline server kruununprinsessa victoria ja daniel westling
Hurmaava Victoria saa ansaitusti median ja yleisön päähuomion.

Kyseessä on 19-vuotiaan prinsessa Victorian ensimmäinen virallinen valtiovierailu. Hurmaava ja nuoresta iästään huolimatta lämpimän karsimaattinen Victoria saa ansaitusti median ja yleisön päähuomion. Kuninkaallisia oli vastassa vielä tuolloin ulkoministerinä toiminut Tarja Halonen.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa