Hyppää pääsisältöön

Baletin nuoret huiput kilpailevat Helsingissä ja Yle välittää tunnelmat 31.5. alkaen

Helsingin kansainvälinen balettikilpailu kesällä 2016.
Helsingin kansainvälinen balettikilpailu touko-kesäkuussa 2016 yle.fi/klassinen. Helsingin kansainvälinen balettikilpailu kesällä 2016. Kuva: Mirka Kleemola / Imagenary Oy helsingin kansainvälinen balettikilpailu

Helsingin kansainvälinen balettikilpailu International Ballet Competition järjestetään jo kahdeksatta kertaa touko-kesäkuun vaihteessa. Yle välittää suorana nettistriiminä kilpailun ratkaisuhetket 31.5.–1.6 sekä Balettigaalan 2.6.

Kun Kansallisbaletin tanssijat jäävät lomille, nuoret tanssijalupaukset ympäri maailman valtaavat näyttämön ja harjoitussalit. Helsingin kansainväliseen balettikilpailuun osallistuu tänä vuonna 42 junioria ja 46 seniorisarjan tanssijaa 24 maasta. Iältään he ovat 15–25-vuotiaita. Juniorisarjassa kilpailee viisi suomalaistanssijaa ja seniorisarjassa kaksi.

Yle striimaa Yle Areenassa ja osoitteessa yle.fi/klassinen suorina lähetyksinä balettikilpailujen molemmat finaalit 31.5. ja 1.6. klo 19. Suorat finaalilähetykset Kansallisoopperan päänäyttämöltä juontaa Yle Urheilun Jere Nurminen. Yleisön kanssa kilpailusta chattaa tanssija-koreografi Sami Saikkonen. Torstaina 2.6. klo 19.30 pidettävän Balettigaalan juontavat Minna Tervamäki ja Jorma Uotinen. Gaalassa esiintyy myös Pariisin oopperassa tanssiva nuori Iida Viikinkoski. Liisa Vihmasen emännöimä suora nettistriimi gaalasta alkaa osoitteessa yle.fi/klassinen ja Yle Areenassa jo klo 19.15. Gaalaillan päätteeksi tuomaristoon kuuluva Jorma Elo kommentoi Vihmasen vieraana kisaa.

Kansainvälinen kisa ja kansainvälinen tuomaristo

Tänä vuonna Helsinki International Ballet Competitionin tuomaristoon kuuluvat Suomen Kansallisbaletin taiteellinen johtaja Kenneth Greve, Bostonin baletin taiteellinen johtaja Jorma Elo, Georgian Valtionbaletin taiteellinen johtaja Nina Ananiashvili, Kiinan Kansallisbaletin taiteellinen johtaja Feng Ying, Unkarin Kansallisbaletin taiteellinen neuvonantaja Maina Gielgud ja Korean Youth Ballet Starsin toimitusjohtaja Hae Shik Kim.

Helsingin kansainvälinen balettikilpailu kesällä 2016.
Helsingin kansainvälinen balettikilpailu osoitteessa yle.fi/klassinen. Helsingin kansainvälinen balettikilpailu kesällä 2016. Kuva: Mirka Kleemola / Imagenary Oy helsingin kansainvälinen balettikilpailu,Helsingin kansainvälinen balettikilpailu

Helsingin kansainvälisen balettikilpailun perusti 1980-luvulla baletinjohtaja Doris Laine. Ensimmäinen kilpailu järjestettiin Kaupunginteatterin suurella näyttämöllä vuonna 1984. Seuraavia kisat järjestettiin vuonna 1991, jonka jälkeen kisoja on pyritty järjestämään noin neljän vuoden välein. Kilpailu on tänä vuonna järjestyksessään kahdeksas.

Kilpailussa menestyneitä suomalaisia ovat Tero Saarinen (koreografiapalkinto), Nina Hyvärinen, Jonas Lundqvist, Arja Tiili (koreografiapalkinto), Jorma Elo (koreografiapalkinto) ja Maria Baranova.

 • Kylmän maan kuningatar on ainutlaatuinen radiota varten tehty ooppera

  Ainutlaatuinen radiota varten tehty ooppera

  Riikka Talvitien ja Tommi Kinnusen Kylmän maan kuningatar on radio-ooppera kahdessa näytöksessä. Teos on lajissaan ensimmäinen Suomessa lähes 70 vuoteen. Aiemmat varta vasten radioon toteutetut oopperat ovat Ahti Sonnisen Merenkuninkaan tytär vuonna 1949 ja Tauno Pylkkäsen Sudenmorsian, joka oli voittoisa Prix Italia -kilpailussa vuonna 1950.

 • Salaisuudet paljastuvat Totuuden treffeillä

  Totuuden treffit -sarja nyt katsottavissa Yle Areenassa

  Totuuden treffit -sarjassa salaisuudet paljastuvat ensitreffeillä. Jokaisen jakson alussa esitellään toisilleen kaksi ihmistä. Päivän aikana kumpikin järjestää toiselle treffit, joilla paljastaa itsestään yhden salaisuuden, jota ei yleensä ensitapaamisessa kertoisi. Totuuden treffit tiistaisin klo 19 Kakkosella alkaen 14.11.2017. Koko sarja katsottavissa jo nyt Yle Areenassa 9.4.2018 asti.

 • Juhli 100-vuotiasta Suomea kanssamme!

  Itsenäisyyspäivän ympärillä lukusia suoria lähetyksiä

  Yle kokoaa yhteen ja välittää juhlavuoden ikimuistoisimmat hetket ja onnittelut satavuotiaalle Suomelle suorissa tapahtumalähetyksissä.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua