Hyppää pääsisältöön

Pako Syyriasta

Syyrialainen 15-vuotias Ghaith kuvaa itse pakomatkaansa kohti Saksaa.
Syyrialainen 15-vuotias Ghaith kuvaa itse pakomatkaansa Turkista kohti Saksaa. Syyrialainen 15-vuotias Ghaith kuvaa itse pakomatkaansa kohti Saksaa. yle tv1

TV1 sunnuntaina 2.7.2017 klo 22.55 - 23.50, Yle Areenassa 90 päivää

Maailmassa vaeltaa yli kaksi miljoonaa pakolaislasta, moni heistä yksin. Lapset ovat erillään perheestään ja ystävistään, tavoitteena aloittaa uusi elämä Euroopassa.

Syyrialainen 15-vuotias Ghaith kuvaa itse pakomatkaansa Turkista kohti Saksaa. Kreikassa hän kohtaa orvoksi jääneen Abdun, jonka tavoitteena on päästä Ruotsiin.

Dokumentissa nähdään nuorukaisten matkalta kuvaamaa ainutlaatuista materiaalia.

Salakuljettajien armoilla

Ghaithin kotikaupunki Kobanea joutui rajuihin taisteluihin Isisin ja kurdijoukkojen välisissä yhteenotoissa.

Turkkiin päästyään Ghaith haluaa jatkaa matkaansa Kreikkaan. Hän yrittää neuvotella useiden ihmissalakuljettajien kanssa tuloksetta, sillä pojalla ei riittävästi rahaa. Sukulaisistakaan ei ole apua.

Vihdoin poika pääsee Ateenaan, jossa hän joutuu säilöön lastenkotiin. Hän tutustuu ikätoveriinsa Abduniin.

Syyrialainen 15-vuotias Ghaith kuvaa itse pakomatkaansa kohti Saksaa.
Ghaith (oik) ja Abdun tutustuivat Kreikassa, jossa heidän tiensä erkanivat. Syyrialainen 15-vuotias Ghaith kuvaa itse pakomatkaansa kohti Saksaa. yletv1

Tiet erkanevat

Nuorukaisten tiet erkanevat, kun Ghaith jää rahattomana Ateenaan ja Abdun lähtee junalla kohti pohjoista. Hän onnistuu etenemään Tanskaan saakka, jonka läpi hänet salakuljetetaan määränpäähän Ruotsiin.

Ghaith etenee Kreikasta Makedoniaan, Serbiaan, Unkariin ja Itävallasta Saksaan. Matkan aikana hän yöpyy jäätävissä oloissa, ja poliisi säilyttää häntä epäinhimillisissä oloissa vankilassa.

Toisenlaista elämää

Elämä Euroopassa ei ole sellaista, mitä Ghaith ja Abdun olivat ajatelleet. Ghaith kaipaa perhettään ja Saksan sekä Ruotsin maahanmuuttoon liittyvä byrokratia vaatii veronsa.

Miten Abdun kokee tilanteen Ruotsissa, jossa maahanmuuttosäännöksiä tiukennetaan ja rasismi nostaa päätään.

My Escape. Tuotanto: DR, Tanska, 2016. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2016.