Hyppää pääsisältöön

Pako Syyriasta

Syyrialainen 15-vuotias Ghaith kuvaa itse pakomatkaansa kohti Saksaa.
Syyrialainen 15-vuotias Ghaith kuvaa itse pakomatkaansa Turkista kohti Saksaa. Syyrialainen 15-vuotias Ghaith kuvaa itse pakomatkaansa kohti Saksaa. yle tv1

TV1 sunnuntaina 2.7.2017 klo 22.55 - 23.50, Yle Areenassa 90 päivää

Maailmassa vaeltaa yli kaksi miljoonaa pakolaislasta, moni heistä yksin. Lapset ovat erillään perheestään ja ystävistään, tavoitteena aloittaa uusi elämä Euroopassa.

Syyrialainen 15-vuotias Ghaith kuvaa itse pakomatkaansa Turkista kohti Saksaa. Kreikassa hän kohtaa orvoksi jääneen Abdun, jonka tavoitteena on päästä Ruotsiin.

Dokumentissa nähdään nuorukaisten matkalta kuvaamaa ainutlaatuista materiaalia.

Salakuljettajien armoilla

Ghaithin kotikaupunki Kobanea joutui rajuihin taisteluihin Isisin ja kurdijoukkojen välisissä yhteenotoissa.

Turkkiin päästyään Ghaith haluaa jatkaa matkaansa Kreikkaan. Hän yrittää neuvotella useiden ihmissalakuljettajien kanssa tuloksetta, sillä pojalla ei riittävästi rahaa. Sukulaisistakaan ei ole apua.

Vihdoin poika pääsee Ateenaan, jossa hän joutuu säilöön lastenkotiin. Hän tutustuu ikätoveriinsa Abduniin.

Syyrialainen 15-vuotias Ghaith kuvaa itse pakomatkaansa kohti Saksaa.
Ghaith (oik) ja Abdun tutustuivat Kreikassa, jossa heidän tiensä erkanivat. Syyrialainen 15-vuotias Ghaith kuvaa itse pakomatkaansa kohti Saksaa. yletv1

Tiet erkanevat

Nuorukaisten tiet erkanevat, kun Ghaith jää rahattomana Ateenaan ja Abdun lähtee junalla kohti pohjoista. Hän onnistuu etenemään Tanskaan saakka, jonka läpi hänet salakuljetetaan määränpäähän Ruotsiin.

Ghaith etenee Kreikasta Makedoniaan, Serbiaan, Unkariin ja Itävallasta Saksaan. Matkan aikana hän yöpyy jäätävissä oloissa, ja poliisi säilyttää häntä epäinhimillisissä oloissa vankilassa.

Toisenlaista elämää

Elämä Euroopassa ei ole sellaista, mitä Ghaith ja Abdun olivat ajatelleet. Ghaith kaipaa perhettään ja Saksan sekä Ruotsin maahanmuuttoon liittyvä byrokratia vaatii veronsa.

Miten Abdun kokee tilanteen Ruotsissa, jossa maahanmuuttosäännöksiä tiukennetaan ja rasismi nostaa päätään.

My Escape. Tuotanto: DR, Tanska, 2016. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran vuonna 2016.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.