Hyppää pääsisältöön

Dokumenttisarja vie katsojan Suomen upeimpien vesistöjen rannoille

Palkittu luontodokumentaristi Petteri Saario esittee maamme vesistöjen aarteet kolmessa dokumenttisarjassaan. Jokiemme helmet, Järviemme helmet ja Veden saartamat kertovat luonnosta ja elämästä veden äärellä kaikkina vuodenaikoina eri puolilla Suomea.

Tutustu kohteisiin ja katso dokumentit kätevästi suoraan kartalta.

Info: Tässä on ollut ulkoinen upotus, joka nyt ei enää toimi, ja siksi on poistettu.

Suomen kartta ja erilaisia symbolia jokien ja järvien päällä.
Suomen kartta ja erilaisia symbolia jokien ja järvien päällä. luonto

Tenojoki

Teno on Jäämereen laskeva, läpi huikeiden tunturimaisemien kulkeva valtavirta, jonka molemmilla rannoilla kukoistaa saamelainen kulttuuri.
Katso jakso Areenassa

Inarijärvi

Inarijärvi on läntisen Euroopan upein erämaajärvi, jonka rannoilla voi törmätä ahmaan, karhuun, piekanaan ja merikotkaan.
Katso jakso Areenassa

Tornionjoki

Tornionjoki, ainoa vapaa suurjokemme, saa alkunsa tunturipuroista. Se laskee läpi soisten erämaiden, ohi kontioiden ja ahmojen.
Katso jakso Areenassa

Oulanka ja Kitka

"Se on kuin elävä olento ja uskollinen metsäkumppani." Vanha kuvaus joesta sopii täydellisesti Kuusamon jokiin.
Katso jakso Areenassa

Oulujärvi

Oulujärvi laajoine järvenselkineen on mahtava suurjärvi, jonka äärellä voi kohdata erämaisen järviluonnon ja rikkaan kulttuurihistorian perinteen.
Katso jakso Areenassa

Merenkurkku

Vaasan edustalla ihastellaan maan kohoamisen muovaamia maisemia. Bergössä, Raippaluodossa ja Björkössä tutustutaan perinteisiin saaristolaisammatteihin.
Katso jakso Areenassa

Lappajärvi

Lappajärvi on Suomen upein kraaterijärvi, jolla on ollut jo vuosituhansia keskeinen merkitys elannon antajana Etelä-Pohjanmaan asukkaille.
Katso jakso Areenassa

Pielinen

Paalasmaan saaristo Pohjois-Karjalassa lumoaa korkeuseroillaan. Saariston suvessa vietetään Suomen suurinta mökkiläistapahtumaa.
Katso jakso Areenassa

Kyrönjoki

Joki on paljon muutakin kuin pääuoma: se on suisto ja latvapuro. Ei ole liioiteltua sanoa, että koko Etelä-Pohjanmaan maakunta on kasvanut Kyrönjoen ja sen jokilaaksojen varaan.
Katso jakso Areenassa

Saimaa

Saimaalla pohditaan mökkielämän syvintä olemusta, osallistutaan Sulkavan soutuun ja etsitään saimaannorppaa.
Katso jakso Areenassa

Saimaalla

Millaista on saaristolaisuus Nestori Miikkulaisen kotikulmilla Puumalan Niinisaaressa? Okkolan matkailutilalla emännän ruislimppu vie kielen mukanaan ja navetan ylisillä soivat Niinijatsit.
Katso jakso Areenassa

Päijänne ja Vesijärvi

Vääksyn kanavan toisiinsa liittämillä Päijänteellä ja Vesijärvellä kuljetaan vanhoilla höyrylaivoilla ja ihastellaan rantojen satumaista aamu-usvaa.
Katso jakso Areenassa

Säkylän Pyhäjärvi

Jos joku luonnossa on meille pyhää niin järvi. Ei siis ihme, että 188 000 järvestämme 33 on Pyhäjärviä. Tunnetuin niistä lienee kaloistaan ja linnuistaan kuulu Säkylän Pyhäjärvi.
Katso jakso Areenassa

Kymijoki

Etelä-Suomen mahtivirralla Kymijoella kohdataan jalokaloja ja mykistäviä maisemia.
Katso jakso Areenassa

Porvoonjoki

Porvoonjoen varrelle asettuivat jääkauden jälkeen riistan perässä tulleet ensimmäiset suomalaiset 10 900 vuotta sitten asumaan.
Katso jakso Areenassa

Itäinen Suomenlahti

Porvoon Pellingissä kurkistetaan veneenrakentajan, kauppiaan, koulun ja kalastajan arkeen. Kotkan Haapasaaressa seurataan merivartioiden elämää.
Katso jakso Areenassa

Helsingin saaristo

Vartiosaaressa koskemattoman luonnon helmassa hiljennytään pohtimaan Helsingin saariston tulevaisuutta. Mitä tapahtuu, jos ainutlaatuiseen saareen rakennetaan silta ja asuinlähiö?
Katso jakso Areenassa

Saaristomeri

Dokumentissa kuljetaan kansallispuiston hyljeluodoilta merikotkien hallitsemille saarille, vieraillaan Utössä ja tutustutaan kenties Suomen omituisimpaan matkailukohteeseen ja sen persoonalliseen isäntään.
Katso jakso Areenassa

16.2.2022 - interaktiivinen kartta poistettu ja korvattu kuvalla ja teksteillä