Hyppää pääsisältöön

Ethän vaan jätä eläintä pulaan?

Jos kohtaat hädässä olevan eläimen, niin tarkista ensin tarvitseeko se todella apua. Esimerkiksi rusakon- ja lokinpoikaset ovat harvoin orpoja tai kaipaavat ihmisen apua. Jos olet epävarma, niin voit soittaa esimerkiksi Villieläinsairaalaan ja kysyä, miten kyseisen eläimen kanssa kannattaa toimia. Puhelinnumero löytyyy Villieläinsairaalan nettisivuilta.

Mihin soitan?

Jos tiedät varmasti, että eläin tarvitsee apua, niin ota yhteys oman kuntasi pelastuslaitokseen tai vapaapalokuntaan (puhelinnumeron löydät internetistä tai numeropalvelusta). Helsingin alueella toimii Helsingin Eläintenpelastuspalvelu 09-310 30151.

Soita yleiseen hätänumeroon 112 ainoastaan siinä tapauksessa, että eläin aiheuttaa vaaraa ihmiselle tai sen pelastamiseen tarvitaan erityiskalustoa. Tällaisia tapauksia voi olla vaikkapa loukkaantunut hirvi moottoritiellä tai lasta purrut kyy.

Jos saat eläimen itse kiinni ja sinulla on mahdollisuus kuljettaa se omatoimisesti apua tarvitsevan eläimen voi tuoda myös Korkeasaaren portille. Ota tässä tapauksessa yhteys etukäteen Villieläinsairaalaan, niin he osaavat valmistautua.

Kolmasosa eläimistä palautetaan luontoon

Helsingin Korkeasaaren yhteydessä toimivaan Villieläinsairaalaan tuodaan vuosittain yli 900 eläintä, joista suurinpiirtein kolmasosa pääsee hoitoa saatuaan takaisin luontoon. Sinulla on mahdollisuus jättää yhteystietosi ja olla Villieläinsairaalaan yhteydessä kuullaksesi, mikä löytämäsi eläimen tilanne on. Sinulla on myös mahdollisuus hakea eläin ja kuljettaa se halutettasi sinne minne se kuuluu. Tavallisesti tämä toteutuu vaikkapa kodin lähettyvillä elävän siilin kohdalla.

Villieläinsairaalassa tehdään jokaisen sinne tuodun potilaan kohdalla arvio siitä, kuinka todennäköistä on, että eläin paranee niin hyvin, että se voi pärjätä luonnossa omin avuin. Esimerkiksi valkohäntäpeuran vasat tai monien nisäkkäiden poikaset joutuvat lopetettavaksi, koska ne helposti leimaantuvat ihmiseen niin paljon, että ne kesyyntyvät eikä niitä voida näin ollen enää palauttaa luontoon. Myös itse hoito tuottaa monen villieläimen kohdalla niin suurta stressiä, että on armollisempaa lopettaa se samantien.

Myös vierasperäiset lajit ovat tervetulleita

Villieläinsairaala ottaa vastaan myös vierasperäiset lajit kuten citykani, minkki tai supikoira, mutta ne lopetetaan heti, koska ne ovat todella haitallisia kotoperäisille eläimille. Automaattinen lopetuspäätös koskee myös harmaalokkeja, koska ne tuhoavat kala- ja naurulokin pesiä. Eikä villieläinsairaala rupea hoitamaan myöskään niin kutsuttuja mäkkäri-variksia eli kaupunkien roskiksista ruokansa pyydystäviä variksia, koska vaikka ne saataisiin pelastetuksi, ne kuolevat roskaruuan aiheuttamiin haittoihin.

Lisää tietoa luonnonvaraisista eläimistä, niiden auttamisesta ja hoidosta löydät osoitteessa:
www.korkeasaari.fi/suojelutyo/villielainsairaala/

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän