Hyppää pääsisältöön

Euroviisuennuste: Jääkö pohjoismaiden viisuedustus finaalissa Ruotsin varaan?

Ensimmäinen semifinaali tämänvuotisten Euroviisujen osalta on laulettu ilman suuria yllätyksiä.

Ylen yhteistyökumppani Accuscore ennusti yhdeksän kymmenestä finaaliin menijästä oikein, ja ainoastaan viimeisenä finaaliin ennustettu Islanti tipahti rannalle Itävallan ZOËn kerätessä finaaliin tarvittavat pisteet hienolla ranskankielisellä esityksellään. Tarkkuus oli huomattavasti parempi kuin vuosi sitten, jolloin tulos oli vain 7/10 oikein.

Torstaina pidettävän toisen semifinaalin ennuste näyttää muutamia varmoja finaaliin menijöitä.

Euroviisujen 2016 Semifinaali 2:n finalistiennuste
Euroviisujen 2016 Semifinaali 2:n finalistiennuste Kuva: Yle, Accuscore Euroviisut,Euroviisut 2016

Ukraina, jonka edustaja Jamala kappaleellaan 1944 on viime päivinä noussut Venäjän suurimmaksi haastajaksi kuuluu tähän ryhmään.

Suurena yllätyksenä voidaan pitää Australian, Belgian tai Serbian tippumista jatkosta. Myös Bulgaria on todennäköinen finalisti.

Mielenkiintoisen ja tasaisen ryhmän muodostavat seuraavat kahdeksan maata, joista vain viisi pääsevät ennusteen mukaan finaaliin. Itämeren rantavaltioista Puola, Liettua ja Latvia omaavat hyvät todennäköisyydet finaaliin. Isrealin Hovi Star kappaleen Made of Stars pääsy finaaliin ei olisi suuri sensaatio.

Viimeinen finaalipaikka menee ennusteen mukaan Makedonian Kaliopille ja jättää Norjan jäätä murtavan Agneten suuntaamaan kotimatkalle. Viimeisiä paikkoja ratkottaessa esiin nousee semifinaalin arvonnan tulos.

Kun tarkastellaan historiallista äänestyskäyttäytymistä, on Norja saanut parhaiten ääniä Suomelta, Ruotsilta, Islannilta, Virolta ja Tanskalta. Näistä maista vain Tanska on äänestämässä Norjaa torstain semifinaalissa.

Makedonian kappale Dona ei ehkä kerää suurta kannatusta kaikkialta Euroopasta, mutta lähinaapureilta on hyvät mahdollisuudet saada täydet pisteet. Samassa semifinaalissa Makedoniaa on mahdollista äänestää sekä Albaniasta että Serbiasta, jotka ovat antaneet Makedonialle parhaat pisteet viime vuosina.

Myöskään esiintymisjärjestys ei Norjaa suosi. Vaikka se esiintyy kilpailun loppupuolella, josta yleisesti finaaliin noustaan todennäköisemmin, on edellisenä kappaleena esiintyvä suurin ennakkosuosikki Ukraina tyhjentänyt monien kuulijoiden tunnepajatson vähäksi aikaa.

Tanska, Irlanti ja Valko-Venäjä ovat kasvattaneet YouTube-katselukertoja viime päivien aikana suhteellisesti eniten. Aikaisemmin tämä ei kuitenkaan ole ollut kovinkaan tärkeä muuttuja ennustettaessa jatkoon menijöitä. Torstai-iltana nähdään joudutaanko laskentamallia päivittämään tältä osin.

Laskentamallista on kyselty eri tahoilta. Accuscore käyttää tärkeäksi havaittuja muuttujia listatessaan esittäjiä paremmuusjärjestykseen. Tähän kuuluvat vedonlyöntikertoimet, YouTube-katselukerrat ja niiden muutos, streaming-palaveluiden kuuntelukerrat, sosiaalisen median maininnat, esitysjärjstys, ym. Tämän ensimmäisen rankkauksen jälkeen verrataan ääniä antavien maiden historiallista äänestyskäyttäytymistä ja päivitetään numeroita myös keskimääräisellä eri sijoituksille annetuilla pistemäärillä. Lopuksi tulos simuloidaan 10 000 kertaa ja lopputuloksena on todennäköisin pistemäärä ja jatkoon menon tai voiton todennäköisyys.

Vuoden 2015 finaalissa eri esittäjien saama virhepisteiden määrä oli 729 verrattaessa sitä Accuscoren ennustukseen. Euroviisuguru Adrian Kavanagh käytti ennusteessaan hieman toisenlaista menetelmää, joka tuotti viime vuoden finaalissa 1684 virhepistettä. Historialliseen dataan pohjautuva malli pistemäärien ennustamisessa näyttää viime vuoden kokemuksen valossa olevan tarkempi.

Toisen semifinaalin osalta nähdään torstai-iltana kasvaako tarkkuus viime vuotisesta, jolloin Accuscore ennusti 9/10 finalistia oikein.

Mitä mieltä sinä olet ennusteesta, kuinka tulee käymään tiistain semifinaalissa? Kommentoi alle.