Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Fiksumpi vaatekaappi mobiilisovelluksella?

Kuvakaappauksia MyDressing ja Zadaa-sovelluksista.
Kuvakaappauksia MyDressing ja Zadaa-sovelluksista. Kuva: Kuvakaappauksia MyDressing ja Zadaa-sovelluksista/YLE Kuningaskuluttaja,vaatteet

Miten välttää hutiostokset ja päästä paremmin selville siitä, mitä omasta kaapista jo löytyy? Vaatekaapin hallitsemiseen voi löytyä apua mobiilisovelluksista.

Älypuhelimiin on tarjolla lukemattomia sovelluksia, joilla voi metsästää uusia vaatteita entistä tehokkaammin. Mutta entä jos oma vaatekaappi jo pursuilee näitä "helppoja ostoksia"? Sovelluksista voi löytyä apua niin vaatekaapin järjestämiseen kuin fiksumpien ja harkitumpien ostosten tekemiseen.

Vaatekaapin järjestelijät ehkäisevät hutiostoksia

Ehkä paras tapa lähteä rakentamaan fiksumpaa vaatekaappia on tutustua siihen, mitä sieltä omasta kaapista jo löytyy. Avun tähän tarjoaa esimerkiksi MyDressing -sovellus, johon on tarkoitus kirjata jokainen omistamansa vaate. Tämän jälkeen vaatteista voi muodostaa erilaisia asukokonaisuuksia. Asukokonaisuuksia voi tallentaa sovelluksessa myös eri vuodenaikojen mukaan.

Mitä sieltä omasta kaapista jo löytyy?

Vaatteesta otetaan kuva, minkä jälkeen kuvaan liitetään tietoja, kuten mikä vaate on kyseessä, vaatteen merkki, hinta ja ostovuosi. Vaate piirretään näkyviin sen ääriviivoja mukaillen, jolloin esimerkiksi paidan saa istumaan housujen kanssa eikä vaatekappaleiden yhteensopivuutta tarvitse arvioida vain vierekäisistä kuvista. Vaatekaappisovelluksen käyttöönotto vaatii aika paljon vaivaa. Sovellus toimii kuitenkin sitä paremmin, mitä selkeämmät kuvat eri vaatekappaleista on onnistuttu ottamaan ja mitä kattavammin oma vaatevarasto on sovellukseen purettu.

Kuvakaapauksia MyDressing-sovelluksesta.
Kuvakaapauksia MyDressing-sovelluksesta. Kuva: Kuvakaapauksia MyDressing-sovelluksesta/YLE Kuningaskuluttaja,vaatteet

MyDressing

 • Sovellukseen tallennetaan omia vaatteita, joista yhdistellään asukokonaisuuksia.
 • Mahdollistaa oman vaatekaapin järjestämisen eri kategorioihin. Asukokonaisuudet voi myös merkitä eri vuodenajoille.
 • Ilmainen. Toimii vain Androidilla.
 • Samantapainen Closetspace (Android, iOS) mahdollistaa vaatteiden tallentamisen sovellukseen ja ehdottaa asuja sään mukaan.

Oikea koko myös verkkokirpparilta

Verkkoshoppailussa haastavinta on usein oikean koon valitseminen. Osa vaatekaupoista tarjoaa jo onneksi hyvin tarkat mitat vaatteilleen.

Jos verkosta haluaisi ostaa käytettyjä vaatteita, voi koon arvioiminen olla kuitenkin paljon vaikeampaa. Esimerkiksi erilaisilla Facebook-kirpputoreilla ei yleensä anneta vaatteille sovitusmahdollisuutta, jolloin ostopäätös on tehtävä vain kokolapun ja kuvan perusteella. Mobiilikirpputori Zadaa pyrkii ratkaisemaan tämän ongelman keskittämällä ostajan huomion vaatteen myyjään.

Sovelluksen käyttäjä metsästää oikean kokoista myyjää.

Zadaassa käyttäjät kirjaavat profiileihinsa vaatekoon lisäksi myös pituutensa, painonsa sekä vartalomallinsa. Sopivien vaatteiden lisäksi sovelluksen käyttäjä metsästää oikean kokoista myyjää. Ohjelma ehdottaa käyttäjälle "kaksosia", jotka ovat hänen kanssaan hyvin saman kokoisia. Vaatteen istuvuutta on huomattavasti helpompi arvioida, jos mittojensa mukaan samankokoinen tyyppi sanoo sen olevan itselleen kuin nakutettu. Ideaa voisi oikeastaan kehittää jopa pidemmälle, jolloin esimerkiksi vartalomallin sijaan sovellukseen voisi syöttää tarkat mittansa. Valitettavasti tämän tyyppiselle sovellukselle ei välttämättä olisi kysyntää, koska moni Zadaankin käyttäjistä piilottaa painonsa ja rintaliiviensä koon.

Kuvakaappauksia Zadaa-sovelluksesta.
Kuvakaappauksia Zadaa-sovelluksesta. Kuva: Kuvakaappauksia Zadaa-sovelluksesta/YLE Kuningaskuluttaja,vaatteet

Zadaa

 • Mobiilikirpputori, jossa vaatteita voi syynätä myös myyjän koon mukaan.
 • Sovelluksen toimiminen perustuu käyttäjien laittamiin tietoihin omasta koostaan. Valitettavasti moni ei halua ilmoittaa esimerkiksi omaa painoaan.
 • Ei ole yhtä suosittu kuin esimerkiksi Facebook-kirpputorit. Suomalaisia käyttäjiä löytyy kuitenkin tarpeeksi paljon siihen, että sovelluksen käyttäminen tuntuu mielekkäältä.
 • Ilmainen. Toimii Androidilla ja iOS:llä.

Eettiset vaatteet hakusessa

Älypuhelimille löytyy useampia eettisiä vaatemerkkejä listaavia sovelluksia. Jostain syystä melkein kaikki näistä keskittyvät kuitenkin vain Australiaan. Shop Ethical on myös australialainen sovellus, mutta sen merkkivalikoimasta löytyy paljon myös meilläkin myynnissä olevia valtavirtavaatemerkkejä.

Sovellus kerää yhteen eri eri tahojen arvioita siitä, miten eettisesti ja ympäristöystävällisesti yritys toimii: Käyttääkö yritys lapsityövoimaa, testataanko sen tuotteita eläimillä tai käytetäänkö sen tuotteissa turkista. Shop Ethical tarjoaa tietoa myös muiden tuotteiden, kuten elektronisten laitteiden tai pikaruuan eettisydestä.

Kuvakaappauksia Shopethical-sovelluksesta.
Kuvakaappauksia Shopethical-sovelluksesta. Kuva: Kuvakaappauksia Shopethical-sovelluksesta/YLE Kuningaskuluttaja,vaatteet

Shop Ethical

 • Yritykset saavat arvosanan A:sta F:ään eri kategorioissa, kuten eläinoikeudet ja yhteiskuntavastuu.
 • Sovelluksesta löytyy paljon perinteisiä vaatebrändejä, mutta myös muita tuotteita.
 • 3,99 €. Saatavilla Androidille ja iOS:lle.
 • Jos erityisesti vaatteiden materiaalit kiinnostavat, löytyy vaatemerkki Nikelta Making-sovellus, jossa voi vertailla erilaisten materiaaleja esimerkiksi veden ja energian kuluttavuudessa tai jätteen tuottamisessa. Sovellus toimii iOS-käyttöjärjestelmässä.

Virtuaalisia sovituskoppeja, vaatetunnistajia - mitä tulevaisuus tuo tullessaan?

Kaikesta päätellen hutiostokset vähenevät tulevaisuudessa vain entisestään. Ehkä kaikkein mielenkiintoisin ja odotetuin sovellus on virtuaalinen sovituskoppi, jossa käyttäjä voi kokeilla oman kuvansa tai omia mittojaan mukailevan hahmon päälle eri verkkokaupoista löytyviä vaatteita. Esimerkiksi suomalainen Stylewhile-sovellus mahdollistaa oman kasvokuvan liittämiseen malliin, jonka vartalon muotoja voi muokata. Valitettavasti sovellus ei ole tällä hetkellä saatavissa Suomessa.

Vaatteesta otetaan kuva, jonka perusteella sovellus etsii samantyylisen verkkokauppojen valikoimista.

Jos esimerkiksi työkaverilta tuntuu löytyvän aina kivoja vaatteita, mutta ostopaikan kysyminen tuntuu jostain syystä nololta, löytyy älypuhelinsovelluksista kohta ratkaisu myös tähän. Jo tällä hetkellä on tarjolla useampia sovelluksia, jotka pyrkivät tunnistamaan vaatteita Instagram-kuvista. Asap54-sovelluksessa käyttäjä voi kuitenkin yrittää selvittää jopa ympärillään kuljeskelevien ihmisten vaatteita: Vaatteesta otetaan kuva, jonka perusteella sovellus etsii saman tai samantyylisen vaatteen verkkokauppojen valikoimista.

Sovelluksen vaatevalikoima on kuitenkin vielä niin pieni, että juuri saman vaatteen löytyminen on vielä aika epätodennäköistä. Nytin arvion mukaan sovellus voi kuitenkin toimia hyvin saman tyylin hakemiseen, eikä inspiraatiota ole pakko hakea pelkästään vaatteista.

Kuvakaappauksia ASAP54-sovelluksesta.
Kuvakaappauksia ASAP54-sovelluksesta. Kuva: Kuvakaappauksia ASAP54-sovelluksesta/YLE Kuningaskuluttaja,vaatteet
Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.