Hyppää pääsisältöön

Muistatko Klaanin ja Majakan väen? Summerin aina kreisit kesäsarjat nousevat kulttisuosikeiksi

Kesä, kärpäset ja… Summeri! Mikäs sen mukavampaa, kuin herätä ihmissusien örinään tai vaikka merenneitojen pärskintään.

Meryl Cassie esitti Klaani-sarjassa Ebonya. // Kuva: Yle

Nuorten ohjelma Summeri  käynnistää kesänsä 6.6. Tänä vuonna juontajina ovat Ani ja Meri.

Summerista tulee mieleen lokoisat kesäaamut, nuorten juontajien hääräily ruudussa ja ennen kaikkea mitä omituisimmat kesäsarjat. Takana on jo huikeat 17 kesää, joita ovat viihdyttäneet milloin klaanikähinät, vampyyrit, haamut ja sketsit - toinen toistaan legendaarisemmat sarjat.

Muistatko esimerkiksi nämä klassikot?

Klaani, alkoi vuonna 1999

Klaani-huuma syttyi heti ysärin lopulla, eikä se ole vieläkään hellittänyt: sarjalla on yhä kymmeniä tuhansia faneja somessa. Sarja säväytti post-apokalyptisella maailmalla, jossa aikuiset kuolevat ja nuoret yrittävät selviytyä kaaoksesta muodostaen klaaneja. Erikoiset vaatteet, kummalliset kasvomaalaukset ja klaanikähinät porautuivat muistiin. Jokainen sarjan fani muistaa yhä Ebonyn pikkuletit, Ostarin rotat ja hempeän tunnarin.

Beth Allen näytteli Amberia Klaani-sarjassa. Amberilla oli aina hiukset nutturoilla.

Majakan väki, alkoi vuonna 2000

Majakan väki -sarjassa vanhaan majakkaan muuttanut perhe joutui toinen toistaan aavemaisempiin tilanteisiin, kun saman katon alla asustelikin ylimääräisiä asukkeja - kummituksia. Eikä muiltakaan kummalliksuuksilta säästytty.

Majakan väessä ei tylsiä hetkiä koettu, ja myös perheen isä joutui keskelle omituisia tilanteita.

Sartsa ja Timppa, alkoi vuonna 2003

Sketsisarja Sartsaa ja Timppaa on vaikea unohtaa. Kesäisen sketsipläjäyksen reteä Sartsa ja hieman hiljaisempi Timppa tohelsivat menemään. Kaksikko kokeili juhannustaikoja ja antoi ihmeellisiä vinkkejä.

Nykyään he eivät sketseile yhdessä - Timppa on menestynyt muotimoguli Samu-Jussi Koski vaatemerkki Samujin takana. Sartsaa esittänyt Paula Noronen on kirjailija, käsikirjoittaja ja juontaja.

Sartsa ja Timppa sketseilivät Summerissa useamman vuoden ajan. Sartsaa esitti Paula Noronen ja Timppaa Samu-Jussi Koski. // Kuva: Yle

Teinidracula, alkoi vuonna 2008

Kesäaamujen vampyyriannoksen takasi Teinidracula. Sarjassa yh-isä Kreivi Dracula yrittää saada poikansa Vladin innostumaan vampyyrihommista, mutta poikaa ei nappaa. Vampyyriperheen outo arki sujui kiusallisen isän, ärsyttävän siskon ja harvinaisen räjähtäneen näköisen, puhuvan, lemmikkisuden kanssa. Voi niitä aikoja!

Teinidraculassa arki oli kummallista. Poikaa Vladia näytteli Gerran Howell ja isää eli Kreivi Draculaa Keith-Lee Castle. Isosisko Ingridiä näytteli Clare Thomas.

Ja lista vain jatkuu: H2O, Tanssiakatemia, Kenguruklinikka, 6teen, Kadonneet pojat...

Mutta miten nämä sarjat oikein valitaan?

Summerin sarjat ovat tärkeitä, se on selvä juttu. Vaikka meno voi välillä vaikuttaa aika omalaatuiselta, kaikkia ohjelmia yhdistää tietty ajatus: teinit ovat aktiivisia toimijoita. Tuottaja Elsa Tolonen kertoo, että teemat sarjoissa ovat isoja ja aika yleviäkin. 

- Nuoret pohtivat kaikenlaista, ja sarjoista välittyy ajatus siitä että kaikki on mahdollista ja nuoret voivat vaikuttaa maailmaan. Toki sarjat ovat ensisijaisesti viihdyttäviä, mutta ei se ole vain pelkkää naureskelua, Tolonen sanoo.

Maailma on pullollaan tv-sarjoja, mutta juuri 13–15-vuotiaille sopivia ei Tolosen mukaan paljoa tehdä.

- Siis laadukkaita sarjoja! Sellaisia, joissa olisi muutakin kuin vain jotain meikkausta ja hihittelyä. Toki tätäkin voi olla, mutta pitäisi olla myös jotakin yleismaailmallisen hyvää sanomaa, tuottaja kertoo.

Oman tvistinsä tuo se, että sarjat ovat korkeintaan K7. Vaikka itse Summeri  on pian 18-kesäinen, tietyt asiat eivät edelleenkään ole tervetulleita.

- Päihteiden käyttöä tai seksiä ei Summerin sarjoissa ole, tuottaja Tolonen toteaa.

Summeri starttaa 6.6 – ihmissusia ja merenneitoja

Tänä kesänä Summerissa nähdään vanhoja tuttuja ja uusia tulokkaita, joissa nuoret joutuvat melko hämmentäviinkin tilanteisiin.

Teininä ei aina ole helppoa, ja kun tähän vielä yhdistää yliluonnollisen salaisuuden suojelun, puhutaankin jo uudenlaisista haasteista: Sudenverinen jatkaa ihmissusinuorten tarinaa uudella tuotantokaudella. Pyrstön pärskintää nähdään Mako Mermaids -sarjassa, jossa merenneitonuoret asuvat maagisella Makon saarella. Luvassa on myös mysteerejä World’s Endin salaisuus -sarjassa, sekä bändin perustaminen Make it Pop, antaa palaa! -sarjassa.

Summerin lukkarin voi katsoa tästä.

Lue myös:

Summeri 1999: Kesällä voi sulaa!