Hyppää pääsisältöön

Narcos

Wagner Moura
Wagner Moura Narcos season 1

Narcos Television tiiliskivissä to 12.5. klo 17.20 ja ti 17.5. klo 22.05 Yle Radio 1:ssä + Areena.

Narcos-sarjan alussa on tekstiplanssi, jossa määritellään maagisen realismin käsite. “Maagisessa realismissa yksityiskohtaisiin, realistisiin puitteisiin tunkeutuu jotain, mihin on vaikea uskoa. Sille, että maaginen realismi syntyi Kolumbiassa, on syynsä.”

Marraskuussa 2015 Helsingin Sanomien toimittaja Maria Manner kirjoitti jutun, jonka otsikko oli Netflixin huumesarja ärsyttää Kolumbiassa. Kyseinen sarja on Narcos, huumepomo Pablo Escobarin elämää ja samalla Kolumbian 80- ja 90-lukua läpikäyvä tv-sarja. Sarjan ensimmäinen kausi tuli nähtäväksi alkusyksystä. Ärsytyskynnys ylitettiin siksi, että Kolumbia ei kolumbialaisten mielestä enää ole sama maa kuin se oli Escobarin kuollessa 1993. Maan talous on kasvanut, sen keskiluokka voimistuu ja se haluaa päästä eroon niistä mielikuvista, joita Narcos-sarja uusintaa.

Huoli on ymmärrettävä, mutta huonomminkin olisi voinut käydä. Nyt on tehty sarja, jossa kolumbialaiset puhuvat espanjaa, jossa huumesotien historia avataan sarjamuodon ilmaisurikkautta käyttäen, eikä Escobarin nousun kiemuroita liiaksi oiota tai banalisoida. Kolumbialaisille huumesotkut ovat tuttuja, meille niiden mittakaava avautuu sarjan kautta uudella tavalla. Voi siis todeta, että jos joitakin onkin häirinnyt se, että Pablo Escobaria esittänyt brasilialaisnäyttelijä Wagner Moura puhuu espanjaa portugalailaisaksentila, niin se on kovin marginaalinen harmi.

huumekaupan General Motors

Pablo Escobar johti Medellínin kartellia, joka on yksi suurimmista kolumbialaisista rikollisjärjestöistä. Escobar itse oli aikanaan maailman rikkaimpia miehiä ja kokaiinikaupan ja reittien perustamisen myötä Medellinin kartelli oli “huumekaupan General Motors” niin kuin sanonta kuului. Se oli Kolumbiassa valtio valtiossa. Sen kilpailijoita olivat Calin kartelli, Norte del Vallen kartelli ja Pohjoisrannikon kartelli.

Brazilian actor Wagner Moura
Brazilian actor Wagner Moura Kuva: ARNO BURGI / EPA Wagner Moura,Television tiiliskivet,draamasarjat

Narcos-sarjan lähtökohta on se hetki, jolloin Yhdysvaltain huumevirasto kiinnostuu Kolumbian kautta tulevasta kokaiinista. Maahan lähetetään viraston agentti Steve Murphy (Boyd Holbrook), joka alkaa tutkia kokaiinin reittejä yhdessä paikallisten viranomaisten kanssa.

Samalla sarja dramatisoiden ja taitavasti arkistomateriaalia hyväksikäyttäen kytkee Chilen vuoden 1973 vallankaappauksen siihen, että kokaiinin valmistaminen ja kauppa aikanaan siirtyi Kolumbiaan. Tuon siirron myötä paikallinen rikollispomo, terävä ja päättäväinen Pablo Escobar astui kokaiinitulojensa avulla rikollisten maailmanliigaan. Samalla valtapyrkimykset kasvavat ja Escobar suunnittelee presidenttitietä. Huumekauppiaan omakuvaan liittyy näytelty tai kuviteltu usko omaan robinhoodmaisuuteen.

Huumekaupan sivutuotteena Escobar murhaa ja murhauttaa valtavan joukon ihmisiä. Yksittäisenä väkivallantekona mainittakoon kokonaisen matkustajalentokoneen pudottaminen vuonna 1990. Tarkoituksena oli murhata presindenttiehdokas César Gaviria Trujillo, joka ei kuitenkaan ollut koneessa. Sen sijaan koneen mukana kuoli kaksi amerikkalaista, mikä sai George Bushin hallinnon usuttamaan CIA:n Escobarin kimppuun.

et voi ymmärtää kuinka paljon kuollut ihminen painaa

On ilmeistä, ettei Escobar ottanut huomioon maagisen realismin isän García Márquez Marquezin lausetta “et voi ymmärtää kuinka paljon kuollut ihminen painaa”. Escobar kantoi vähitellen hyvin painavaa taakkaa.

Elokuvissa ja tv-sarjoissa huumeet ovat olleet tärkeä aihe niin mikrotasolla, kun liikutaan huumeidenkäyttäjien ja katukaupustelijoiden maailmassa (The Wire), kuin makrotasolla, jolloin päästään myös rahantekijöiden ja -pesijöiden kyytiin. French Connection, Goodfellas ja Scarface ovat hyvin kokaiinitäyteisiä elokuvia. Martin Scorsesen elokuva on ollut Narcosille myös tyylillisesti tärkeä esikuva.

Elokuvassa Blow Johnny Depp esittää kokaiinikauppiaan nousua Pablo Escobarin luottomieheksi. Harrison Ford -elokuvan Isku Kolumbiaan (Clear and Present Danger) nimi puolestaan kertoo olennaisen. Myös Michael Mannin Miami Vicessa pahisten puolta edustaa kolumbialainen kartelli.

Kun Escobarin valtakunta tuhoutui ja Kolumbian huumekauppa luhistui 1990-luvulla, hyötyjä oli Meksiko. Los Zetas, Sinaloa, Meksikonlahden kartelli, Juárezin kartelli ja muut huumekauppiaiden konsortiot alkoivat taistella keskenään vuonna 2000. Vuonna 2006 Meksikon hallitus julisti kartelleja vastaan sodan, jonka mittasuhteista kertoo jotain se, että esimerkiksi synkkänä vuonna 2011 kuoli lähes 23 000 ihmistä.

vuonna 2011 Meksikon huumesodassa kuoli lähes 23 000 ihmistä

Viime Oscar-mittelöissä mukana ollut Denis Villeneuven Sicario, Steven Soderberghin Traffic, Oliver Stonen Raakalaiset (Savages), Roberto Rodriguezin Once Upon a Time in Mexico, ja Coen-veljesten Menetetty maa (No Country for Old Men) ja tv-sarjat Breaking Bad ja sen spinoff-sarja Better Call Saul kytkeytyvät Meksikoon, josta 2000-luvulla on ollut USA:han suuntautuvan huumekaupan logistiikkakeskus.

Huumekaupan historiaan kurkistamalla näkee nopeasti, että toimijoita ja markkinoita on ollut monella suunnalla ja että valtiolliset ja kaupalliset tahot toimivat myös yhdessä, kun edut ovat yhteneväisiä. 1700- ja 1800-luvuilla Englannin Itä-Intian kauppakomppania ja liikemiesten huumekartellit ansaitsivat hyvin viemällä oopiumia Kiinaan. Kiina yritti panna suitsia tälle huumeorjuutta levittävälle tuonnille, mutta Lontoossa oli liikaa poliitikkoja joilla oli omistuksia huumeita vievissä yhtiöissä. Niinpä valtio tuli huumekauppiaiden ja kauppakomppanian avuksi. Iso-Britannia julisti sodan Kiinalle vapaan kaupankäynnin nimissä. Kiinalainen elokuva Oopiumsota valmistui sopivasti juhlistamaan Hongkongin palautusta briteiltä Kiinalle 1997.

Television tiiliskivien vieraana on tällä kertaa käsikirjoittaja, elokuvatuottaja ja Aalto-yliopiston elokuva- ja televisiotuotannon professori Aleksi Bardy. Keskustelun taustalle on mainittava näyttelijä Sean Pennin alkuvuodesta Rolling Stone -lehdessä julkaisema artikkeli El Chapo Speaks, joka kertoo meksikolaisesta huumepomosta Joaquin “El Chapo” Guzmanista. Penn tapasi El Chapon, joka aiemmin johti nimenomaan Sinaloan kartellia. Vankilasta paennut El Chapo eli Pätkä janosi Escobarin sarjan myötä saavuttamaa postuumia mainetta (ns. selfie-syndrooma). Julkisuudentavoittelu koitui kohtaloksi, sillä sitä myöten poliisit pääsivät hänen jäljilleen.

Skip Twitter post

Mitä tulee rahanpesuun ja vallanpitäjien yhteyksiin veroparatiiseihin ja järjestäytyneeseen rikollisuuteen Kolumbiassa ja kaikkialla muuallakin, mainittakoon että keskustelu on tallennettu ennen tietoa Panama-papereista.

 • Avaruusromua: Tehtävä Itä-Berliinissä!

  He soittivat DDR:ssä jo 1980.

  David Bowie, Eurythmics ja Genesis esiintyivät läntisessä Berliinissä kesällä 1987. Samana syksynä Bob Dylan esiintyi Itä-Berliinin puolella. Vuonna 1988 itäpuolella esiintyi Bruce Springsteen. Seuraavana vuonna muuri murtui. Sen jälkeen pohdittiin, kuinka suurta ja tärkeää osaa popmuusikot olivat näytelleet Berliinin muurin murtumisessa. Myös itäisen Saksan punk-rockareiden ja muiden vaihtoehtokapinallisten tärkeä rooli on nostettu esiin. Nämä kaikki 1980-luvun lopulla tapahtuneet asiat olivat tärkeitä, mutta kuka muistaa, että ensimmäinen Itä-Berliinissä esiintynyt läntinen pitkätukkaorkesteri kävi siellä jo vuonna 1980? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Enkeleitä ja elokuvia Berliinin taivaan alla

  Mitä Wenders, Lucas ja Wilder kertovat Berliinistä?

  Ensimmäiset Berliinin muurin ylityksestä - tai pikemminkin alituksesta - kertovat elokuvat valmistuivat hyvin nopeasti muurin pystyttämisen jälkeen. Seuraavina vuosikymmeninä elokuvaohjaajat sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa tarttuivat aiheeseen. Ikimuistettavin Berliinistä ja sen muurista kertova elokuva on kuitenkin Wim Wendersin runollinen, enkelien Berliinistä kertova tarina Berliinin taivaan alla, jonka yhtenä käsikirjoittajana oli vuoden 2019 kirjallisuuden Nobel-palkinnon saanut Peter Handke. Toimittajana on Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Elokuvat

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri

 • Avaruusromua: Tehtävä Itä-Berliinissä!

  He soittivat DDR:ssä jo 1980.

  David Bowie, Eurythmics ja Genesis esiintyivät läntisessä Berliinissä kesällä 1987. Samana syksynä Bob Dylan esiintyi Itä-Berliinin puolella. Vuonna 1988 itäpuolella esiintyi Bruce Springsteen. Seuraavana vuonna muuri murtui. Sen jälkeen pohdittiin, kuinka suurta ja tärkeää osaa popmuusikot olivat näytelleet Berliinin muurin murtumisessa. Myös itäisen Saksan punk-rockareiden ja muiden vaihtoehtokapinallisten tärkeä rooli on nostettu esiin. Nämä kaikki 1980-luvun lopulla tapahtuneet asiat olivat tärkeitä, mutta kuka muistaa, että ensimmäinen Itä-Berliinissä esiintynyt läntinen pitkätukkaorkesteri kävi siellä jo vuonna 1980? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Taidepedagogi Marjatta Levanto: Taide on totta

  Lapset yllättivät Ateneumin ensimmäisen museolehtorin.

  Suomalaisen museopedagogiikan uranuurtaja Marjatta Levanto suhtautuu intohimoisesti niin taiteen kokemiseen kuin taiteesta kirjoittamiseenkin. Hän loi perustan Ateneumin museopedagogiikalle eli yleisötyölle ja on tullut tunnetuksi erityisesti lapsille suunnattujen taidehistoriakirjojen kirjoittajana. 

 • Enkeleitä ja elokuvia Berliinin taivaan alla

  Mitä Wenders, Lucas ja Wilder kertovat Berliinistä?

  Ensimmäiset Berliinin muurin ylityksestä - tai pikemminkin alituksesta - kertovat elokuvat valmistuivat hyvin nopeasti muurin pystyttämisen jälkeen. Seuraavina vuosikymmeninä elokuvaohjaajat sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa tarttuivat aiheeseen. Ikimuistettavin Berliinistä ja sen muurista kertova elokuva on kuitenkin Wim Wendersin runollinen, enkelien Berliinistä kertova tarina Berliinin taivaan alla, jonka yhtenä käsikirjoittajana oli vuoden 2019 kirjallisuuden Nobel-palkinnon saanut Peter Handke. Toimittajana on Jukka Mikkola.

 • Älä hylkää masentunutta

  Aito vuorovaikutus tukee masentunutta, ole kärsivällinen.

  Kun läheisen maailmankuva tummuu ja usko tulevaisuuteen hiipuu, häntä on vaikea ymmärtää. Masentunut vetäytyy omiin oloihinsa ja tuntuu elävän toisessa todellisuudessa. Hänen negatiivinen asenteensa ja flegmaattinen olemuksensa saattaa vähän ärsyttääkin. Miksi hän ei yksinkertaisesti ravista masennuksen viittaa harteiltaan ja huomaa kaikkea kaunista ja hyvää ympärillään?

 • David Bowie ja sankarit Berliinin muurilla

  Murrettiinko Berliinin muuri musiikin avulla?

  "Me lähetämme terveiset kaikille ystävillemme muurin toisella puolella", David Bowie sanoi ja esitti laulun, jonka myös itäberliiniläiset nuoret tunsivat. Se oli Heroes, sankarit, ja se oli saanut alkunsa Berliinin muurilta. Elettiin kesää 1987, eikä kukaan vielä uskonut muurin murtuvan. Musiikki oli ajatuksia herättävä asia jaetussa kaupungissa, ja ennen pian musiikista tuli olennainen osa idän ja lännen välistä ideologista taistelua. Jotkut ovat jopa sitä mieltä, että Berliinin muuri murrettiin musiikin avulla. Apuna olivat maailmantähtien kuten David Bowien ja Bruce Springsteenin lisäksi sekä itä-Berliinin punkkarit että kapellimestari Leonard Bernstein. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Kahdeksan bitin voimalla!

  Se esiteltiin vuonna 1982 ja se muutti maailman.

  Vuonna 1982 kuluttajaelektroniikan suurtapahtumassa Consumer Electronics Showssa Las Vegasissa esiteltiin laite, joka tuli peruuttamattomasti muuttamaan meidän maailmaamme. Laite oli nimeltään Commodore 64. Se oli kotitietokone. Se valloitti maailman. Laitetta myytiin seuraavan kymmenen vuoden aikana jopa yli 30 miljoonaa kappaletta. Se oli suhteellisen edullinen, käyttökelpoinen ja hauska kone. Sillä pystyi tekemään monenlaisia asioita, muun muassa musiikkia. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • "Onko musta ollenkaan tähän, kun nuo muut on niin sairaan hyviä?" Lahjakkaan suvun vesa Aili Ikonen epäili pitkään, onko hänestä ammattimuusikoksi

  Musiikki on muusikko Aili Ikoselle intohimo.

  Erityisesti jazzlaulajana tunnettu muusikko Aili Ikonen kasvoi musiikin ympäröimänä. Korpilahdelta kotoisin oleva Ikonen pomppi lapsena Joutsenlammen finaaliosaa veljensä Osmon kanssa olohuoneen sohvan ympärillä ja harjoitteli pieteetillä viulunsoittoa viisivuotiaasta alkaen. Silti ura muusikkona ei ollut itsestäänselvyys.