Hyppää pääsisältöön

Pikku Kakkonen inspiroi Radioheadin kanssa työskentelevää Virpi Kettua

Virpi Kettu sekä Wallace ja Gromit Kanin kirous -elokuvan nukkeja
Virpi Kettu Virpi Kettu sekä Wallace ja Gromit Kanin kirous -elokuvan nukkeja Kuva: Luke Smith 2004 kanin kirous,nuket,animaatioelokuvat,Wallace ja Gromit,Nukkeanimaatio

Radioheadin uuden albumin A Moon Shaped Pool ensimmäisen singlen musiikkivideon takaa paljastuu suomalainen animaationtekijä Virpi Kettu. Tätä kirjoitettaessa Burn the Witch -videolla on jo yli 11 miljoonaa katselukertaa YouTubessa. Yorkshiressä asuva Kettu on tehnyt musiikkivideoita myös mm. The Knifelle ja Turbonegrolle. Yhteistyö Radioheadin kanssa alkoi jo vuonna 2003 Hail to the Thief -albumin singlen There, There -musiikkivideon myötä. Animaatiotaiteilija Kettu onkin päässyt osaksi salamyhkäisen Radioheadin luovaa prosessia. Ei yhtään hullummin Härmästä ponnistavalle taiteilijalle.

Ohjaaja Chris Hopewell on pitkään ollut Ketun tärkeä aisapari musiikkivideoiden saralla. Myös Burn the Witch toteutettiin suurelta osin Ketulle jo tutulla tiimillä ja naisvaltaisella tekijäjoukolla. Tekoprosessi eteni varsinaisella rytinällä, kun nuket ja lavasteet piti saada valmiiksi kuudessa päivässä!

Koko videon tekemiseen meni vain kaksi viikkoa suunnittelupöydältä valmiiseen teokseen. Musiikin isot nimet pyrkivätkin tänä päivänä pitämään julkaisunsa salassa viime metreille asti, jolloin saadaan täydet tehot irti "somepöhinästä". Yllättävä uusi julkaisu rakentaa albumin ympärille myös ainutkertaisuuden auraa – jotain mitä suoratoistopalveluiden aikana on yhä vaikeampaa tavoittaa.

Billboard-lehden haastattelussa Kettu kertoi uskovansa Burn the Witch -videon olevan kommentti Euroopan pakolaiskriisiin. Myöhemmin Kettu on kieltäytynyt kommentoimasta ja esittämästä tulkintoja videon sisällöstä. Olisiko yhtyeen tai ohjaajan taholta tullut toivomus suun sulkemisesta? Spekulaatiota tukee Billboardin juttuun lisätty klausaali: "...jutussa esitetyt mielipiteet eivät välttämättä kuvasta yhtyeen tai ohjaajan mielipiteitä". Asioiden auki puhuminen ei taida sopia Radioheadin mystiseen julkisuuskuvaan.

Skip Instagram post

Yhteistyötä Chris Hopewellin kanssa on tehty myös elokuvien puolella mm. Universalin tuottaman A Fantastic Fear of Everything -elokuvan osalta. Hopewellin ja Virpi Ketun yhteistyölle tuntuu olevan yhteisenä nimittäjänä kauhuelokuvien ja lasten animaatioiden maailmoja yhdistelevä tyyli. Sekoitus luo taianomaisen tunnelman, josta ei puutu tummia sävyjä.

Chris on loistava visionääri, jonka kanssa työskentelyssä on aina seikkailun tuntua. Kun hän ottaa yhteyttä tiedän, että taas on joku jännittävä työ tehtävänä.― Virpi Kettu

Ensimmäiset animaationsa Virpi Kettu teki käsin paperille 8 millimetrin kameralla. "Ihan kirjoituspöydän alla lampun, kynän ja paperin kanssa tein animaation etanasta, joka rummuttaa silmillään koteloa ja sitten ne turpoaa ja siitä muuntuu Mikki Hiiri..."

Piirtämisestä innostuneen Ketun varhaisiin rakkauksiin animaation saralla ovat kuuluneet luonnollisesti Pikku Kakkosen itä-eurooppalaiset, venäläiset ja suomalaiset klassikot Nalle Luppakorvasta Kössi Kenguruun. "Ne sarjat ovat ihan selkäytimessä vaikuttamassa."

Taidegraafikoksi Kettu kouluttautui Turun piirustuskoulusta, koska animaatiokouluun ei tuona vuonna enää otettu oppilaita. Harjoittelu vei nuoren tekijän ulkomaille, ja Kettu pääsi Aardman Animation -studion leipiin. Tuotantotalon tunnetuin animaatio on Wallace & Gromit, jota myös Kettu pääsi tekemään. Ketun suosikki Wallace & Gromit -kohtauksista on "kanin röyhtäys" elokuvasta Kanin kirous. "Sitä tehtiin ja testattiin muutama viikko ja lopputulos on aika ponnekas."

Kansainvälistä uraa tekevä animaattori jakaa tekemisensä Britannian ja Kanadan välillä: "Teen nykyään enemmän etätöitä ja se on mukavaa. Silloin kun on stop motion -animaatioita tehtävänä, pitää käydä kylässä, mutta muuten ei liikaa reissuta. Jopa filmauksen ohjaus käy ihan Skypen kautta. Molemmissa maissa on kyllä ihan kotoisa meininki. Matkustusaikakin on sama kuin asuisi Helsingissä ja Joensuussa..."

Kettu tekee mielellään animaatioita sekä aikuisyleisölle että lapsille: "Ihan kuten Tove Janssonkin sanoi, että ihan itselle näitä juttuja tehdään. Suurin osa animaatioista viihdyttää yleensä ihan kaikenikäisiä. Itse rakastan animaatiota ja animointia niin paljon, että jos projekti vain on mukava ei haittaa kelle se on suunnattu." Tulevaisuuden haaveissa on oman käsikirjoituksen työstäminen elokuvaksi ja oman animaatiostudion ovien avaaminen. Radioheadin kanssa mahdollisesta jatkosta Ketulla ei ole lupaa kertoa mitään.

Nyt on jo kaikki suosikit tavattu, monien kanssa onnekkaasti ja onnellisesti olen työskennellytkin, joten olisi aika tehdä ihan omaa juttua ettei omat ideat menisi hukkaan.― Virpi Kettu

Virpi Kettu Burn the Witch -videon kuvauksissa:
Skip Twitter post

 • Anssi Kelan lyriikka vakuutti ja liikutti

  Anssi Kela löysi vanhan menestysreseptin

  Tällä kertaa kokonaan kotimaisessa Levylautakunnassa oli mukana monen hittiartistin uutta tuotantoa. Uusia lauluja olivat kuuntelemassa Diandra, Samuli Laiho ja Pekka Laine. Äänestyksen tulos ja kommentit 1. Anssi Kela: Ilves 26 pistettä (Anssi Kela) Diandra: Ei tätä voinut ruveta analysoimaan, jäi vaan kuuntelemaan. Tarina vei heti mukanaan.

 • Kylie Minoguen kantrivalssi ja Maj Karman rokkileka

  Kylie Minoguen kantrivalssi Levylautakunnan voittaja

  Levylautakunnan arvioille alttiiksi valikoitui viikon uutuuksista mm. Australian lahja pop-maailmalle, tuore laulaja-lauluntekijä ja kotimainen rokkijyrä. Arvionsa antavat Ylen Juha-Pekka Sillanpää, Susanna Vainiola ja Jyrki Koskenseppä. Äänestyksen tulos ja kommentit 1.

 • Kolme sointua riittää tangokuninkaillekin

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela ovat yhdistäneet voimansa duoksi, joka alkaa keikkailla yhdessä ja levyjäkin on tekeillä. Levylautakunnassa Marko ja Jukka saavat arvioitavakseen viikon uutudet. Tämän duon täydentää trioksi toimittaja Maija Salminen. Pisteet ja kommentteja 1.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua