Hyppää pääsisältöön

Ei elämästä selviä hengissä - metsästä kylläkin

Toimittaja eksyneenä keskellä metsää
Toimittaja eksyneenä keskellä metsää Kuva: Puoli seitsemän metsä

Tottuneinkin retkeilijä eksyy joskus. Älypuhelimet tuovat eksyjälle turvaa. Vaikka verkko ei kantaisikaan eksyjän olinpaikkaan, voi eksyneen lampaan silti paikantaa puhelinverkon tukimastojen avulla. Mutta mitä jos kännykästä loppuu akku?

Suomessa eksyjä löytää tielle keskimäärin 1-3 päivässä, sijainnista riippuen.

Muista nämä jos eksyt:

Älä hätäänny. Rauhoitu ja mieti, missä viimeksi osasit paikantaa sijaintisi. Onko sinulla karttaa mukana? Mitä lähelläsi on? Esimerkiksi vesistöjen - lampien, purojen ja järvien - kautta voi helposti löytää itsensä kartalta.

Jäikö karttakin kotiin? Älä vieläkään hätäänny. Suomessa eksyjä löytää tielle keskimäärin 1-3 päivässä, sijainnista riippuen. Etelässä nopeammin, pohjoisessa hitaammin.

Tärkeintä on pitää huolta siitä, että pysyt lämpimänä ja kuivana, sillä Suomessa lämpötilat laskevat alhaisiksi keväälläkin.

Mistä juotavaa? Älä juo sellaista vettä, jonka puhtaudesta et voi olla varma. Mahatauti ja ripuli heikentävät oloa ja kuivattavat nopeasti. Lapissa ja esimerkiksi Saimaasta voi juoda suoraan, mutta Etelä-Suomessa luonnonvedet on aina syytä keittää ennen juomista.

Pääsetkö pois vai pitääkö sinun hakea yöksi suojaa? Majoite syntyy helposti erilaisista kankaista, vaatekappaleista tai vaikkapa havuista. Yksinkertaisimmillaan eksynyt voi hakea suojaa kuusen juurelta.

Tärkeintä on pitää huolta siitä, että pysyt lämpimänä ja kuivana, sillä Suomessa lämpötilat laskevat alhaisiksi keväälläkin.

Mistä ruokaa?

Ruoka tulee vasta kaukana perässä. Ruokaan pätee sama kuin veteen - älä syö mitään mitä et tunnista. Hyvä niksi on opetella vaikka 20 kasvia ja sientä ulkoa. Vaikka nälkä kurnisikin mahassa, ei ravintoa tarvita heti. Ihminen voi selvitä ilman ravintoa pitkiäkin aikoja, mutta todellisuudessa muutaman luonnossa liikutun päivän jälkeen, mielessä liikkuu vain ja ainoastaan ruoka.

Hätä ei tunne jokamiehenoikeuksia

Jos todellinen hätä iskee, on eksyjä oikeutettu poikkeamaan jokamiehenoikeuksista. Välittömän ja pakottavan vaaran torjumiseksi tarpeelliset teot ovat sallittuja, vaikkapa tulien tekeminen ilman maanomistajan lupaa, mökkiin murtautuminen lämpimään pääsyn takia tai ravinnon hankkiminen tavoilla, jotka eivät muuten olisi sallittuja. Pakkotila ei kuitenkaan vapauta eksyjää vastuusta, henkilö on korvausvelvollinen aiheuttamastaan vahingosta.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän