Hyppää pääsisältöön

Euroviisuennuste: Venäjä lähtee ylivoimaisena suosikkina finaaliin

Kuvio ja veikkaus euroviisujen 2016 voittajasta (top3: Venäjä, Australia, Ranska)
Kuvio ja veikkaus euroviisujen 2016 voittajasta (top3: Venäjä, Australia, Ranska) Kuva: Yle, Accuscore Euroviisut 2016,Euroviisut

Tämän vuoden Euroviisufinaalissa lauantaina 14.5. klo 22 on yksi suosikki yli muiden. Venäjän edustajan Sergey Lazarevin You Are the Only One on Ylen yhteistyökumppani Accuscoren ennusteessa tukevasti kiinni kilpailun voitossa.

Aiemmin viikolla Venäjän kovimmaksi haastajaksi ennustetun Ukrainan voiton todennäköisyydet ovat olleet laskussa semifinaaliesityksen jälkeen, joka ei selvästikään vastannut ennakko-odotuksia. Lauantai-iltana nähdään pystyykö Jamala kappaleellaan 1944 kääntämään kurssin.

Ukrainan asemien heikentyessä Australian voiton todennäköisyys on kasvanut. Vaikka maan historia Euroviisuissa rajoittuukin viime vuoteen, näyttää se myös tänä vuonna sijoittuvan kärkipäähän. Dami Imin esittämä Sound of Silencen trendi on selvästi nouseva viime päivinä, mutta riittääkö se saavuttamaan Venäjän, jää nähtäväksi.

Kolmas kärkikolmikkoon ennustettu maa on Ranska, jonka ennustetaan kärsivän suorasta finaalipaikasta. Katsojat eivät ole nähneet Amirin Ja’i Cherche kappaletta Globenin lavalla, ja ovat saattaneet muodostaa mielikuvan parhaasta kappaleesta jo semifinaalien perusteella. Edellisestä kerrasta kun suoraan finaaliin päässyt kappale on korjannut voiton, on kulunut jo kuusi vuotta.

Isäntämaa Ruotsi on myöskin menossa suoraan finaaliin ja siellä sen ennustetaan menestyvän hyvin. Sijoitus viiden kärkeen ei ole yllätys, mutta voitto olisi. Fransin If I Were Sorry kappaleen voiton todennäköisyydet ovat viime viikkojen aikana heilahdelleet, mutta nyt ne ovat muutamien prosettien luokkaa.

Arpaonni suosi kaikkia kärkiviisikkoon ennustettuja maita esiintymisjärjestyksen arvonnassa. Parin edellisvuoden voittaja on laulanut hieman ennen puoltaväliä, mutta perinteisesti loppupäässä esiintyvät saavat enemmän pisteitä. Ennustettujen kärkimaiden laulujärjestys on: Ruotsi 9., Ranska 11., Australia 13., Venäjä 18. ja Ukraina 21.

Armenia, Itävalta ja Malta hyötyvät selvästi loppupään esiintymispaikoistaan ja näitä kappaleita ennustetaan kymmenen parhaan joukkoon. Paremmalla esiintymispaikalla sinne menisi varmasti myös Alankomaat, mutta nyt arpaonni ei suosinut vaan Douwe Bob hidastaa vauhtia jo kolmantena esiintyjänä.

Ehkä yllättävin tulos ennusteessa on Serbian nousu top 10 paikkeille. Serbia on perinteisesti saanut korkeita pisteitä monilta entisen Jugoslavian ja muilta Itä-Euroopan mailta. Lauantai-iltana selviää jatkuuko tämä äänestyskäyttäytyminen.

Viime vuonna ilman pisteitä jäänyt Saksa näyttää tämän ennusteen valossa kokevan saman kohtalon tänäkin vuonna. Jos joku olisi lyönyt ennen viime vuoden finaalia vetoa Saksan jäämisestä ilman pisteitä kahdessa kisassa peräkkäin olisi kerroin ollut kohtalaisen korkea.

Vaikka Suomi ei finaalissa tällä kertaa esiinny, voimme tietenkin äänestää finaalissa mukana olevia maita. Ennuste näyttää Suomen rankkaavan kappaleet seuraavaan järjestykseen:

1. Ruotsi
2. Venäjä
3. Ranska
4. Alankomaat
5. Itävalta
6. Australia
7. Belgia
8. Unkari
9. Ukraina
10. Israel

Tässä listassa on yhdistetty sekä asiantuntijaraadin että katsojaäänestyksessä annetut pisteet. Kisan jälkeen voimme tarkastella miten kansan ääni eroaa asiantuntijoiden mielipiteestä. Vai eroaako mitenkään?

Accuscore ennusti molemmissa semifinaaliessa yhdeksän jatkoon menijää oikein kymmenestä. Kommentoi onko tällä ennusteella mahdollista saada kaikki kappaleet oikein kärkikymmeniköstä.

Euroviisufinaali la 14.5. klo 22: Yle TV2, Yle Radio Suomi Yle Radio Vega sekä yle.fi/euroviisut ja Yle Areena. Kommentoi Twitterissä tunnisteella #euroviisut

Kommentit