Hyppää pääsisältöön

Mielenosoituksia säikähtänyt Vladimir Putin otti homot syntipukiksi

Suomessa Putin-kirjasta Kasvoton mies tunnettu Masha Gessen keskusteli Helsinki Litin avauksessa Sofi Oksasen kanssa. Keskustelu alkoi kohteliaisuuksilla.
-Kirjasi ovat kuin trillereitä, vaikka ne ovat nonfiktiota. Miten teet sen? Oksanen kysyi Gesseniltä.
-En ymmärrä miten sinä teet sen, Gessen sanoi viitaten Oksasen omiin kirjoihin.

Kirjailija Sofi Oksanen Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaaleilla
Kirjailija Sofi Oksanen Kirjailija Sofi Oksanen Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaaleilla Kuva: Yle / Raili Tuikka Helsinki Lit,Sofi Oksanen

Kirjailijat löysivät myös yhteisen syyn työlleen, kun Oksanen pyysi häntä antamaan neuvon ihmisille, joka haluaa kirjoittaa nonfiktiota.
- Pitää olla kiinnostunut siitä, mitä ihmiset sanovat Päädyin journalismiin siksi, että olin kiinnostunut ihmisistä, mutta liian ujo tutustumaan heihin muin tavoin.
Oksanen myönsi saman asian oman kirjoittamisensa syyksi.

Kirjailija Masha Gessen (US) ja kirjailija Sofi Oksanen Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaaleilla
Kirjailija Masha Gessen (US) ja kirjailija Sofi Oksanen Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaleilla Kirjailija Masha Gessen (US) ja kirjailija Sofi Oksanen Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaaleilla Kuva: Yle / Raili Tuikka Masha Gessen,Sofi Oksanen,Helsinki Lit

Keskustelussa edettiin pian Venäjän tilanteeseen ja Putiniin. Oksanen sanoi, että Suomessa hämmästeltiin Venäjän aggressiivistä homovastaista propagandaa. Gessenin mukaan Putin säikähti vuoden 2011 suurmielenosoituksia ja keksi kääntää aggressiot seksuaalisiin vähemmistöihin. Gessenin mukaan Putinin metodi oli sama, jota Donald Trump on käyttänyt vaalikamppailussa: kaivaa esiin ihmisten alhaisimmat ominaisuudet.

Gessenillä on synkkä näkemys Yhdysvaltojen tilanteesta, jos Trump päätyy presidentiksi.
-Kaikki on mahdollista. Yhteneväisyydet hänen ja Putinin välillä ovat suuria. Onneksi USA:n instituutiot ovat vahvoja. Hän voi tehdä paljon vahinkoa, mutta hän ei kykene tuhoamaan maata. Muusta maailmasta en ole niin varma sillä valinta tarkoittaisi, että USA:lla ei olisi ulkopolitiikkaa neljään vuoteen. Natosta Trump ei välitä, ei taida olla edes kuullut.

Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaaleilla yleisöä
Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaaleilla yleisöä Kuva: Yle / Raili Tuikka Helsinki Lit,yleisöä,Savoy-teatteri
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri