Hyppää pääsisältöön

Minua kiinnostaa se, miten ihmiset nähdään, sanoo Jonas Hassan Khemiri

Riikka Pulkkinen ja Jonas Hassen Khemiri ovat aiemmin tavanneet USA:ssa Bay Arean kirjallisuusfestivaaleilla. Ensimmäiseen keskustelun aiheisiin kuuluivat kliseet ja Knausgård, lavasteina oli Kalifornian maisemia, samppanjaa ja rap-kulttuuria. Savoyn lavalla keskustelu ajautui tästä monikulttuurisuuden ja kirjoittamisen suhteeseen.

Jonas Hassen Khemiri (SE) ja Riikka Pulkkinen
Jonas Hassen Khemiri (SE) ja Riikka Pulkkinen Kuva: Yle / Raili Tuikka Riikka Pulkkinen,Jonas Hassen Khemiri (Kirjailija),Helsinki Lit,kirjailijat

Vuonna 1978 syntyneen Khemirin isä on tunisialainen ja äiti ruotsalainen.

Khemirin ensimmäinen romaani ilmestyi vuonna 2003. Hänen uusin kirjansa Kaikki se mitä en muista (Allt jag inte minns, 2015) voitti August-palkinnon. Pulkkisen neljästä romaanista ensimmäinen Raja ilmestyi 2006. Hänen viimeisin kirjansa on Iiris Lempivaaran levoton ja painava sydän vuodelta 2014.

Khemiri tunnetaan myös näytelmäkirjailijana. Hänen näytelmänsä Invaasio! pyöri kahden vuoden ajan Tukholman kaupunginteatterissa. Se on esitetty myös Kansallisteatterin Omapohjassa.

Khemiri kertookin Savoyn lavalla teatterikokemuksistaan, joiden pohjana on se, ettei hän lähtökohtaisesti ole pitänyt näyttämöä omana paikkanaan. Pääsy tarkkailemaan näytelmän valmistumista ja prosessin etenemistä oli kuitenkin erityisen herkullinen kokemus, jota Khemiri kuvaili värikkäästi.

kirjailija Riikka Pulkkinen Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaaleilla
Kirjailija Riikka Pulkkinen kirjailija Riikka Pulkkinen Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaaleilla Kuva: Yle / Raili Tuikka Riikka Pulkkinen,Helsinki Lit,kirjailijat

Pulkkinen kysyi Khemirin kirjan stereotyyppisestä henkilöhahmosta, mutta Khemiri kiisti stereotyyppisyyden. Minua kiinnostaa se, miten ihmiset nähdään, Jonas Hassan Khemiri sanoi. Meillä jokaisella on ystävä, joka sanoo ettei koskaan ajattele rahaa. Raha ei ole mikään juttu. Hän on se, joka aina ajattelee rahaa, Khemiri sanoi. Aiemmin ajattelin itsekin, etten koskaan aio ajatella rahaa, mutta sitten minusta tuli isä ja ryhdyin pankkiiriksi.

Kommentit
 • Avaruusromua: Musiikki on kuin tutkimusmatka

  RMI uskoo asiaansa ja on valmis ottamaan riskejä.

  Minä uskon siihen, että jos antautuu soittamaan useiden kymmenien minuuttien minuutin mittaisia esityksiä, se osoittaa, että uskoo asiaansa ja on valmis ottamaan riskejä. Näin sanoo Radio Massacre International -yhtyeen kosketinsoittaja Steve Dinsdale. Hän ja hänen yhtyetoverinsa ovat aina uskoneet improvisaatioon. He ovat sitä mieltä, että tällä tavoin syntynyt musiikki on kuin tutkimusmatka. Musiikki antaa mahdollisuuden löytää ääniä, joita ei ehkä enää koskaan löydä uudelleen. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Avaruusromua: Meri on vapauden symboli

  Metalliset kuulat ovat muistoja menneistä kokemuksista.

  Meren aallot lupaavat vaihtelua elämään. Ne lupaavat uusia asioita. Näin kertoo eräs unikirja meren symboliikasta. Metalli puolestaan symboloi unessa lujuutta ja päättäväisyyttä. Metalliset kuulat ovat muistoja menneistä kokemuksista, kertoo toinen kirja. Jokainen ihminen näkee vähintään kolme unta joka yö, sanovat unitutkijat. Kaikki näkevät unia, mutta kaikki eivät niitä muista. Unet puhuvat meille kuvin ja symbolein. Ja unet voivat myös muuttua musiikiksi. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri