Hyppää pääsisältöön

Tom of Finland on uusi Muumi!

Mark Levengoodin ja Rosa Liksomin keskustelu lähti liikkeelle Markin muistoista lapsuuden ajoilta. Mark perheineen asui Haukilahdessa aikana, jolloin
Jukka Kuoppamäki yritti poliitikoksi. Kuoppamäki kävi puhumassa Haukilahdessa, Markille hän oli kuitenkin ensisijaisesti laulaja, jota kuunteli Finnhits-levyiltä. Finnhitsejä kuunneltiin koko ajan, ne ovat edelleen Markin musiikkimaun perusta. Koko elämäni on Katri Helenalle, Mark tiivisti.

Kirjailijat Mark Levengood ja Rosa Liksom
Kirjailijat Mark Levengood ja Rosa Liksom Kuva: Yle / Raili Tuikka Mark Levengood-Kärkkäinen,Rosa Liksom,Helsinki Lit

Mark Levengood ajatteli pitkään, että yksi kirjailija perheessä riittää. Tällä hän viittasi puolisoonsa Jonas Gardelliin, joka on kirjoittanut kaksikymmentä kirjaa. Me oltaisiin kuin Märta ja Henrik Tikkanen, Mark sanoi. Mutta sitten hän ajatteli jälkipolvia, lapsiaan ja sitä että asiat unohtuvat. Levengoodin ensimmäinen kirja Riemujen rikkaus, surujen summa ilmestyi 2007. Hänen uusin kirjansa on nimeltään Vasten auringon siltaa.

Levengood muutti Ruotsiin vuonna 1985. Laivalla hän tapasi miehen joka oli jo seilannut neljä vuorokautta, hän nukkui aina kun laiva tuli satamaan. Niin kävi myös silloin kun saapuivat Tukholmaan eikä Mark herättänyt. Ensimmäisenä vuonna Mark ajatteli usein tätä miestä ja mietti jääkö hän itsekin seilaamaan kahden maan väliä.

Mutta Suomi on muuttunut noista ajoista, Helsinki on niin paljon mukavampi kaupunki kuin ennen, Levengood sanoi. Mikä tää Tom of Finland on? Tom of Finland on uusi Muumi!

Kirjailija Rosa Liksom
Kirjailija Rosa Liksom Kirjailija Rosa Liksom Kuva: Yle / Raili Tuikka Rosa Liksom,kirjailijat,Helsinki Lit

Rosa Likson ajattelee olevansa kosmopoliitti. Mark sanoi olevansa hyvin suomalainen, mutta syntymämaansa mukaan myös enemmän amerikkalainen. Hän nauratti yleisöä tarinalla omasta pienestä suvustaan. Rosa Liksom kehui Levengoodin kirjan saippuajuttua ja nauraa päälle niin hereästi, että Mark kehuu sitä hyväksi teaseriksi.

Lukuisia tv:n keskustelu- ja viihdeohjelmia Ruotsissa ja Suomessa vetänyt Levengood sanoi, että tv-julkkis on kuin Runebergin patsas, jonka pään päälle lentää aina uusi lokki paskantamaan. Kirjailijuudessa on puolensa. Kirjailija saa sentään myös kunnioitusta.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri