Hyppää pääsisältöön

Kirjailija yritti saada romaanihenkilönsä ryyppäämään, ei onnistunut

Kinnunen aloitti keskustelun toteamalla, että sekä hän itse että Lipson aloittivat kirjailijauransa suhteellisen myöhään. Kinnunen on syntynyt 1973, Lipson 1965. Lipson on tosin halunnut kirjailijaksi pienestä pitäen, kaikki on ollut valmistautumista kirjailijan uraa varten. Kinnunen myönsi ettei ole koskaan ollut runopoika, sen sijaan draama on aina ollut hänen alaansa. Tosin hänen kymmenosaisesta siotcomistaan ei aikanaan kukaan ollut kiinnostunut. Uteliaisuus on molemmilla ollut olennainen ominaisuus, kiinnostus kaikkeen.

Kirjailija Katri Lipson
Kirjailija Katri Lipson Kirjailija Katri Lipson Kuva: Yle / Raili Tuikka Katri Lipson,Helsinki Lit

Katri Lipsonin uusimman kirjan nimi on Detroit, se on kertomus kahdesta NHL-jääkiekkoilijasta, Nathanista ja Timothysta. Tommi Kinnusen toinen romaani Lopotti on esikoiteos Neljäntienristeyksen itsenäinen sisarteos, jonka päähenkilöitä ovat kuusamolaiset Helena ja hänen veljenpoikansa Tuomas. Kinnunen on nimennyt romaaninsa luvut laulutekstien mukaan: mm. Maan päällä paikka yksi on, On kuin kuulisin sen kuiskaavan, En tiennyt ennen kuin läksimme ja Rytmi menee tajuntaan - viimeisin näistä tutusti äskettäin edesmenneen Riki Sorsan kappaleesta Reggae OK-

Molemmat kirjailijat totesivat, että kirjoittaminen ja leipätyön harjoittaminen ovat estäneet perehtymästä kotimaiseen kaunokirjallisuuteen, joten heiltä on turha kysyä kotimaisen kirjallisuuden tilanteesta ja ilmiöistä. Aika kuluu perehtyessä kirjojen aiheisiin liittyvään tietokirjallisuuteen. Lipson on ammatiltaan lääkäri, Kinnunen äidinkielenopettaja.

Katri Lipson ja Tommi Kinnunen
Katri Lipson ja Tommi Kinnunen Katri Lipson ja Tommi Kinnunen Kuva: Yle / Raili Tuikka Katri Lipson,Tommi Kinnunen,Helsinki Lit

Aiheen löytäminen saattaa olla vaikeaa. Lipson kertoi, että esikoisromaanin aiheen löytäminen vei kymmenen vuotta. Silti koko tuon ajan hän kirjoitti. Kosmonautti ilmestyi lopulta 2008 ja voitti Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon.

Sekä Lipson että Kinnunen puhuivat eläytymisestään kirjoittamiseen. Itku ja nauru ovat herkässä ja henkilöhahmoista on kirjan valmistuttua vaikea päästää irti. Hahmoja on myös vaikea kehittää suuntaan, joka heihin ei istu. Kinnunen kertoi miten yritti saada erään romaanihenkilönsä ryyppäämään, onnistumatta.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri