Hyppää pääsisältöön

Puuttenkylän puutarhalla tunnetaan pohjoisessa pärjäävät kasvit

Terttu Tuovila tutkii perennoja puutarhallaan.
Terttu Tuovila perusti 23 vuotta sitten Kuusamoon Puutteenkylän puutarhan. Terttu Tuovila tutkii perennoja puutarhallaan. Kuva: YLE/Reetta Arvila perennat,puutarhurit,puutarhanhoito

Kevät saapui Kuusamoon, Puutteenkylän puutarhalle, tänä vuonna aikaisin. Valmistelut kesää varten ovat jo kovassa vauhdissa.

”Viime vuonna tähän aikaan oli vielä 30-40 senttiä lunta”, muistelee puutarhan omistaja ja emäntä Terttu Tuovila. Luonnon armoilla puutarhahommia tietysti aina tehdään ja olosuhteet ovat muutenkin hieman erikoisemmat pohjoisessa verrattuna eteläisempään Suomeen.

”Suurin asia on tietysti lyhyt kasvukausi ja tavallisesti aika alhaiset lämpötilat kesälläkin.”

Terttu on tehnyt omia tutkimuksiaan jo reilu parikymmentä vuotta siitä mitkä kasvilajit pärjäävät pohjoisissa olosuhteissa.

”Minulle ei riitä, että ne menestyvät yhden talven yli vaan niiden pitää selvitä useampi talvi.”

Nainen leikkaa pensaita talven jäljiltä.
Ritva Pätynen on ollut eläkkeellä viisi vuotta terveydenhoitajan työstä ja opiskelee nyt luonnonvaratuottajaksi. Hän katselee ympärilleen aina sillä silmällä, että mitä kaikkia kasveja voisi käyttää hyödyksi. ”Esimerkiksi salaattiin lisään aina voikukkia, suolaheinää ja viininmarjalehtiä.” Nainen leikkaa pensaita talven jäljiltä. Kuva: YLE/Reetta Arvila puutarhurit,puutarhanhoito
Liisa Kuha leikkaa pensaita talven vaurioiden jäljiltä.
Liisa Kuha putsaa pensaita talven jäljiltä myyntikuntoon. Osa niistä on tuhoutunut, koska myyrät tai jänikset ovat käyneet jyrsimässä ne niin pahasti. Liisa on valmistunut vastikään Kajaanista puutarhuriksi ja on juuri aloittanut työt Puutteenkylän puutarhalla. Liisa Kuha leikkaa pensaita talven vaurioiden jäljiltä. Kuva: YLE/Reetta Arvila puutarhurit,puutarhat
Perennat kasvamassa istutettavaksi.
Aiemmin Terttu kasvatti jopa 300 eri lajiketta puutarhallaan, mutta nyt hänellä on ”järki päässä”, että ihan kaikkea ei tarvitse olla. Osa perennoista on jo hyvässä kasvuvauhdissa tälle keväälle. Tässä rantalaukkaneilikka ja rönsyleimu. Perennat kasvamassa istutettavaksi. Kuva: YLE/Reetta Arvila puutarhanhoito,perennat
Mies korjaa kasvihuonetta.
Tertun mies Juha Tuovila kutsuu itseään puutarhan yliapulaiseksi. Hän on päivätöissä muualla, mutta auttaa aina tarvittaessa ja tekee ”kaiken mitä käsketään”. Mies korjaa kasvihuonetta. Kuva: YLE/Reetta Arvila kasvihuoneviljely,puutarhanhoito
Keltapäivänlilja kasvaa kasvihuoneessa.
Keltalilja. Keltapäivänlilja kasvaa kasvihuoneessa. Kuva: YLE/Reetta Arvila perennat,kasvit,puutarhat
Nainen tutkii kukkapenkkiä keväällä.
Tertulla on oman pihan puolella, Kuusamojärven rannalla, kasvipankki, jossa hän säilyttää ja kasvattaa alkuperäisiä juuria. Näytepenkissä on puolestaan kokeilussa tällä kertaa 60 eri lajiketta pioneja. Nainen tutkii kukkapenkkiä keväällä. Kuva: YLE/Reetta Arvila Kuusamo,puutarhanhoito
Nainen ja tyttö pensaan vierellä.
Venla on neljävuotias mummon pieni apulainen. Hän käy auttelemassa mummoa usein ja on innostunut muun muassa kukkien kastelusta. Nainen ja tyttö pensaan vierellä. Kuva: YLE/Reetta Arvila puutarhanhoito,puutarhat