Hyppää pääsisältöön

Puuttenkylän puutarhalla tunnetaan pohjoisessa pärjäävät kasvit

Terttu Tuovila tutkii perennoja puutarhallaan.
Terttu Tuovila perusti 23 vuotta sitten Kuusamoon Puutteenkylän puutarhan. Terttu Tuovila tutkii perennoja puutarhallaan. Kuva: YLE/Reetta Arvila perennat,puutarhurit,puutarhanhoito

Kevät saapui Kuusamoon, Puutteenkylän puutarhalle, tänä vuonna aikaisin. Valmistelut kesää varten ovat jo kovassa vauhdissa.

”Viime vuonna tähän aikaan oli vielä 30-40 senttiä lunta”, muistelee puutarhan omistaja ja emäntä Terttu Tuovila. Luonnon armoilla puutarhahommia tietysti aina tehdään ja olosuhteet ovat muutenkin hieman erikoisemmat pohjoisessa verrattuna eteläisempään Suomeen.

”Suurin asia on tietysti lyhyt kasvukausi ja tavallisesti aika alhaiset lämpötilat kesälläkin.”

Terttu on tehnyt omia tutkimuksiaan jo reilu parikymmentä vuotta siitä mitkä kasvilajit pärjäävät pohjoisissa olosuhteissa.

”Minulle ei riitä, että ne menestyvät yhden talven yli vaan niiden pitää selvitä useampi talvi.”

Nainen leikkaa pensaita talven jäljiltä.
Ritva Pätynen on ollut eläkkeellä viisi vuotta terveydenhoitajan työstä ja opiskelee nyt luonnonvaratuottajaksi. Hän katselee ympärilleen aina sillä silmällä, että mitä kaikkia kasveja voisi käyttää hyödyksi. ”Esimerkiksi salaattiin lisään aina voikukkia, suolaheinää ja viininmarjalehtiä.” Nainen leikkaa pensaita talven jäljiltä. Kuva: YLE/Reetta Arvila puutarhurit,puutarhanhoito
Liisa Kuha leikkaa pensaita talven vaurioiden jäljiltä.
Liisa Kuha putsaa pensaita talven jäljiltä myyntikuntoon. Osa niistä on tuhoutunut, koska myyrät tai jänikset ovat käyneet jyrsimässä ne niin pahasti. Liisa on valmistunut vastikään Kajaanista puutarhuriksi ja on juuri aloittanut työt Puutteenkylän puutarhalla. Liisa Kuha leikkaa pensaita talven vaurioiden jäljiltä. Kuva: YLE/Reetta Arvila puutarhurit,puutarha
Perennat kasvamassa istutettavaksi.
Aiemmin Terttu kasvatti jopa 300 eri lajiketta puutarhallaan, mutta nyt hänellä on ”järki päässä”, että ihan kaikkea ei tarvitse olla. Osa perennoista on jo hyvässä kasvuvauhdissa tälle keväälle. Tässä rantalaukkaneilikka ja rönsyleimu. Perennat kasvamassa istutettavaksi. Kuva: YLE/Reetta Arvila puutarhanhoito,perennat
Mies korjaa kasvihuonetta.
Tertun mies Juha Tuovila kutsuu itseään puutarhan yliapulaiseksi. Hän on päivätöissä muualla, mutta auttaa aina tarvittaessa ja tekee ”kaiken mitä käsketään”. Mies korjaa kasvihuonetta. Kuva: YLE/Reetta Arvila kasvihuoneviljely,puutarhanhoito
Keltapäivänlilja kasvaa kasvihuoneessa.
Keltalilja. Keltapäivänlilja kasvaa kasvihuoneessa. Kuva: YLE/Reetta Arvila perennat,kasvit,puutarha
Nainen tutkii kukkapenkkiä keväällä.
Tertulla on oman pihan puolella, Kuusamojärven rannalla, kasvipankki, jossa hän säilyttää ja kasvattaa alkuperäisiä juuria. Näytepenkissä on puolestaan kokeilussa tällä kertaa 60 eri lajiketta pioneja. Nainen tutkii kukkapenkkiä keväällä. Kuva: YLE/Reetta Arvila Kuusamo,puutarhanhoito
Nainen ja tyttö pensaan vierellä.
Venla on neljävuotias mummon pieni apulainen. Hän käy auttelemassa mummoa usein ja on innostunut muun muassa kukkien kastelusta. Nainen ja tyttö pensaan vierellä. Kuva: YLE/Reetta Arvila puutarhanhoito,puutarha
 • Keskustele "vanhoistapiioista"

  Onko vanhojapiikoja vielä olemassa?

  Onko yksineläminen välttämättä ihmisen oma valinta? Ruotsalainen toimittaja ja kirjailija Malin Lindroth sanoo kirjassaan, että hänelle yritetään aina tarjota tätä selitystä, että "niin, nykyäänhän on ok valita yksinolo." Hänelle kyse ei ole ollut valinnasta, vaan hän on jäänyt vastoin tahtoaan yksin.

 • Keskustele epäkohtien korjaamisesta

  Miksi ihmiskunta sopeutuu vääryyksiin?

  Maailma on täynnä suuria epäkohtia, jotka olisivat kuitenkin korjattavissa. Esimerkiksi ilmastonmuutos ja syvä eriarvoisuus. Miksi ihmiset eivät joukolla ala vaatia muutoksia, vaan liian helposti tyytyvät toteamaan, että maailma nyt vaan on epäreilu paikka? Mikä voisi olla sellainen maailmanlaajuinen liike, että se saisi todella aikaan muutoksia?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Keskustele "vanhoistapiioista"

  Onko vanhojapiikoja vielä olemassa?

  Onko yksineläminen välttämättä ihmisen oma valinta? Ruotsalainen toimittaja ja kirjailija Malin Lindroth sanoo kirjassaan, että hänelle yritetään aina tarjota tätä selitystä, että "niin, nykyäänhän on ok valita yksinolo." Hänelle kyse ei ole ollut valinnasta, vaan hän on jäänyt vastoin tahtoaan yksin.

 • Keskustele epäkohtien korjaamisesta

  Miksi ihmiskunta sopeutuu vääryyksiin?

  Maailma on täynnä suuria epäkohtia, jotka olisivat kuitenkin korjattavissa. Esimerkiksi ilmastonmuutos ja syvä eriarvoisuus. Miksi ihmiset eivät joukolla ala vaatia muutoksia, vaan liian helposti tyytyvät toteamaan, että maailma nyt vaan on epäreilu paikka? Mikä voisi olla sellainen maailmanlaajuinen liike, että se saisi todella aikaan muutoksia?

 • Kulttuurijohtaja, kansanmuusikko Sari Kaasinen: "Toimeliaan karjalaisäidin malli ohjaa minua."

  Kulttuurijohtajana olen myös äiti

  Vahvat karjalaisnaiset ja suvun äidit ovat vaikuttaneet Joensuun kulttuurijohtaja ja muusikko Sari Kaasisen elämään. Kolmelle tyttärelleen Kaasinen toivoo antaneensa hyvät elämän eväät. Kaikki kolme ovat jo lentäneet pesästä, mutta naisten välinen yhteys on vahva. Rääkkylän Rasinkylään pari vuotta sitten takaisin muuttanut Sari Kaasinen on aina innostunut uusista haasteista. Joensuun kulttuuri johtajana nykyään toimiva Kaasinen iloitsee kotikaupunkinsa kulttuurimyönteisyydestä.

 • Toivokaa runoja lapsuudesta ja lapsuuden loppumisesta

  Yle Radio 1:ssä kuunnellaan toiverunoja.

  Koulut loppuvat, valkolakit painetaan päähän ja Yle Radio 1:ssä kuunnellaan toiverunoja lapsuudesta ja lapsuuden loppumisesta. Millaisesta lapsuudesta sinun toiverunosi kertoo? Viekö se ikuisesti kestäviin kesiin ja huolettomaan leikkiin vai onko mukana myös tummempia sävyjä?

 • Keskustele tässä kasvuyrityksistä!

  Uskallatko sijoittaa kasvuyritykseen

  Moni on kiinnostunut sijoittamaan kasvuyrityksiin, mutta kokee ettei tiedä niistä riittävästi. Kenelle sijoittaminen kasvuyrityksiin sopii? Millaisia ovat riskit? Vieraina johtaja Markku Jussila Springvest Oy:stä ja toimitusjohtaja Pia Santavirta Pääomasijoittajat ry:stä.

 • Keskustele raitistumisesta

  Miten raitistua?

  Oletko itse raitistunut tai oletko seurannut läheisesi kamppailua alkoholismin kanssa? Mikä auttoi, mikä ei? Pitääkö alkoholistin pyrkiä täysraittiuteen vai riittääkö juomisen vähentäminen?

 • Kapellimestari Hannu Lintu rakastaa pitkiä lentoja

  Kapellimestari Hannu Lintu nauttii työstään myös ulkomailla.

  Radion sinfoniaorkesterin järjestyksessä kahdeksas ylikapellimestari Hannu Lintu tekee paljon töitä ulkomailla, viime aikoina erityisesti Tokiossa, Washingtonissa, Dallasissa ja Detroitissa sikäläisten sinfoniaorkesterien kanssa. Konserttimatkat ovat hänelle kuitenkin muutakin kuin työtä: ne merkitsevät omaa aikaa ja lepoa kotikaupungin Helsingin kiireisestä arjesta. Tie maailmanmenestykseen alkoi Raumalta.

 • Keskustele tässä eläkkeistä!

  Vieläkö eläkepommi tikittää?

  Väki vanhenee ja syntyvyys alenee vuosi vuodelta. Viime vuonna vauvoja syntyi ennätysmäisen vähän eli 47 577. Syntyvyys on laskenut koko tämän vuosikymmenen ajan. Nykyistä vähemmän vauvoja Suomeen syntyi viimeksi 1800-luvulla. Riittävätkö eläkejärjestelmämme rahkeet myös tulevaisuudessa? Kuinka paljon eläkeikämme vielä nousee?

 • Järisyttävän feministinen ja räikeän rasistinen - Tuulen viemää on ristiriitainen romaani, joka pitää lukea!

  Huikea lukukokemus, joka läpsii lukijaa kasvoihin.

  - Juha Hurme tässä moi! Mun oli ihan pakko soittaa, kun tää on niin mahtava kirja. Mä oon sivulla 620 ja nyt se s**tanan Scarlett osti itelleen sahan! Mulla menee muut työt ihan metsään, kun vaan ahmin tätä Tuulen viemää... Aloin lukea Margaret Mitchellin Tuulen viemää -romaania korkein ennakko-odotuksin.

 • Kirjailija Kaari Utrio yhdistää kirjoissaan huvin ja hyödyn

  Suomalaiset haluavat rentoutua tiedon parissa

  Rentoutuessaan lukemalla suomalainen haluaa huvin ja hauskuuden lisäksi myös tietoa. Kirjailija ja kustantaja Kaari Utrio teki oivalluksen jo uransa alussa ja niinpä hän on kirjoissaan yhdistänyt historian faktoja romantiikkaan ja jännitykseen. Somerniemellä asuva kirjailija ja kustantaja ei vielä ehdi eläköityä.

 • Keskustele täällä taksiuudistuksesta!

  Täyttyivätkö taksiuudistuksen tavoitteet?

  Suomalainen taksilainsäädäntö muuttui radikaalisti viime heinäkuun alusta. Tavoitteena oli kilpailua vapauttamalla laskea hintaa ja lisätä taksien käyttöä. Miltä tilanne näyttää nyt? Vieraina ovvat Taksiliiton toimitusjohtaja Timo Koskinen, Toimitusjohtaja Topi Simola Cabonline Finlandista ja yhdyskuntasuhteiden johtaja Robert Torvelainen Suomen Uberista.