Hyppää pääsisältöön

Puuttenkylän puutarhalla tunnetaan pohjoisessa pärjäävät kasvit

Terttu Tuovila tutkii perennoja puutarhallaan.
Terttu Tuovila perusti 23 vuotta sitten Kuusamoon Puutteenkylän puutarhan. Terttu Tuovila tutkii perennoja puutarhallaan. Kuva: YLE/Reetta Arvila perennat,puutarhurit,puutarhanhoito

Kevät saapui Kuusamoon, Puutteenkylän puutarhalle, tänä vuonna aikaisin. Valmistelut kesää varten ovat jo kovassa vauhdissa.

”Viime vuonna tähän aikaan oli vielä 30-40 senttiä lunta”, muistelee puutarhan omistaja ja emäntä Terttu Tuovila. Luonnon armoilla puutarhahommia tietysti aina tehdään ja olosuhteet ovat muutenkin hieman erikoisemmat pohjoisessa verrattuna eteläisempään Suomeen.

”Suurin asia on tietysti lyhyt kasvukausi ja tavallisesti aika alhaiset lämpötilat kesälläkin.”

Terttu on tehnyt omia tutkimuksiaan jo reilu parikymmentä vuotta siitä mitkä kasvilajit pärjäävät pohjoisissa olosuhteissa.

”Minulle ei riitä, että ne menestyvät yhden talven yli vaan niiden pitää selvitä useampi talvi.”

Nainen leikkaa pensaita talven jäljiltä.
Ritva Pätynen on ollut eläkkeellä viisi vuotta terveydenhoitajan työstä ja opiskelee nyt luonnonvaratuottajaksi. Hän katselee ympärilleen aina sillä silmällä, että mitä kaikkia kasveja voisi käyttää hyödyksi. ”Esimerkiksi salaattiin lisään aina voikukkia, suolaheinää ja viininmarjalehtiä.” Nainen leikkaa pensaita talven jäljiltä. Kuva: YLE/Reetta Arvila puutarhurit,puutarhanhoito
Liisa Kuha leikkaa pensaita talven vaurioiden jäljiltä.
Liisa Kuha putsaa pensaita talven jäljiltä myyntikuntoon. Osa niistä on tuhoutunut, koska myyrät tai jänikset ovat käyneet jyrsimässä ne niin pahasti. Liisa on valmistunut vastikään Kajaanista puutarhuriksi ja on juuri aloittanut työt Puutteenkylän puutarhalla. Liisa Kuha leikkaa pensaita talven vaurioiden jäljiltä. Kuva: YLE/Reetta Arvila puutarhurit,puutarha
Perennat kasvamassa istutettavaksi.
Aiemmin Terttu kasvatti jopa 300 eri lajiketta puutarhallaan, mutta nyt hänellä on ”järki päässä”, että ihan kaikkea ei tarvitse olla. Osa perennoista on jo hyvässä kasvuvauhdissa tälle keväälle. Tässä rantalaukkaneilikka ja rönsyleimu. Perennat kasvamassa istutettavaksi. Kuva: YLE/Reetta Arvila puutarhanhoito,perennat
Mies korjaa kasvihuonetta.
Tertun mies Juha Tuovila kutsuu itseään puutarhan yliapulaiseksi. Hän on päivätöissä muualla, mutta auttaa aina tarvittaessa ja tekee ”kaiken mitä käsketään”. Mies korjaa kasvihuonetta. Kuva: YLE/Reetta Arvila kasvihuoneviljely,puutarhanhoito
Keltapäivänlilja kasvaa kasvihuoneessa.
Keltalilja. Keltapäivänlilja kasvaa kasvihuoneessa. Kuva: YLE/Reetta Arvila perennat,kasvit,puutarha
Nainen tutkii kukkapenkkiä keväällä.
Tertulla on oman pihan puolella, Kuusamojärven rannalla, kasvipankki, jossa hän säilyttää ja kasvattaa alkuperäisiä juuria. Näytepenkissä on puolestaan kokeilussa tällä kertaa 60 eri lajiketta pioneja. Nainen tutkii kukkapenkkiä keväällä. Kuva: YLE/Reetta Arvila Kuusamo,puutarhanhoito
Nainen ja tyttö pensaan vierellä.
Venla on neljävuotias mummon pieni apulainen. Hän käy auttelemassa mummoa usein ja on innostunut muun muassa kukkien kastelusta. Nainen ja tyttö pensaan vierellä. Kuva: YLE/Reetta Arvila puutarhanhoito,puutarha
 • Keskustele koululaisten työharjoittelusta!

  Teppo vie työelämään

  Koulun ja työelämän välillä on usein paksu aita. Vantaalla on yläkoululaisille kehitetty Teppo-järjestelmä, jossa ollaan työelämässä 5-7 viikkoa lukuvuoden aikana.

 • Keskustele toivosta

  Etsimmekö toivoa ja onnea vääristä paikoista?

  Kirjailija Mark Mansonin mielestä ihmiset pakenevat omaa merkityksettömyytään erilaiseen viihdykkeisiin ja vääränlaisiin toivonlähteisiin. Toivoa etsitään hänen mielestään milloin uudenlaisesta dieetistä, milloin uskonnosta tai ideologiasta.

 • Keskustele tässä yrityselämästä!

  Yrityselämän ongelmana on lyhytjänteisyys

  Vaivaako yrityksiämme lyhytjänteisyystauti? Kyllä vaivaa, sanovat työelämäprpfessori Lasse Mitronen ja konsultti Timo Raikaslehto. Tauti estää tai vaikeuttaa yritysten uudistumista ja menestymistä kansainvälisessä kilpailussa. Mutta siitä voi parantua. Miten, sen Mitronen ja Raikaslehto - tuoreehkoon tutkimukseensa nojaten - kertovat tässä ohjelmassa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Elämä

 • Keskustele koululaisten työharjoittelusta!

  Teppo vie työelämään

  Koulun ja työelämän välillä on usein paksu aita. Vantaalla on yläkoululaisille kehitetty Teppo-järjestelmä, jossa ollaan työelämässä 5-7 viikkoa lukuvuoden aikana.

 • Keskustele toivosta

  Etsimmekö toivoa ja onnea vääristä paikoista?

  Kirjailija Mark Mansonin mielestä ihmiset pakenevat omaa merkityksettömyytään erilaiseen viihdykkeisiin ja vääränlaisiin toivonlähteisiin. Toivoa etsitään hänen mielestään milloin uudenlaisesta dieetistä, milloin uskonnosta tai ideologiasta.

 • Keskustele tässä yrityselämästä!

  Yrityselämän ongelmana on lyhytjänteisyys

  Vaivaako yrityksiämme lyhytjänteisyystauti? Kyllä vaivaa, sanovat työelämäprpfessori Lasse Mitronen ja konsultti Timo Raikaslehto. Tauti estää tai vaikeuttaa yritysten uudistumista ja menestymistä kansainvälisessä kilpailussa. Mutta siitä voi parantua. Miten, sen Mitronen ja Raikaslehto - tuoreehkoon tutkimukseensa nojaten - kertovat tässä ohjelmassa.

 • Säveltäjä Kaija Saariaho: "Inspiraatiota täytyy oppia ohjelmoimaan"

  Säveltäjälle ei suositeltu synnyttämistä.

  Säveltäjä Kaija Saariaho on eri elämänvaiheiden myötä oppinut ohjelmoimaan inspiraatiota, sillä säveltäminen on hidasta ja kärsivällisyyttä vaativaa työtä. Se on hänelle elämän tarkoitus, sillä ilman säveltämistä elämä valuu hukkaan.

 • Keskustele täällä talousnäkymistä!

  Syksyn talousnäkymät

  Hyytyykö talouskasvu - ja jos niin käy, mitä siitä seuraa Suomelle? Miltä uuden hallituksen talouspolitiikan päälinjat vaikuttavat? Muun muassa näiden kysymysten äärelle kokoontuu Mikä maksaa? -ohjelman perinteinen ekonomistiraati. Mukana ennustepäällikkö Janne Huovari Pellervosta, ennustepäällikkö Ilkka Kiema Palkansaajista ja uutena jäsenenä Etlan tuore toimitusjohtaja Aki Kangasharju.

 • Filosofi Mikko Lahtinen muokkaa kehoaan antiikin Kreikan ihanteiden mukaan

  Akateeminen kehonrakentaja mietiskelee salilla.

  Tampereen yliopistossa vaikuttava yliopistolehtori ja filosofi Mikko Lahtinen voimailee viisi kertaa viikossa. Kehonrakennusta harrastava filosofi löytää harrastukselleen akateemiset perusteet. Mieli ja keho kuuluivat jo antiikin Kreikassakin yhteen.

 • Taidehistorioitsija Anna Kortelainen: "Ei hylätä enää ketään!"

  Tietokirjailijalle avautui hylkäämisten historia.

  Taidehistorioitsija Anna Kortelainen tutustui väitöskirjaa tehdessään Albert Edelefeltin maalausten malleihin ja heidän tarinoihinsa. Erityisesti Virginien tarina kiehtoi häntä tuoreena äitinä. Myöhemmin hän löysi oman äitinsä suvun tarinasta liittymäkohtia hylkäämisten historiaan.

 • Koripallovalmentaja Henrik Dettmann ei opeta pelaajia, vaan näyttää heille suuntaa

  Henrik Dettmann on valmentanut peräti 40 vuotta koripalloa.

  Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann alkoi saavuttaa menestystä, kun hän hylkäsi perinteisen johtamistavan, johon liittyi huutojohtamista ja käskyttämistä. Täyskäännöksen ansiosta hän ei lähestynyt peliä enää menestyksen kautta, vaan pelaajalähtöisen valmentamisen avulla. Suomenruotsalaisessa perheessä varttunut Henrik Dettmann harrasti nuorena monenlaisia urheilulajeja kuten keihäänheittoa, pihalätkää, jalkapalloa ja koripalloa. Lopulta koripallo vei miehen sydämen.

 • Kohta salamoi ja ukkostaa! – meteorologi Seija Paasosella on kyky kertoa taulujen säätiloista

  Maalausten taivaissa näkyy oikea sää – vai näkyykö?

  Mitä maalausten maailmasta löytyykään, kun alkaa rohkeasti tutkia niitä epätyypillisestä näkökulmasta! #taiteilijoidentaivaat Kun antaa jollekin pikkusormen, se vie – ainakin melkein – koko käden. Herätin henkiin yli 30 vuoden takaisen päähänpistoni tutkia maalausten pilviä ja säitä. Heittäydyin taiteilijoiden taivaiden, kankaille luotujen säiden, sateiden, ukkosten ja myrskyjen maailmaan.

 • Riitta Oikawan innostus Japaniin on elämänmittainen matka

  Kulttuurivaihtaja Riitta Oikawa innostuu Japanista.

  Japanilaisen majatalon pitäjä ja kulttuurivaihtaja Riitta Oikawa on tutustuttanut suomalaisia jo 50 vuoden ajan japanilaiseen kulttuuriin. Hänestä Japani tarjoaa loputtomasti esteettisiä elämyksiä. Haaveensa japanilaisesta majatalosta Riitta Oikawa toteutti 20 vuotta sitten ostettuaan perinteisen hinokipuusta tehdyn japanilaisen kylpyammeen.

 • Jättiläisaskeleet etsii ihmisiä ja maailmaa jazzin klassikkolevyjen takaa

  Jazzmusiikki kuljettaa mietteitä uusiin suuntiin.

  Viime vuoden lokakuussa etsin työhuoneellani musiikkia työntekoni taustalle. Kuulun siihen puolikkaaseen ihmiskuntaa, joka pitää musiikin kuuntelusta lukemisen tai työnteon taustalla. Mutta kun työssäni käytän sanoja, etenkin suomeksi lauletun musiikin kuunteleminen on aivan mahdotonta.

 • Painettu runo on vääjäämättä myös kuva, toteaa Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja, runoilija Anja Erämaja

  Anja Erämajan puhe Kajaanin Runoviikolla.

  Tanssiva karhu -raadin puheenjohtaja Anja Erämajan puhe palkintojenjakotilaisuudessa Kajaanin Runoviikolla 2019. Merkillinen talvi ja kevät, niin paljon kirjapaketteja. Niin monta maailmaa ja tapaa sanansa asettaa. Ja tämä mahdoton tehtävä, oli otettava kantaa, valittava. Oli kestettävä se, että valitsemalla yhden jättää toisen valitsematta.