Puuttenkylän puutarhalla tunnetaan pohjoisessa pärjäävät kasvit
Jaa:
Terttu Tuovila perusti 23 vuotta sitten Kuusamoon Puutteenkylän puutarhan.Terttu Tuovila tutkii perennoja puutarhallaan.Kuva: YLE/Reetta Arvilaperennat,puutarhurit,puutarhanhoito
Kevät saapui Kuusamoon, Puutteenkylän puutarhalle, tänä vuonna aikaisin. Valmistelut kesää varten ovat jo kovassa vauhdissa.
”Viime vuonna tähän aikaan oli vielä 30-40 senttiä lunta”, muistelee puutarhan omistaja ja emäntä Terttu Tuovila. Luonnon armoilla puutarhahommia tietysti aina tehdään ja olosuhteet ovat muutenkin hieman erikoisemmat pohjoisessa verrattuna eteläisempään Suomeen.
”Suurin asia on tietysti lyhyt kasvukausi ja tavallisesti aika alhaiset lämpötilat kesälläkin.”
Terttu on tehnyt omia tutkimuksiaan jo reilu parikymmentä vuotta siitä mitkä kasvilajit pärjäävät pohjoisissa olosuhteissa.
”Minulle ei riitä, että ne menestyvät yhden talven yli vaan niiden pitää selvitä useampi talvi.”
Ritva Pätynen on ollut eläkkeellä viisi vuotta terveydenhoitajan työstä ja opiskelee nyt luonnonvaratuottajaksi. Hän katselee ympärilleen aina sillä silmällä, että mitä kaikkia kasveja voisi käyttää hyödyksi. ”Esimerkiksi salaattiin lisään aina voikukkia, suolaheinää ja viininmarjalehtiä.”Nainen leikkaa pensaita talven jäljiltä.Kuva: YLE/Reetta Arvilapuutarhurit,puutarhanhoito
Liisa Kuha putsaa pensaita talven jäljiltä myyntikuntoon. Osa niistä on tuhoutunut, koska myyrät tai jänikset ovat käyneet jyrsimässä ne niin pahasti. Liisa on valmistunut vastikään Kajaanista puutarhuriksi ja on juuri aloittanut työt Puutteenkylän puutarhalla.Liisa Kuha leikkaa pensaita talven vaurioiden jäljiltä.Kuva: YLE/Reetta Arvilapuutarhurit,puutarhat
Aiemmin Terttu kasvatti jopa 300 eri lajiketta puutarhallaan, mutta nyt hänellä on ”järki päässä”, että ihan kaikkea ei tarvitse olla. Osa perennoista on jo hyvässä kasvuvauhdissa tälle keväälle. Tässä rantalaukkaneilikka ja rönsyleimu.Perennat kasvamassa istutettavaksi.Kuva: YLE/Reetta Arvilapuutarhanhoito,perennat
Tertun mies Juha Tuovila kutsuu itseään puutarhan yliapulaiseksi. Hän on päivätöissä muualla, mutta auttaa aina tarvittaessa ja tekee ”kaiken mitä käsketään”.Mies korjaa kasvihuonetta.Kuva: YLE/Reetta Arvilakasvihuoneviljely,puutarhanhoito
Keltalilja.Keltapäivänlilja kasvaa kasvihuoneessa.Kuva: YLE/Reetta Arvilaperennat,kasvit,puutarhat
Tertulla on oman pihan puolella, Kuusamojärven rannalla, kasvipankki, jossa hän säilyttää ja kasvattaa alkuperäisiä juuria. Näytepenkissä on puolestaan kokeilussa tällä kertaa 60 eri lajiketta pioneja.Nainen tutkii kukkapenkkiä keväällä.Kuva: YLE/Reetta ArvilaKuusamo,puutarhanhoito
Venla on neljävuotias mummon pieni apulainen. Hän käy auttelemassa mummoa usein ja on innostunut muun muassa kukkien kastelusta.Nainen ja tyttö pensaan vierellä.Kuva: YLE/Reetta Arvilapuutarhanhoito,puutarhat
Filosofi ja diplomi-insinööri Frank Martela halusi tutkijaksi jo nuorena, mutta tuolloin hän ei aavistanut, että häntä tulisi aikuisena kiinnostamaan erityisesti ihmisten maailma.
"Komedian tekeminen on vaikeaa, siksi pidän siitä paljon."
Näyttelijä Kiti Kokkonen on ehtinyt tehdä uransa aikana jo monenlaisia rooleja elokuvissa, revyyssä, televisiossa ja radiossa. Hän sanoo pitävänsä komediallisesta sisällöstä, koska se on haastavaa. Kokkosen mielestä yleisö on helpompi saada herkistymään yhteiskunnallisen satiirin äärellä kuin naurattaa sitä komedian keinoin.
Valokuvaus on valokuvaaja Juha Laitalaiselle pakkomielle.
”Maisemakuvauksessa ei voi tilata oikeaa hetkeä, vaan se tulee, jos on tullakseen”, sanoo valokuvaaja Juha Laitalainen, jonka kuvissa on usein yllätyksellisyyttä ja sattumanvaraisuutta. Yllätyksen onnistunut taltiointi tekee Juha Laitalaisen kuvista kuvan.
Työ ja elämä voivat olla tasapainossa kutsumusammatissakin.
Sähkökitaroita tuntevalle Juha Ruokangasta ei tarvitse esitellä: Ruokankaan soittimet ovat maailmankuuluja. Niitä tehdään Turengin Harvialassa, vanhassa tallirakennuksessa, jossa Ruokangas myös asuu perheineen.
Vanhan ajan työmoraali auttoi pääsemään arvostettuun asemaan soittajien ja soitinrakentajien keskuudessa. Perheen ja muun elämän kannalta vain työlle omistautuminen tuli kuitenkin liian kalliiksi.
Aiheensa Senja Vellonen valitsee melko satunnaisesti, mutta tärkeintä on valo vuorokauden eri aikoina. Matkoillaan hän tutkii öisen maiseman valoa. Myös sininen hetki, sumu tai sade kiehtovat häntä.
Kappale "Kotkan Ruusu" kertoo kotkalaisesta prostituoidusta, joka odottaa satamassa ottajaansa. Laulun kerrotaan pohjautuvan Rosalia Mäkiseen, joka piti Kotkassa parturiliikettä 1940–1960-luvulla.
Outi Airola on kuin sidostesukka, joka joustaa mutta ei ratkea. Lapsuuden traumaattiset kokemukset jättivät jäljen. Mutta siitä huolimatta tämä on tarina perheestä, suvusta ja yhteisön voimasta.
Vahvat tarinat ovat muuttaneet näyttelijä Terhi Panulaa ja tarinoita kertomalla hän haluaa muuttaa maailmaa. Erityisesti Lähi-idän tarinat, ja sieltä pakoon lähteneiden taiteilija kollegoiden elämänkohtalot ovat viime vuosina koskettaneet häntä. Myös rakkaus Ranskaan, kieleen ja kulttuuriin, joka syntyi jo lapsena ranskalaisen koulun myötä, syvenee vuosi vuodelta.
Radio Suomen KYSY- illassa inspiroidutaan kasvun ihmeestä ja annetaan vinkkejä puutarha- parveke- ja palstaviljelyyn. Upotetaan yhdessä kädet multaan ja kaivetaan esiin vastauksia kotipuutarhureiden kysymyksiin tiistaina 3.5.2022.
Strömsön puutarha-asiantuntija Lena Gillberg perustaa sadepuutarhan, jossa on kasveja, jotka viihtyvät kosteassa maassa. Hän ottaa talteen sadeveden ja rakentaa yksinkertaisen kastelulaitteen, joka johtaa suoraan kasvimaalle, jossa on syötäviä perennoja.
Kärsivällisyyttä, niin voit moninkertaistaa itse pensaasi.
Tottahan se on, että taimet ovat nykyisin kalliita, mutta tarvitaan vain hiukan kärsivällisyyttä ja yksinkertainen lisäystekniikka, niin voit moninkertaistaa minkä tahansa koriste- tai marjapensaan.
Just nu är ett bra tillfälle att ta tag i trädgården.
Just nu är det en bra tidpunkt att ställa i ordning trädgården inför vintern. Enligt trädgårdsmästare Markus von Weissenberg är en storstädning av trädgården ett bra ställe att börja på.
Förvarar du dem rätt slipper du köpa nya på våren.
Då hösten och frosten har satt sina spår i trädgården och blommorna har gjort sitt för säsongen är det dags att lyfta upp dahlians knölar. Genom att ta vara på knölarna och förvara dem under vintern slipper du köpa nya på våren.
Förläng odlingssäsongen genom att odla nytt genast efter skörd. Lena Gillberg visar sorter och sätt att fortsätta så och skörda hösten igenom, genast en odlingsyta blir ledig i köksträdgården.
Bärlunden är en lättskött fruktträdgård för nordiskt klimat.
Trädgårdsexperten Lena Gillberg planterar en naturlig bärlund med många olika sorters bär i Strömsös trädgård. Odlingen kommer att ge skörd från tidig sommar till långt in på hösten. Det blir jordgubbar, krusbär, lingon och mer ovanliga sorter som blåbärstry och minikiwi.