Hyppää pääsisältöön

Vaikka päämäärä on katedraali, aluksi paperilla on maja

Sadie Jones (s. 1967) kertoi Savoyn lavalla, että on jo heti ensivierailullaan ihastunut Helsinkiin, mutta hänen arkkitehtimiehensä pani vielä paremmaksi, hän olisi valmis muuttamaan tänne. Juha Itkonen (s. 1975) kuitenkin aloittaa keskustelun Jonesin esikoisteoksesta Kotiinpaluu (The Outcast, 2008), joka on ilmestynyt suomeksi tänä vuonna. Jones joka on toiminut vuosia tv-käsikirjoittajana, aloitti senkin käsikirjoituksensa ja piti tekstin salassa. Itkosella on sama kokemus esikoiskirjansa Myöhempien aikojen pyhiä (2003) kanssa, jota kirjoittaessaan oli toimittaja.

Kirjailija Juha Itkonen
Kirjailija Juha Itkonen Kuva: Yle / Raili Tuikka Juha Itkonen,Helsinki Lit,kirjailijat

Jones ja Itkonen puhuivat kirjoittamisen käytännöistä ja aikatauluista. Itkonen kysyi oliko hänen jamaikalaissyntyinen kirjailijaisänsä onnellinen kirjailija. Onko olemassa onnellisia kirjailijoita, Jones heitti takaisin. Jonesin isä Evan Jones tunnetaan mm. käsikirjoituksistaan Joseph Loseyn ohjaamiin elokuviin Kuningas ja isänmaa ja Modesty Blaise. Sadie Jones kertoi myös isänsä kohtaamisesta Bob Dylanin kanssa 60-luvun alussa erään kuvaussession yhteydessä. Evan Jones sai myös kuultavakseen Dylanin “juuri tekemän laulun” nimeltään Blowin’ in the Wind. Sen kuultuaan Evan Jones totesi itsekseen, että kivikasvoinen folk-laulaja oli myös nero.

Kirjailijat keskustelivat kirjojensa etäisyydestä omaan elämäänsä ja sen paikkoihin. Itkonen kertoi suhteestaan Hämeenlinnaan, joka toisaalta on ollut hänelle pikkukaupunki, mutta myös paikkakunta, joka on tuottanut kirjailijoita ja Sibeliuksen. Molemmat ovat sitä mieltä, että lapsista ja nuorista kirjoittaminen on kiehtovaa, sillä ensimmäinen kerta, ensimmäiset kokemukset ovat niin dramaattisia. Suhde nostalgiaan on molemmilla ambivalentti, sitä vastaan mieluusti taistelee.

Kirjailijalla saattaa olla idea kirjasta, eräänlainen platoninen ideaali. Vaikka päämäärä on katedraali, aluksi paperilla on maja. Sen jälkeen kirjailija vain yrittää rakentaa parhaan mahdollisen majan, Sadie Jones sanoi.

Kirjailijat Sadie Jones ja Juha Itkonen Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalilla
Kirjailijat Sadie Jones ja Juha Itkonen Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalilla Kuva: Yle / Raili Tuikka Sadie Jones,Juha Itkonen,Helsinki Lit

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri